Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Nyilvántartásba veszik a kutyákat

Kistérség - Az utóbbi időben egyre több kutya kóborol a szigetközi településeken: gazdát keresnek vagy egy kis betevő falatért kuncsorognak. A mosonmagyaróvári négylábúakat szeptemberig nyilvántartásba veszik.
Nagy Károlyné, a novákpusztai kemping vezetője kereste meg lapunkat azzal a felvetéssel, hogy a Kimléhez tartozó településen egyre gyakoribbak a kóbor kutyák. A család az évek folyamán több állatot is befogadott, de most már hiába esik meg a szívük egy-egy elárvult eben, nem tudják őket eltartani. Így is négy kutya őrzi a házat, ebből három kóborlás után talált itt otthonra: egyet Mosonmagyaróvárról hoztak el csontsoványan, egy Héderváron szegődött melléjük, míg egy fiatalabb kutyára a kemping előtt találtak.

Megkínzott állatok

– Rosszak a tapasztalataim. Nemrégiben több kóbor ebbel is találkoztam. Az egyiket a templom előtt egy személygépkocsiból tették ki, a másikat épp a szemem előtt ütötték el. A szüleim sokáig egy félig holtra vert kutyát etettek. Gyakran látok megkínzott állatokat tört végtagokkal, lánctól bevéresedett nyakkal – állítja a kutyabarát. Legutóbb egy német juhászkutya vándorolt elárvultan a nyári melegben étlen-szomjan a településen.

A tervek szerint szeptemberig a város összes kutyáját lajstromba veszik.
A tervek szerint szeptemberig a város összes kutyáját lajstromba veszik.


Egyre több kóbor kutya

– Darnózselin öt-hat eb is kóborol, mi néhányat befogunk és újsághirdetés által keresünk gazdát nekik – mondja Fazekas Zoltán polgármester, aki maga is két állatot fogadott be az útról. A településvezető szerint meglepő módon a kidobott négylábúak között sok a fajtatiszta állat, például a falu és Hédervár között fehér pulit, Ásványráró környékén német juhászkutyát láttak.

A hivatalban gyakran jelzik, ha megjelenik egy-egy új kóbor állat a környéken: igyekeznek megtalálni a gazdáját, de legtöbbször új családnál helyezik el őket.

Nőtt a kóbor állatok száma, idén már 50–60 kutya fordult meg náluk, ezért a Menedék Állatvédő Alapítvány (www.menedekalapitvany.fw.hu) ivartalanítási akciót szervez júniusban Mosonmagyaróváron. Ennek célja egyrészt a nem kívánt szaporulat megelőzése, másrészt a kutya nem szenved többé a tüzelés vagy az álvemhességek tüneteitől. Sőt, a műtét után csökken a halálos kimenetelű emlő- és méhrákos megbetegedések esélye is. Emellett az alapítvány tagjai felvilágosítást tartanak a felelős állattartásról, és szórólapokkal, valamint honlapjukon is felhívják a figyelmet a felelősségre – tájékoztatott Szaszák Krisztián, az alapítvány képviselője.

Frissítésre szorul a nyilvántartás

Mosonmagyaróváron a kilencvenes évek eleje óta nem frissítették a nyilvántartást az ebekről. Szeptemberig, a kötelező oltások idejéig várhatóan a város összes kutyáját lajstromba veszik. Kosár Tibor, a Városüzemeltető és Fenntartó Kft. vezetője szerint ez azért is fontos, mert így a talált ebet könnyebben lehet majd azonosítani és a gazdájához visszajuttatni, emellett azt is tudni fogják, hogy megkapta-e az előírt oltásokat. A Lajta-parti gyepmesteri telepen tizennégy napot maradhatnak a kutyák.

Olvasóink írták

 • 2. Visi Judit 2008. június 30. 21:53
  „a kutyusok nem tehetnek arról, hogy kidobják őket,
  ő csak élni és szeretni akar!!!!!
  Csatlakozom az előttem szólóhoz!
  Judit”
 • 1. Lné N. Rita 2008. június 30. 20:16
  „"Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél..." ---> Jó lenne, ha ezt mindenki komolyan venné!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem sért jogszabályt a közmunka

Mosonmagyaróvár - A közigazgatási hivatal vizsgálata alapján nem jogsértő a mosonmagyaróvári… Tovább olvasom