Kisalföld logö

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek -2°C | 12°C Még több cikk.

Nem tartják be a nyelvtörvényt

A magyar nyelv védelmében két évvel ezelőtt hozott törvény idén január elsejéig adott határidőt az üzletek tulajdonosainak, hogy cégtábláikon magyarul is feltüntessék üzeneteiket. Mosonmagyaróváron mégis rengeteg, kizárólag német nyelvű felirat csalogatja a vásárlókat.
Idegen hangzású nevekre vadászva Mosonmagyaróvár belvárosában nem sokat kell sétálni, hiszen szinte minden épületen találkozhatunk kizárólag csak német nyelvű feliratokkal, mivel az üzletek tulajdonosainak nagy része bár fogyatkozó, mégis nagyszámú germán ajkú szomszédaikban látják a vásárlóerőt. A számos „zahnarzt", „damen und herren mode", illetve „friseur salon" rengetegében az ember néha azt sem tudja a felirat alapján, hogy hová tér be. Pedig már jogszabály is rendelkezik arról, hogy az „angebot", vagy a „reisebüro" idegen nyelvű kifejezések ne idegen nyelven, hanem magyarul csalogassák a vásárlókat.
A magyar nyelv megóvása érdekében 2001-ben alkotott törvény a gazdasági reklámok és az üzletfeliratok, továbbá egyes közérdekű közlemények közzétételére terjed ki. A törvény értelmében idén január elsejétől, már a korábban kihelyezett cégtáblákon is, az idegen nyelvű feliratok magyar fordításának is szerepelni kell. A jogszabály kimondja, hogy az üzletek feliratain a bolt elnevezését, valamint a vásárlók tájékoztatását szolgáló közleményeket magyar nyelven meg kell jeleníteni. Ez a követelmény teljesíthető úgy is, hogy ugyanazon feliraton az idegen nyelvű szövegen kívül annak magyar nyelvű megfelelőjét is megjelenítik, legalább ugyanolyan jól érzékelhetően és méretben, mint az idegen nyelvűnél. A törvény alkalmazásában a meghonosodott idegen nyelvű kifejezések nem minősülnek idegen nyelvű szövegnek. Amennyiben valamelyik kifejezés meghonosodottsága tekintetében vagy a magyar nyelvű szövegfordítás nyelvhelyességét il letően kétségek merülnek fel, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke által kijelölt tanácsadó testület állásfoglalása az irányadó.
Az üzletfeliratok magyarságát a működési engedélyt kiadó jegyző ellenőrzi. Dr. Lascsikné dr. Bozi Sarolta jegyző elmondta: a közterület-felügyelők és a hivatal illetékes ügyintézője ütemterv szerint ellenőrzi a város területén az üzletek feliratait. Szabálytalanság esetén felszólítják a bolt tulajdonosát, majd ezt követően a jegyző határozatot hoz a jogsértő állapot rendezésére. Amennyiben a tulajdonos ezek után sem tesz eleget a jogszabályi követelményeknek, százezer forintig terjedő bírságra számíthat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első kitüntetés Tuba Lászlóé

Tuba László könyvtárigazgató honismereti, helytörténeti kutatómunkájának, írói, szerzői… Tovább olvasom