Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Nick lehet Dunakiliti számára a példa

Nick - Kétmilliárd forintba került, s már próbaüzemben működik a Rábán a nicki duzzasztómű mellé épített törpeturbinás vízi erőmű. A beruházónak – más jelentkezők mellett – a dunakiliti duzzasztóműnél is hasonló tervei lennének: kérelmüket azonban első fokon elutasították.
„Nick lehet Dunakiliti számára a példa" – állítják azok, akik támogatnák törpeturbina beépítését a kihasználatlan szigetközi duzzasztóműbe. A Rábán a duzzasztómű szomszédságában már próbaüzemben működik a két, óránként összesen 1,5 megawatt energia teremtésére is képes turbina.


Önerő, pályázati pénz, hitel

Kapuváry Gusztáv, a vízi erőmű beruházója egy minapi konferencián elmondta: hosszú ideje szerettek volna energiát termelni ennél a duzzasztóműnél, ám a korábbi próbálkozások nem vezettek eredményre. „Az előkészítés már 1994-ben elindult, de csak 2002 decemberében jutottunk el oda, hogy először tárgyalhattunk a kérdésről a vízügyi igazgatósággal" – mondta. Több jelentkező is akadt a turbinák működtetésére. „Végül 2004-ben a mi ajánlatunkat fogadta el az igazgatóság és a minisztérium." Ekkor KIOP-támogatásra pályáztak, ám ez mindössze az összköltség húsz százalékát fedezte. „Összesen 317 millió forintot nyertünk, s úgy terveztük, 1,587 milliárdból megépülhet az erőmű. Időközben azonban bevezették az összevont kis erőművi engedélyeztetést, melynek megszerzése időigényesnek bizonyult: közben az árak emelkedtek, így kétmilliárd forint fölé csúsztunk" – mondta a beruházó. Végül 2006 novemberében tudtak nekikezdeni a tereprendezésnek. „Elvileg egy évre terveztük a kivitelezést, ám még most is tartanak a végső munkálatok." Kapuváry hozzátette: az önerő és a pályázaton nyert pénz mellé szükséges banki hitelfinanszírozást sem volt egyszerű megszerezni.

Kapuváry Gusztáv: Több mint tízévnyi előkészítés, majd engedélyeztetés után próbaüzemben működik a törpeerőmű.
Kapuváry Gusztáv: Több mint tízévnyi előkészítés, majd engedélyeztetés után próbaüzemben működik a törpeerőmű.

A beruházót terhelő költségek

A munka végül elindult: a duzzasztómű előtt tavaly terelőtöltést építettek: most felvízcsatorna viszi a Rába vizét a turbinákra, majd az alvízi részen – a duzzasztómű alatt – folyik az vissza. Összesen 6500 köbméter betont és 3500 köbméter követ használtak fel a létesítményre. Az erőművet 1,5 megawattosra tervezték: mindkét turbina óránként 771 kilowattot termelhetne, évente pedig összesen 9 gigawattot. „Az első félév elmaradt a várakozásoktól a szeptember-októberi katasztrofális vízhozamok miatt."

A 4,4 méteres vízszintkülönbség kihasználásával idén márciusban csatlakoztak a hálózatra, jelenleg is tart a próbaüzem. „A duzzasztásért fizetünk a vízügynek, s a központilag megállapított vízkészlet-használati járulék is bennünket terhel. A szerződés szerint 2023-ig támogatott áron átveszi tőlünk a villamos energiát a szolgáltató, ám ez a központba kerül, a térség még nem tudja közvetlenül használni. A nemrégiben bevezetett »menetrendadási kötelezettség« sem kedvező számunkra: negyedóránkénti pontossággal nem tudjuk kiszámolni – például egy hirtelen jött eső esetén – a termelhető energiát." Az erőmű mellé egyébként egy hallépcsőt is építettek.


Dunakiliti: „Nem adjuk fel"

Kapuváry Gusztáv a Kisalföld kérdésére elmondta: a dunakiliti elvi engedélykérelmük szerint az eredetileg is energiatermelő egység beszerelésére kialakított pillérben helyeznék el a beszerelhető turbinát. „Ezt a kérelmünket elutasították, ám fellebbeztünk, jelenleg másodfokon van az ügy: nem fogjuk feladni. Rengeteg pénzt költöttünk a tervezésre, ajánlatok bekérésére, s egyeztettünk egy turbinagyártó céggel is. Optimális esetben körülbelül 6–9 hónapra lenne szükség a beruházás előkészítéséhez. Az esetleges engedélyezés után pályázni kell, majd biztosítani a finanszírozást – jelenleg ez a legnehezebb. A nicki jóval nagyobb beruházás volt, mint amilyen a dunakiliti duzzasztómű pillérjében az energiatermelő berendezés elhelyezése lenne. A legmagasabb színvonalon oldanánk meg a dunakiliti beruházást is. Magyarországon csak a mi cégünk mondhatja el, hogy magánberuházásban épített meg egy kis vízi erőművet" – mondta Kapuváry.

Egyelőre a törvényi háttér akadályozza a dunakiliti duzzasztómű „üzembe helyezését". Katona Kálmán, a parlament környezetvédelmi bizottságának elnöke és az MDF most ezen jogszabályok felülvizsgálatába kezdett, majd – ígérete szerint – azok módosítását kezdeményezi.


75 éves évforduló

Csütörtökön Répcelakon emlékülésen ünnepelték a nicki duzzasztómű üzemelésének 75 éves évfordulóját. Baross Károly, az Észak-dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke ezen úgy fogalmazott: bár korrekt megállapodást kötöttek a beruházóval, a duzzasztómű elsődleges feladata a Kis-Rába vízellátása, nem az erőmű működésének biztosítása.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sokan még most sincsenek tisztában a tilalommal

Mosonmagyaróvár - Több mint nyolcvan esetben büntették valamilyen formában a rendőrök a közterületi… Tovább olvasom