Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Negyven százalékkal több munkanélküli

Negyven százalékkal nőtt a munkanélküliek száma az elmúlt évben Mosonmagyaróvár térségében: 2071-ről februárban 2514-re.

A fiatal álláskeresők zöme középfokú végzettségű.

A gazdasági válság jelei a munkaügyi központ mosonmagyaróvári kirendeltségén is megmutatkoztak az elmúlt évtől – derül ki a kirendeltség vezetőjének beszámolójából, amivel legutóbbi ülésén foglalkozott az önkormányzat képviselő-testülete. A térségben a meghatározó foglalkoztatókat is érintette a recesszió, leginkább a járműipari beszállítás, az építőanyag-gyártás, a fémfeldolgozás és gépgyártás ágazatokban. Az ezeken a területeken tevékenykedő cégek elbocsátásokra kényszerültek, ám ezt többnyire nem csoportos leépítés formában hajtották végre. Az érintett cégek többsége igyekezett kezelni a kialakult helyzetet, így először a munkaerő-kölcsönzés keretében foglalkoztatott dolgozóiktól váltak meg, ahol pedig további leépítés vált szükségessé, ott a határozott időre szóló szerződések meghosszabbításáról mondtak le. Emellett rövidített munkaidővel és átcsoportosításokkal is törekednek megőrizni dolgozóikat.

Magasan kvalifikált dolgozókat főként műszaki területeken fogadnának a foglalkoztatók, gyakran speciális szakterületeken szerzett gyakorlattal vagy nyelvtudással.
Elsősorban a válság hatásaként Mosonmagyaróváron és környékén negyven százalékkal nőtt a regisztrált munkanélküliek száma az elmúlt évben. Tavaly 2071 álláskeresőt regisztráltak, ám számuk tovább növekedett az idei év elején is, így februárban már 2514 munkanélkülit tartottak nyilván. A havi záró létszámok hónapról hónapra meghaladták az előző évit, sőt, sok esetben az előző havit is. Ezzel együtt a régió munkaerő-piaci helyzete összességében az országos átlagnál kedvezőbb. Az új álláshelyek bejelentése némiképp csökkent, de tavaly is 2500 volt.

A munkáltatók leggyakrabban mezőgazdasági segédmunkást, szakácsot, felszolgálót, kőművest, szobafestőt, lakatost, hegesztőt kerestek, valamint az állásbejelentések több mint felében egyéb betanított munkákra érkezett igény. Magasan kvalifikált dolgozókat főként műszaki területeken fogadnának a foglalkoztatók, gyakran speciális szakterületeken szerzett gyakorlattal, magas szintű német- vagy angolnyelv-ismerettel.

A válság miatt a szakképzetlen, csupán nyolc általánossal rendelkező álláskeresők a regisztráltak 33 százalékát teszik ki. A fiatal álláskeresők többsége középfokú végzettségű: 68 százalékuk végzett középiskolát, további 7 százalékuk pedig diplomás. Tavaly a nyilvántartásban szereplő fiatal – legfeljebb 25 éves – álláskeresők 36,5 százalékának sikerült elhelyezkednie.

Olvasóink írták

 • 9. invektus 2010. május 22. 08:48
  „:) 7 :) jolvan”
 • 8. akinemfél 2010. május 21. 22:48
  „Hamarosan vége a gyurcsányizmusnak és elindulunk az osszes kornyezo ország által sikeresen járt úton.
  Oriási kárt tud tenni egy politikai vezetés. Fontos lenne,hogy ezt mindenki megértse,és akkor nem csak 60 % fog elmenni szavazni és az emberek meggondolják kire szavazzanak.
  De mostantol már jobb lesz.
  Hiszen bárki jobban vezetné az országunkat mint Gyurcsányék. Talán még Slota is.”
 • 7. enzso 2010. május 21. 21:56
  „Először is Tisztelet a kivételnek ( a jelen levők mindig kivételek) Másodszor ez csak üres duma amit itt írtak aki akar munkát az fog is találni, lehet hogy nem a képpzettségének megfelelőt de fog. És itt ez a lényeg. Aki csak úgy megy el keresni "majd lesz valami" címszóval azt megette a fene!!!!!!!!!!!!!
  Tavaly jártam felnőttképzésre még egy szakmát tanulni. voltak ott olyan emberek akiket a munkanélküli hivataltól jöttek el fizetik nekik a képzést kapnak mellette majd nem minimálbért juttatásként. És ha sikerült elvégezni akkor segítnenek neki elhelyezkedni neki abba a munkakörbe!!
  Kell ennél több????? Itt minden csak a hozzá álláson múlik.
  Akinak nem inge ne vegye magára!!”
 • 6. tunci7702 2010. május 21. 09:14
  „Diákokat, eladókat,pénztárosokat keresünk azonnali munkakezdéssel. Szól a hirdetés (kamu) ez egy munkaközvetítő és 3-4 hét a regisztráció a rendszerükbe és ha nem váltasz magánnyugdíjat ahová ők akarják akkor nem is biztos ,hogy keresnek neked munkát. Mindent megtehetnek ! Ez van !!”
 • 5. invektus 2010. május 20. 11:31
  „4 :) KB EZ IGY IS VAN
  Én tisztelem és becsülöm a nyugdilyasokat .
  De a <moderálva> kell nekik még a nyugdily mellet dolgoznia ?" ":/

  1: megbizhatóbb a fiatalnál
  2:kevesebb adó
  3:ugy megszokta a munkát hogy már nem bir otthonülni
  4:sopánkodnak hogy nem kapják meg a 13 havi nyugdilyat
  JA ÉS MIÉRT NEM . ezért”
 • 4. hanak 2010. május 19. 08:59
  „Hivatalosan minden megtermelt 100 forintból 70 forintot elvesz az állam, nem kell csodálkozni, hogy nő munkanélküliség.
  Egyszerű matek tavaly több mint 13.000.000.000.000 forintot szedtek be. Ennek zömét a munkások, lakosság adóiból. Ha a teljes lakossággal 10 millióval osztjuk, akkor is bő 130ezer forint/fő amit beszedtek.
  De mint tudjuk ezt az összeget csak a egy szűk kizsákmányolt rétegtől szedték be.
  Mindezek mellett ezt a réteget éri a legtöbb hátrány, hiszen a sok befizetés mellett szinte arra sincs joga, hogy a saját tulajdonát megvédje, korrekt ügyintézésben, ellátásban részesüljön.
  Tehát aki csak teheti alternatív megoldásokat keres saját maga, családja eltartására.
  (külföld, feketemunka, segélyek, bűnözés....)”
 • 3. invektus 2010. május 19. 08:11
  „Megérjük azt is mint bécsbe a kirakati kurvák ott fogunk ülni egy üvegkalitkába egy kis táblácskával hogy
  Géza ,kömüves 3 500 Ft/ó +áfa”
 • 2. sztiv 2010. május 18. 20:47
  „Munkaerő kölcsönzőnél lenni gáz. Azt hiszed, minden rendben, de 2 hét múlva megint nincs munkád aztán megint van, és ez így megy folyamatosan.
  Nincs egy fontos biztos pont az életedben.
  Minden áldott nap úgy mész be dolgozni, hogy lehet utoljára, s ismételten várhatod a telefonhívást...”
 • 1. invektus 2010. május 18. 15:35
  „Én már megszoktam .................”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Támogatásból, önrészből szépülnek a hédervári közparkok

A LEADER-program közel 2 millió forintos támogatásával, a helyi önkormányzat 25 százalékos… Tovább olvasom