Kisalföld logö

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Nagyobb a rend a Mosonmagyaróváron

A tilosban várakozók és az illegális szemetelők adják a legtöbb feladatot az egy éve alakult önkormányzati rendészetnek. Munkájuk eredményeként csaknem duplájára nőtt a közterület- használati díjakból befolyt összeg.
Az önkormányzati rendészet megalakulása óta eltelt egy évet értékelte legutóbbi ülésén a képviselő-testület. A rendészet vezetőjének beszámolója szerint az újonnan felállt egység tevékenységének elfogadtatása érdekében a kezdeti időszakban a közterület-felügyelők elsődlegesen figyelmeztették a szabályszegőket a bírságolás helyett. A tapasztalatok azt mutatják, ez is javulást hozott.

Amíg az első hónapokban, szeptemberben és októberben 219 figyelmeztetésük volt szabálysértés miatt, addig novemberben és decemberben mindössze 64 alkalommal volt erre szükség úgy, hogy az egyéb intézkedések száma lényegesen nem változott.
 A rendészek munkájának nagy részét adják a járművezetők szabálytalankodásai és a szemetelők.
A rendészek munkájának nagy részét adják a járművezetők szabálytalankodásai és a szemetelők.

A rendészek munkájának jelentős részét teszik ki  városszerte a járművezetők szabálytalanságai. A közterület-felügyelők az idei év első nyolc hónapjában összesen 449 esetben jártak el. Ezen szabálysértések nagy részét a tilosban megállók adják. A közterületeken – főként a szelektív gyűjtőszigetek környékén – elkövetett szemetelés, illegális hulladéklerakás megakadályozása, az elkövetők tettenérése, felderítése kiemelt feladata a rendészetnek. Szeptemberig tizenhétszer intézkedtek illegális hulladéklerakás miatt, ebből hat ízben helyszíni bírságot szabtak ki, tizenegy esetben pedig bizonyítékaik alapján feljelentést tettek.

Az ügy súlyát és az elkövetés körülményeit mérlegelve egyes esetekben kezdeményezték hulladékgazdálkodási bírság kiszabását is. A közterületi szemetelés, illetve illegális hulladéklerakás visszaszorítására az idei évben eddig 298 órát fordítottak a rendészek.

A közlekedési szabálysértések és illegális szemetelések mellett egyéb szabályszegéseket is felfedtek a felügyelők. Egy alkalommal tettek feljelentést „tulajdonosi hozzájárulás nélküli építés" szabálysértése miatt, valamint egy esetben szabtak ki helyszíni bírságot jogosulatlan közterületi értékesítés miatt. Az első fél évben közterületi italozásért öt figyelmeztetés történt.

A közterületeken hagyott, rendszám nélküli vagy lejárt műszakis autók közül összesen negyvenhatra kellett felszólítást kihelyezni, és minden alkalommal intézkedtek a tulajdonosok. Idén júniusban lépett életbe a „közösségellenes" magatartásokat szabályozó rendelet. Ennek alapján júniusban összesen húsz esetben figyelmeztettek a rendészek. Az elmúlt időszakban egyszer szabtak ki helyszíni bírságot zöldfelületen történt megállás miatt.

Erősen javult a közterület-használati díjak befizetési fegyelme is. A folyamatos ellenőrzések hatására az év első nyolc hónapjában összesen közel 13 millió forint közterület-használati díjat fizettek be. Összehasonlításként 2014-ben ebből 7 millió forint folyt be. A rendészek 120 közterület-használatot ellenőriztek, s többször intézkedtek is a nem szerződésszerű használat miatt.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy év alatt negyvenketten álltak tovább

Egy év alatt negyvenketten álltak tovább

Nem érzik magukat biztonságban, idegileg és fizikailag is leterheltek, másod-, harmadállásba… Tovább olvasom