Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Nincs pénz a szúnyogirtásra

Mégsem lesz állami forrás a szigetközi szúnyogirtásra idén, így Darnózselin nem irtanak.
Mégsem lesz állami forrás a szigetközi szúnyogirtásra idén: a fejlesztési ügynökség pályázatán ugyanis csak kiemelt üdülőhelyek vehetnek részt. Mosonmagyaróváron másfél permetezésre jut pénz, Darnózselin egyre sem. Mindenkinek „önerőből" is – akár manuálisan – kell védekeznie.
A Magyar Turizmus Rt. ebben az évben nem írt ki pályázatot a térségbeli szúnyogirtás ötven százalékának állami finanszírozására. A szigetközi települések – évek óta – Mosonmagyaróvár gesztorságával többmilliós központi forrást nyertek. Azonban még ez az összeg is gyakran kevésnek bizonyult, tavaly a „szúnyogkatasztrófa" miatt a Belügyminisztérium vis maiorjából kellett kiegészíteni ezt az összeget.

Mindenki saját forrásból

Néhány hete úgy tűnt, mégis lesz megoldás: a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnél találtak pályázatot a permetezés finanszírozására. Ez annál is inkább mihamarabb szükséges lenne, ugyanis a hullámtér elárasztása után – bő egy hét múlva – a visszamaradt tocsogók ideális területet biztosítanak a szúnyoglárváknak. Bednarik György, a mosonmagyaróvári Városüzemeltető és Fenntartó Kft. ügyvezetője tegnap elmondta: úgy tűnik, mindenkinek önerőből kell megoldania a vérszívók elleni védekezést.
Másfél permetezés

Mosonmagyaróváron

– Információim szerint csak kiemelt üdülőhelyi területek pályázathatnak az ügynökségnél – kezdte az ügyvezető. – Ez a kitétel ránk – s a legtöbb szigetközi településre – nem vonatkozik. Tavaly a gesztorságunk alatt a város és a térség községei a tizenkétmilliós összköltség felét állami forrásból finanszírozhatták. Most csak magunkra számíthatunk: összesen kétmillió forint jut a nyár során Mosonmagyaróváron szúnyogirtásra. Ez másfél permetezésre elég. Egy keszthelyi figyelőszolgálat már a terepen vizsgálja a csípésszámot, s ha az eléri a kritikus határt, akkor felszállnak a repülőgépek. Igaz, maximum kétszer: nyáron várhatóan mindenki saját maga, manuálisan is irthatja az élősködőket – jegyezte meg viccesen Bednarik György.

Egyetlen fillér sincs

Fazekas Zoltán darnózseli polgármester elmondta: önkormányzatuknál egy fillér sincs idén szúnyogirtásra, így a településen biztosan nem lesz permetezés.

 „Annyi lesz, amennyi szükséges: ki kell izzadnunk ezt a pénzt, mivel »üdülőterület« vagyunk" – mondta Sulyok Attila lipóti polgármester. Hozzátette: az inváziótól függ ez az összeg. Az elárasztás után elképzelhető, hogy még több lesz a vérszívó. Tavaly kétszer permeteztettek a településen, idén reményeik szerint „háromból megússzák".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új ipari üzem épül Lébényben

A lébényi önkormányzat az ésszerű takarékosság jegyében, visszafogott gazdálkodással sikeresen zárta az elmúlt évi gazdálkodást. Az intézményhálózat működtetése és a község üzemeltetése biztosított volt. A tervezett fejlesztéseket – a központi forráshiány miatt elutasított pályázatok sikertelensége miatt – nem tudták egészében megvalósítani, de a szükséges javításokat, felújításokat elvégezték. Tovább olvasom