Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Nem kapnak levegőt Euro Vegastól a zöldek

Bezenye, Ausztria - Most a burgenlandi zöldek „feküdtek keresztbe" Eurovegasnak. Szerintük a forgalomnövekedés levegőszennyezéssel járna, ezért a tartományi kormányhoz fordultak segítségért. Ha megakadályozni vélhetően nem is tudják a beruházást, de tiltakozásukkal húzhatják az időt.
A burgenlandi zöldek – akik korábban „saját" nagyprojektjük, a heiligenkreuzi hulladékégető ellen is tiltakoztak – szerint az osztrák határ mellé tervezett bezenyei kaszinóváros és szórakoztató komplexum jelentős forgalomnövekedéshez vezetne az ausztriai tartományban.

Szóvivőjük, Alexandra Fischbach úgy nyilatkozott: Burgenlandban a levegő szállópor-tartalma már most olyan magas, hogy az egészségre károsnak tekinthető. Euro Vegast 153 hektárnyi területen, 2300 férőhelyes parkolóval működtetnék: számításuk alapján napi 21 ezer gépkocsira kiterjedő forgalmával „valóságos robbanást idézne elő" a környék közlekedésében. Mindez tovább terhelné az amúgy is túlzsúfolt A4-es autópályát, veszélyeztetné Észak-Burgenland gazdasági fejlődését és a körzetben lakók életminőségét – állítják a zöldek. Eközben felszólították a szociáldemokrata Hans Niessl vezette tartományi kormányt, hogy kapcsolódjon be a beruházással kapcsolatos magyarországi környezeti hatásvizsgálatba, és „vessen gátat a projektből fakadó negatív egészségi és gazdasági hatásoknak". A zöldek szerint néhány évvel ezelőtt Parndorfnál azért nem engedélyezték egy biomassza-hőerőmű felépítését, mert a létesítmény működéséhez megnövekedett volna a tehergépkocsi-forgalom, s az az egészségre veszélyes mértékben növelte volna a levegőben lebegő finompor mennyiségét.


Ausztria egyébként néhány hónapja jelezte, hogy az espoo-i egyezmény értelmében hatásviselő félként részt kíván venni a Bezenyére tervezett szabadidő- és szórakoztatóközpont nemzetközi környezeti hatásvizsgálati eljárásában. Az első körben aztán a közlekedési vizsgálat hiányosságainak pótlását kérte az Osztrák Köztársaság a számára megküldött – Euro Vegast érintő – dokumentációban. Szerintük az anyag nem tartalmazza a növekvő határforgalmat és a légszennyezettséget: emiatt újabb tanulmányt küldtek Ausztriának a projekt vezetői. Az idő viszont egyre inkább sürgeti a beruházókat: a Pénzügyminisztériummal kötött koncessziós szerződésük értelmében 2010. november elsején üzemelnie kellene az első kaszinónak. Az eset érdekessége, hogy éppen osztrák beruházók és projektvezetők irányítják a kaszinóváros felépülését. Eddig azonban sem Alfred Supersberger, sem Hans Asamer nem tudta eloszlatni az ausztriai aggodalmakat.

Olvasóink írták

 • 7. Csepel-344 2009. február 05. 15:30
  „Szemétégető ügybenhasonlóan élénk a magyar érdekérvényesítés?”
 • 6. ZanaRob 2009. február 05. 11:54
  „Kedves 5-ös!
  Sajnos, kies hazánkban teljes mértékben úgy alakul a "menetrend", ahogy írtad.”
 • 5. matriné 2009. február 05. 09:08
  „Kedves "4"- hozzászóló! Magyarországon egy ídó óta az a divat,hogy szántókat a külterületeket bel-telekké, a bel-telkeket építési területté nyilvánítsák az erre szakosodott képviselők! Így már semmi akadálya annak hogy az országot (elfoglalhatják háború nélkül)felvásárolják úgy kicsinyenként. Csupán a fegyverkezésekre fordítandó pénzt, kenőnek és csúszópénznek kell áttakarítani. A felvásárlás így meg mint a karikacsapás,hisz ebben az országban nem divat a bűnüldözés e téren.”
 • 4. ZanaRob 2009. február 04. 09:55
  „Ami ebből még M.o-t érinti... Pl. a folyamatos átmenő forgalom, prostitúció nagy mértékben, bűnözés. Az egykor civilizált és nyugodt régió egy szeméttel teli viharsarokká válhat. A normális életre vágyó embereknek muszáj lesz elköltözniük a környékről...”
 • 3. Ing.Böck 2009. február 04. 08:59
  „Tisztázzuk : Magyarországnak igen kevés a köze at Eurovegashoz, hiszen az épitési telek
  már évek óta az osztrák vállalkozó tulajdona, az épületek pedig, -ha lesz ilyen- a finanszirozó
  bankoké. Ami magyarországot az egészböl érinti az adóbevétel és a munkahelyi lehetöség.
  Világos ? Ha a határidö húzódik az ö káruk.”
 • 2. ZanaRob 2009. február 03. 16:16
  „Majd a pénz eldönti sajnos, hogy mennyire "káros" ez a Vegas!”
 • 1. matriné 2009. február 01. 15:57
  „Kevés a kurva és a strici még nem lehet megnyitni. Vagy még a politikusaink nem érdekeltet ebben az üzletben eléggé?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Betörőnő a hétvégi házakban

Mosonmagyaróvár - Elfogták a rendőrök azt a nőt, aki az elmúlt hetekben számos hétvégi házat… Tovább olvasom