Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Nyári álláskeresés időben

Tanév közben 20–40 ezer forintot, nyáron akár hetvenezer forintot is megkereshet havonta egy diák.

A diákok legtöbbje, ha munkavállalásra szánja el magát, akkor azt a nyári vakációra tervezi. Érdemes viszont időben nekiállni az álláskeresésnek: év közben sokkal nagyobb az esély rátalálni a legmegfelelőbb munkahelyre, mint a szünidő kezdetén – tanácsolja Bozi Arnold. Mosonmagyaróváron év közben a diákmunkából a Hunyadi-iskola és a helyi egyetemi kar hallgatói, nyáron viszont szinte minden középiskolás kiveszi a részét.

Már most is több álláslehetőség áll a vállalkozó kedvű fiatalok rendelkezésére az egyszerűbb gyári csomagolási, címkézési, összeszerelési munkákon túl a hosztesz-, pénztáros- vagy árufeltöltési feladatokig. Óránként legkevesebb 377 forintot, alkalmanként 3100–
4000 forintot fizetnek a diákoknak attól függően, hogy milyen jellegű a munka. A tanév idején egy diák 20–40 ezer forintot tehet pénztárcájába, míg a nyári szünidőben napi nyolc óra munkával akár hatvan-hetvenezer forintot is megkereshet. A mosonmagyaróvári iroda közel háromszáz (167 lány és 112 fiú) taggal működik, ebből százharmincan év közben is aktívan munkát vállalnak, többségük nagykorú.

Nyaranta kétszáz-kétszázötven nappali tagozatos diák tölti szünidejét valamilyen munkahelyen. Az elmúlt évekhez képest némi visszaesés érezhető a diákmunka terén, de a nyár közeledtével megnő az érdeklődés mind a diákok, mind a cégek részéről. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy a hallgatóknak ilyenkor van idejük dolgozni, a cégeknek meg a nyári szabadságolások miatt jön jól a segítség.

Munkavállaló csak az lehet, aki a 16. életévét betöltötte – tájékoztatott Rimányiné Somogyi Szilvia munkaügyi szolgáltatási főigazgató-helyettes. Az általános szabály alól kivételt képez az általános iskolában, szakiskolában, középiskolában nappali rendszerű képzés keretében tanulmányokat folytató tanuló, aki az iskolai szünet alatt munkaviszonyt már akkor is létesíthet, ha a 15. életévét betöltötte. További lényeges feltétel, hogy a 16 éves kor alatti, szünidő közbeni munkavégzéshez a munkáltatónak be kell szereznie a törvényes képviselő hozzájárulását. A kiskorú munkavállaló munkaideje legfeljebb napi nyolc, heti negyven óra lehet. Részére négy és fél óra munkaidő után legalább harminc perc szünetet kell biztosítani.

 Mi kell a munkavállaláshoz?
– alkalmi munkavállalói kiskönyv,
– munkaszerződés,
– belépés iskolaszövetkezetbe,
– megbízási szerződés.
Milyen iratok kellenek a hivatalos munkavégzéshez?
– iskolalátogatási igazolás,
– személyi igazolvány,
– tajszám,
– adószám,
– szükség esetén bankszámlaszám,
– szükség esetén törvényes képviselő hozzájáruló nyilatkozata.

Mészely Réka

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kelta falut találtak a régészek Euro Vegas alatt

Schmatovich Mátyás, Bezenye korábbi polgármestere egy internetes portálnak nemrégiben azt mondta: tudomása szerint környezetvédelmi hatástanulmány és archeológiai feltárás folyik a tervezett Euro Vegas-földeken. Tovább olvasom