Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nyolcvan aktív közösségi év

Darnózseli - Szabó Kálmánné Manci tanító néni január 13-án ünnepli 80. születésnapját. Már 23 éve nyugdíjas, de ma is a település életének aktív tagja. Jelenleg is ő vezeti a községi könyvtárat.
Szabó Kálmánné bár több mint két évtizede nyugdíjba vonult, máig nem tudott elszakadni a gyerekek, olvasni szerető felnőttek körétől. A községi könyvtár elképzelhetetlen nélküle.

Darnózselin csak Manci tanító néniként ismerik Szabó Kálmánnét. A felvidéki Nagyfödémesen született öt testvérével együtt. Boldog gyermekkorát, ifjúságát beárnyékolta a háború. Tanulmányait többször meg kellett szakítania a közelgő front miatt. 1946-ban a családnak el kellett hagynia a szülőföldet. Kitelepítették őket Mohács mellé, Lánycsókra. Alig kezdtek új életet, amikor kuláklistára kerültek. Manci néni így csak később tudta befejezni tanulmányait a dombóvári Állami Tanítóképzőben.

1951 óta él Darnózselin, itt házasodott össze Szabó Kálmánnal, aki szintén pedagógus volt. Két gyermekük született, akik követték szüleiket hivatásukban.

Manci tanító néni

A faluban generációk nőttek fel a keze alatt. A volt tanítványok életútját is nyomon követte, illetve követi napjainkban is. Férjével együtt minden idejüket a falunak szentelték. Tánccsoport, citerazenekar, színtársulat működött a közreműködésükkel a településen.

Társadalmi munkáját többször is elismerték. 1979-ben „Kiváló Munkáért" minisztertanácsi kitüntetést kapott. Tevékenykedett a helyi Vöröskeresztben, véradásokat szervezett. A Vöröskereszt Országos Elnökségétől a „Kiváló Vöröskeresztes Munkáért" kitüntetés bronz fokozatát kapta. A község képviselő-testülete is elismerte áldozatos munkáját: a 2000-ben létrehozott „Darnózseli díszpolgára" kitüntető címet először neki adományozta a falu.

Példaértékű, ahogy súlyos betegségéből kitartással, nagy élni akarással felgyógyult. A napokban ünnepli 80. születésnapját. Ma is aktív életet él – a közösségéért, családjáért.

Olvasóink írták

  • 1. 662 2008. január 07. 07:27
    „Mondhatnám, hogy ismeretlenül, -de ez nem lenne igaz-, kívánok neki még sok boldog évet, erőben egészségben!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Humor és jövőkép az egyetemen

Mosonmagyaróvár - Szórakoztatással egybekötve tart tájékoztatót a leendő felvételizőknek a… Tovább olvasom