Kisalföld logö

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 2°C | 8°C Még több cikk.

Örökbefogadás vásárlás fejében

Örökbefogadásra váró mosonmagyaróvári házaspárokat kerestek meg egy álalapítvány képviselői.
Három hónap alatt kisbabához jutnak a leendő szülők, ha teljesítik a feltételeket. Ezért 250 ezer forint értékben kelengyéket kell vásárolniuk egy bababoltban. A ígérettevők utóbb nyom nélkül eltűnnek. A Gólyahír Egyesület kiemelten közhasznú szervezet, mely képzett szakemberekkel négy éve működik Magyarországon.

Eddig több száz válsághelyzetbe került anyának segítettek kelengyecsomaggal, anyaotthonba juttatással. Idén több mint negyven anya szült „náluk" titokban, s szülés után örökbe adta gyermekét: négy év alatt közel 180 anyának segítettek örökbe adni babáját. Az örökbe fogadni kívánó szülők alapítványoknál és a Gólyahírnél is bejelentkeznek: így derült most fény azokra a visszaélésekre, mely eddig csak a mosonmagyaróvári házaspárokat érintette.

Fény derült a visszaélésre

Az egyesületnél idén nyáron jelentkeztek először fiatal párok, akik több alapítványon – így a Gólyahíren is – keresztül próbálkoztak örökbefogadással. Ekkor derült fény a visszaélésekre – mondta Mórucz Lajosné, a gólyahírnökök országos elnöke.

Feltételek listája

– A bejelentkezett párok elmondták, hogy a szükséges tanfolyamokat elvégezték, s minden egyéb feltételt teljesítettek – kezdte az elnök. – Ez utóbbi kijelentést nagyon furcsálltuk, hisz az egyetlen kitételünk, hogy törvényes határozat legyen a kezünkben arról, hogy a leendő szülők örökbefogadásra alkalmasak. Miután rákérdeztünk a feltételekre, kiderült: korábban egy alapítvány munkatársaiként bemutatkozó „banda" kereste meg ezeket a párokat.

Az Ágacska Alapítvány képviselőiként mutatkoztak be, s azt ígérték, hogy ajánlásukkal három hónapon belül kisbabához juttatják a gyermekre vágyókat. Ehhez feltételeket szabtak: egy listát állítottak össze, mely szerint kétszázötvenezer forint értékben kell babakelengyét vásárolniuk egy konkrét győri szaküzletben.

Hintaszékek, hordozható kiságyak szerepeltek a papíron. Cserébe kiállítanak egy dokumentumot, mely szerint minden szükséges feltételt teljesítettek, s három hónapon belül megkapják a kicsiket. Általában hárman-négyen szinte hetente látogattak el a leendő szülőkhöz: jól öltözöttek voltak, s könnyen eladták magukat. Volt, ahol még a redőnyt is sötétítőfüggönyre cseréltették.

– Azok a fiatal párok, akik nagyon vágynak egy kisbabára, „más tudatállapotban" vannak, s mindent megtennének egy újszülöttért. Ezt használják ki a szélhámosok. Természetesen eddig mindig egy-két hónap után, miután mindent megvásároltattak a boltban, eltűnnek a színről, s semmilyen dokumentumot nem hagynak maguk után. A párok az esetet természetesen csak azután jelentik nekünk, mikor már megvettek minden „ előírtat". Ezek az esetek egyelőre csak Mosonmagyaróváron fordultak elő, máshonnan még nem érkezett bejelentés.
Információink szerint az örökbe fogadni kívánó párok listáját elvileg három helyről lehet – természetesen illegálisan – megtudni: a területi gyermekvédelmi szakszolgálattól, a helyi gyámhivatalból, vagy azokról a tanfolyamokról, melyeken kötelezően részt kell venniük az örökbe fogadó házaspároknak.

„ A szélhámosok által kínált három hónap azért is irreális, mert a legtöbb örökbefogadónak legalább két évet kell várnia egy csecsemőre. Nálunk most 160-an várnak babára: mi a titokban szült anyáknak csak akkor javasoljuk az örökbeadást, ha végképp nem marad más megoldás számukra."

Lapunk megkereste azt az alapítványt is, melynek nevével visszaéltek a csalók. Az Ágacska Alapítvány kuratóriumi elnöke, Bogár Zsuzsanna is hallott az esetről, s értetlenül áll a történtek előtt.

Nem érkezett feljelentés

– A gólyahíresektől úgy tudom, a megtévesztésig hozzánk hasonlító dokumentumokat gyártottak a szélhámosok. A nevünk Ágacska Alapítvány, ők emellé „felvették" az Egyesület nevet is. Az egyik hölgy Bognár Zsuzsának adta ki magát – így egy betű csak az eltérés a nevünk között – míg kolléganőm, Mészáros Krisztina alteregója Mészáros Krisztián lett. Nem értem, milyen érdekek vezethették ezeket az embereket – mondta az elnök.

Horváth Csaba mosonmagyaróvári rendőrkapitány a Kisalföldnek elmondta: tőlünk hallott először ilyen esetről, hozzájuk sem megkeresés, sem feljelentés nem érkezett. A kapitány szerint beszélniük kellene a sértett párokkal: úgy véli, első hallásra a csalás vétsége merülhet fel az ügyben.

A Kisalföld az ügyben érintett bababolt vezetőjét is megkérdezte, aki elmondta: ők semmit sem hallottak az esetről, s nem tud ilyen vásárlásokról. Mint mondta: „nálunk egyszerre még senki sem hagyott ekkora összeget".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még ma is erősebb a háttérsugárzás

Elenyésző mértékben ugyan – és az egészségügyi határértéken belül –, de ma is erősebb a háttérsugárzás a hegyeshalomi vágányok mellett, azon a területen, ahol a csernobili katasztrófa utáni napokban az Ausztriába tartó vonatokat tisztították. A Hegyeshalomban történt megbetegedések és elhalálozások gyanúsan összefüggnek a csernobili atomkatasztrófával. Tovább olvasom