Kisalföld logö

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 9°C Még több cikk.

Nagy István: Hortobágy nekünk nem lehetőség

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a napokban fejtette ki álláspontját a szigetközi vízszabályozásról. Most Nagy Istvánt, Mosonmagyaróvár polgármesterét kérdeztük párttársa szavairól.


Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár a Kisalföldben kijelentette: nincs megoldás a Szigetköz évtizedek óta áldatlan állapotaira.

Az államtitkár a helyi önkormányzatokat azzal is megvádolta: a munkákkal „csak lehúznák az államot". Tavaly népi kezdeményezés erősítette meg, hogy a szigetköziek megoldást akarnak. A Duna-kampányban erőteljes szerepet vitt Nagy István képviselő is.

Nagy István: Itt kevés víz van, amit kormányozni kell.
Nagy István: Itt kevés víz van, amit kormányozni kell.
– Szomorú szívvel olvastam e nyilatkozatot. Azt kijelenteni ugyanis, hogy a Szigetközre nincs megoldás, annyit jelent, hogy nem is keres ilyent az államtitkár úr. A politika viszont a megoldások kereséséről szól, nem a lemondásról – kezdte reakcióját a polgármester.

– Nem tudok mást mondani, mint hogy Illés Zoltán államtitkár úr indulata a tehetetlenségét is jelzi. Abban reménykedem, hogy ő csak a magánvéleményét fejtette ki a Szigetköz ügyében. Az itt élők szinte egyöntetű akaratát nem szabad semmibe venni – fogalmazott Nagy István országgyűlési képviselő.

– Önök tényleg le akarják húzni az államot?
– Határozottan visszautasítom polgármestertársaim nevében is, hogy csak azért foglalkozunk a Szigetközzel, hogy „lehúzzuk" az államot, s hogy „a haveroknak ki lehet juttatni mindenféle munkákra állami pénzeket". Sértő, igaztalan és méltatlan kijelentés ez. Ezzel a nyilatkozattal az államtitkár úr megszakított egy kibontakozó értelmes párbeszédet a megoldás lehetséges módozatairól. E nyilatkozatának nagyon negatív a visszhangja.

– Államtitkár úr arra hivatkozik, hogy ha nincs víz, nincs is mit kormányozni...
– A van víz ellentétpárja a nincs víz, állítja ő, de ez a sarkos kijelentés megint csak nem igaz. Az igaz, hogy itt kevés víz van, amit megfelelően kormányozni kell azért, hogy az életfeltételeket mindenki (ember, állat, növény) számára biztosíthassuk, javíthassuk.

– Hogyan jutottunk el a mai patthelyzetig Duna-ügyben?
– Nyilvánvaló, hogy mindannyiunk számára kiindulópont a hágai Nemzetközi Bíróság 1997. szeptember 25-én meghozott ítélete. Ez a szlovák és a magyar felet is elmarasztalta, ugyanakkor az államközi szerződés kimunkálására és megkötésére utasította a feleket. Nyilván az a kérdés, hogy ez mikorra történik meg és mennyiben fogja javítani a Szigetközben a viszonyokat. Ez egyébként a népi kezdeményezésben is testet öltött, ám ennek idejét és hatását még nem tudhatjuk. Számunkra az igazi jogorvoslatot az jelentené, ha a hágai Nemzetközi Bíróság ítéletét kiegészítve rögzítené a végrehajtás részletes szabályait. Ugyanis nagyon sok eltérően értelmezhető megfogalmazás van az ítéletben. Például az, hogy „a feleknek kötelessége gondoskodni arról a vízmennyiségről, amit az Öreg-Duna medrébe és a mellékágakba eresztenek, amely biztosítja az ökológiai egyensúlyt". Ez a vízmennyiség lehet 17 százalék is, meg lehet 85 is. Ezek túl nagy különbségek. Azzal, hogy a dunakiliti tározót nem töltöttük fel, lehetőséget adtunk Szlovákiának arra, hogy megépítse a C-variánst. Ettől fogva a vízkormányzás kulcsa Szlovákia kezébe került.

 Felvételünkön a Szúnyog-sziget. Fotó: Kisalföld-archívum
Felvételünkön a Szúnyog-sziget. Fotó: Kisalföld-archívum

– Milyen stratégiát követ a Duna-vitában Magyarország? Egyáltalán miben bízhatunk még?
– Harcolunk a fele vízért, az 50 százalékos vízmegosztásért. Ez egyébként nem jelent semmiféle érdemi megoldást a Szigetköz számára, hiszen ettől még a mellékágrendszerben ugyanúgy nem lesz víz, vagy nem lesz elegendő. Tehát ha emberi beavatkozás nem lesz, akkor az 50 százaléknyi víz sem old meg semmit. Ezért kihasználatlanul hagyni azokat a lehetőségeket, melyek potenciálisan ebben a térségben rejlenek akár gazdasági, akár idegenforgalmi téren, szerintem bűn. Húsz év elegendő idő volt arra, hogy mindenki újragondolja nézeteit. A szigetköziek azt szeretnék elérni, hogy a hallgatás és csend évtizedei érjenek véget, s mindenki visszább tudjon vonulni a barikádról vagy a harcállásaiból, és úgy lehessen leülni a tárgyalóasztalhoz, hogy végül az ésszerűség, a realitás és a közös érdek győzedelmeskedhet.

– Megítélése szerint mik a realitások a Duna-ügyben 2013-ban?
– Az 50 százalékos vízmegosztásba sohasem fog beleegyezni Szlovákia, mert erőműve ezzel szinte működésképtelenné válna. Tehát ha a realitásokból indulunk ki, akkor ezt nem várhatjuk el tőlük. Ráadásul egyszerűen be kell vallanunk azt is, hogy számunkra a fele víz sem jelent igazi eredményt, mert még így is 1,8 méternyi szint hiányozna akkor is a főmederből ahhoz, hogy a szigetközi mellékágrendszert vízzel jól lehessen táplálni. Ezért azt kérdezem, a tárgyalóasztalnál miért nem lehet megállapodni arról, hogy tartósan kapunk még valamennyi többletvizet. A célunk az kell hogy legyen, hogy minél többet. Ennek ismeretében aztán megépíthetnénk azokat a beruházásokat, amelyek szükségesek ahhoz, hogy biztonsággal, stabil szintek mellett ellássuk a Szigetközt vízzel. Továbbá kihasználhatnánk azt a gazdasági potenciált, ami az erőműben rejlik az elektromosáram-termelés s közös üzemeltetés révén. Ez az országnak gazdasági, a térségnek pedig idegenforgalmi szempontból megújulást, előnyöket jelentene. Két évtized után, ha valóban megoldást akarunk találni, akkor ebbe az irányba kell lépnünk. Ezzel mindkét ország elmondhatná, hogy igen, győzött az ésszerűség. Szigetköznek pedig meglenne az a vízszintje, ami szükséges ahhoz, hogy élni és gazdaságilag fejlődni tudjon. Mindkét fél megelégedéssel állhatna fel a tárgyalóasztaltól és a két ország között végre elsimulnának azok a fodrozódások, amelyeket a Duna kelt.

– Mik lehetnének e végső cél felé most az első konkrét lépések?
– Székely László volt kormánybiztos úr működése idején készültek részint költség-haszon, részint előzetes megvalósíthatósági tanulmányok arról, hogy különböző vízmennyiségekhez különböző műszaki megoldásokat társítva hogyan érhető el az optimális eredmény. E vizsgálatok azt mutatták, hogy a 17 százaléktól fölfelé, körülbelül az 50-ig igen jó volt a hatásfokmutató. Elő kellene venni újra ezeket a számításokat, s leültetni egymással a szakembereket. Mert mi itt éltünk, élünk ma is és szeretnénk a jövőben is. A Hortobágy számunkra nem alternatíva.

 

Olvasóink írták

 • 18. pancser 2013. július 14. 19:03
  „17. abszurdisztán 2013.07.14. 10:32
  Hűha, Kovács Tamás nem akart lemaradni a gaz fideszesektől, ez jó. A nép gyámolítója, a szegények istápolója, a fortélyos félelem elleni harc lovagja nem különbözik tőlük?
  A hatalom kéne ugye? Nem kell szerénykedni ez a pőre valóság!
  12 év szoci kormányzás eredménye egy nagy nulla Szigetköz ügyében. Rátok cseréljék a mostaniakat a szigetköziek, a semmiért?”
 • 17. abszurdisztán 2013. július 14. 10:32
  „Pancser ! Ennyire nem ismered a haverjaidat ? Lázár : Audi, Iváncsics : Audi, Dr.Árvay : Audi ... csak te jársz lovon, azaz öszvéren, vagyis szamáron ...:)))”
 • 16. pancser 2013. július 14. 10:19
  „15. abszurdisztán 2013.07.14. 07:17
  Szóval Kovács Tamás(KT) mindenben fölülmúl mindenkit? Valamikor a lovon ülő paprikajancsik hitték magukat nagyobbnak a többinél, most Audi van, de a fennhéjazásnak ma is lószaga van. Szóval, hol van a Maszop szigetközi vízügyben?”
 • 15. abszurdisztán 2013. július 14. 07:17
  „13: Jó egészséget, jó pihenést a nyugdíjas évekre ! 14 : Szíved joga feltételezni .... megtisztelsz, ugyanis KT a ti tökös Kubatovokat messze felülmúlja minden területen, s ráadásul nem vesz részt a mutyikban.... egyébként én úgy tudom, hogy itt mindenki írhat jelige alatt, nem az a cél, hogy találgassuk,ki kicsoda - pancsert például konkrétan én is ismerem - hanem az cél, hogy véleményt cseréljünk. A városban rengeteg KT van, elegük van a fityesz pofátlan, arcátlan mutyijaiból.Csakhát fortélyos félelem igazgat mindent . A cikkre visszatérve - félretéve KT-t és a a gyönyörű Audiját - én úgy emlékszem, hogy a fidesz papírtigrist szajkózott az erőművel kapcsolatban, tehát ellene volt. A tökös Pesta erre nem emlékszik a mutyifilter narancsködén át ?”
 • 14. kocsoggorog 2013. július 13. 13:01
  „Nem Rick, nem mindenkiben, csak Abszurd Tamásban...”
 • 13. pancser 2013. július 13. 08:14
  „10. abszurdisztán 2013.07.12. 18:22
  Én meg téged biztatlak, hogy törd át a fejeddel a betonfalat, vagy KT.-ét! Komolyan mondom nagyon élvezném a műveletet de csinálhatjátok az Audijával is. Sajnos 12 év maszopos izzadmányos országvezetés sem volt elég a Szigetközhöz, a Fidesz még ennek csak a felénél tart!”
 • 12. zöldike 2013. július 12. 21:54
  „Érdemes visszakeresni a mai Egyenes beszéd dr. Hadházy Ákossal készült interjúját (ő az, aki felfedte Szekszárdon a trafikmutyit .) Valószínűleg a Polgármesterünket is foglalkoztatják hasonló kérdések, mint őt. Csakhogy egy állatorvos könnyebben boldogul...
  Ha valaha lett volna bármilyen elszámoltatás, számonkérés, a kiliti erőmű meghiusítóival kellett volna kezdeni!”
 • 11. RickCartman 2013. július 12. 18:55
  „9 - gorog, te mindenkiben Tamást sejtesz - jó egészséget kívánok!”
 • 10. abszurdisztán 2013. július 12. 18:22
  „9 : Ezt mind tudod mondani ? Nagyon gyenge és téves elképzelés.... de ringasd magad ebben ! Mindenesetre tudom, hogy nehéz a narancsködön át elhinni, de KT-n kívül még igen sokan elégedetlenek a tökös Pestával. Nekünk Dr.Nagy István alias Kubatov nem jelent lehetőséget.”
 • 9. kocsoggorog 2013. július 12. 15:27
  „Tamás, nálad, aki álnéven dícséred magad biztos tökösebb...”
 • 8. abszurdisztán 2013. július 12. 11:55
  „Ha annyira tökös a gyerök, hallathatná a hangját a trafikmutyi ügyben is , esetleg a földmutyi ügyben is. Egyébként még azt sem tudta elérni Navracsicsnál, hogy fogadja, a folyosón kellett laposkúszásban átadnia az aláírásokat ... nem a fityesz hörgött annak idején a papírtigrist ordítva ??? El teccetek ezt felejteni ?? A kiliti erőműnek réges régen működnie kellene.”
 • 7. pancser 2013. július 11. 14:07
  „4. nagyjancsi 2013.07.11. 09:03
  Azt hittem realistább vagy! Mit ér el azzal, ha nekimegy az Illésnek? Őt kirugják, Illés meg marad! Ilyenkor hol vannak a nagyszájú ellenzékiek? Illést én sem szeretem, a homokzsákok közé fektetve töltésnek érne valamit..... egy vezető mindig könnyedén lerázza a hatalmánál fogva azt, aki nála jóval hátrább van a rangsorban. Vezetőként velem is ordibáltak egyesek, semmire nem mentek vele.”
 • 6. kocsoggorog 2013. július 11. 10:58
  „Szerintem megvan a kellő határozottsága. Az már más kérdés, hogy ő az egyedüli bátor képviselő a megyében, aki felemeli a szavát. Pedig ha a győri képviselők is melléállnának, többre mennének együtt.”
 • 5. kotorék 2013. július 11. 10:37
  „Azt hiszem , nagyjancsi a lényegre tapintott!”
 • 4. nagyjancsi 2013. július 11. 09:03
  „Sajnos nem elég határozott a polgármester úr (van mit vesztenie a saját karrierjét illetően), Illés a felfuvalkodottságával könnyedén lerázza, ha nem a saját arrogáns módszerével mennek neki.. Az volt a felelőtlen aki ezt a félőrült Illést odarakta és még mindig a helyén tartja.”
 • 3. Tmoha 2013. július 10. 14:46
  „Azt már csak remélni tudom, hogy a józan és előbb-utóbb győz az arrogáns pökhendiség felett...”
 • 2. kocsoggorog 2013. július 10. 14:38
  „Van ő olyan "tökös legény", hogy az elveiért akár az államtitkárával is szembemegy. Álljunk ki mindannyian mellette és akkor nem lehet baja belőle!”
 • 1. embertelen 2013. július 10. 14:06
  „Minden tiszteletem Nagy Istvánnak, azért, hogy a józan ész szellemében, ellenkezni mer a hivatalos és tarthatatlan fideszes környezetvédelmi politika ellen. Hasonlóan, mint ahogy egy éve Pokorni Zoltán fellázadt a Hoffman Rózsa által fémjelzett rossz oktatáspolitika ellen. Pokornit ezért félretették, remélem Nagy István ezt megússza. Én személy szerint drukkolok neki, hogy ebből a nyilatkozatból ne legyen bántódása. Félek, mert Illés Zoltán mindig nagy arroganciával válaszolt az őt ért vélt, vagy valós támadásokra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyetemi együttműködés

Mecsér önkormányzatával együttműködési megállapodást írnak alá Veszprémben, a Pannon Egyetem… Tovább olvasom