Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Nagy az esély a vár újjászületésére

Bekerült a Nemzeti Várprogramba a mosonmagyaróvári vár felújítása is. Az előzetes tervek a vár és környéke komplex megújításáról szólnak. A remények szerint 2017-ben indulhat a rekonstrukció.
Elfogadta a kormány a Nemzeti Várprogramot. Ennek keretében országszerte harmincegy vár teljes vagy részleges felújítása történik meg a következő években. Ezt L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára jelentette be. Az összességében 25 milliárd forint összköltségvetésű projekt fő célja a tartósan állami tulajdonú műemléki állomány fejlesztése, valamint a természeti és kulturális örökség védelme.

A Nemzeti Várprogram keretében harmincegy kulturális és természeti örökségi helyszín újulhat meg, ezen belül tizenhét helyen teljes fejlesztés valósul meg 2015 és 2020 között.

Az uniós és állami forrásból finanszírozott várprogram jövőre kezdődő, 4,5 milliárd forintos első ütemében a diósgyőri, az egri, a kisvárdai és a sümegi vár fejlesztése szerepel.

A 2017-ben induló, több mint 12 milliárd forintos második ütemben a szigetvári, a gyulai, a cseszneki, a tatai és a visegrádi vár, a dobai Somló-vár, a nagyvázsonyi Kinizsi-vár, a szerencsi Rákóczivár, Csókakő, a várpalotai Thury-vár, valamint a magyaróvári vár újulhat meg. Ezenkívül a helyreállított várgesztesi és simontornyai épület korszerűsítését végzik el. A tervek szerint 2017 végén, 2018 elején induló, 8,5 milliárd forint költségvetésű harmadik ütem keretében további tizennégy településen lesznek állagmegóvási, rekonstrukciós, illetve turisztikai fejlesztési munkálatok.

Évtizedek óta nem volt nagyobb felújítás a magyaróvári váron, állapota ezért ma már siralmas.
Évtizedek óta nem volt nagyobb felújítás a magyaróvári váron, állapota ezért ma már siralmas.

Lapunkban több alkalommal részletesen beszámoltunk arról az előzetes tervezetről, ami a magyaróvári vár megújítását célozza, hogy ezzel a város első számú turisztikai látványosságává tegyék az agrárkar épületeit. Köztudott és a külső szemlélő számára jól látható, hogy az évtizedek óta elmaradt felújítások miatt a vár állapota mára siralmas. További probléma, hogy jelenleg szinte teljesen zárt a turisták vagy éppen a városlakók előtt. Ezen változtatnának a legújabb tervekkel. Ezekhez a legfrissebb hírek szerint tehát végre most pénz is lesz. Az elképzelések – amelyek nem csupán a vár, hanem az ahhoz tartozó egyéb építmények, területek megújítását is tartalmazzák – mintegy másfél milliárdos költséggel számolnak.

„Nagy öröm számunkra, hogy lehetőség nyílik az Európa első agrár-felsőoktatási intézményének helyet adó magyaróvári vári rendbetételére" – jelentette ki dr. Vér András, a várfelújítási program kari felelőse annak kapcsán, hogy az óvári vár is bekerült a Nemzeti Várprogramba. Hozzátette: utoljára az 1976–78-as években történt meg az épület és környékének komplex felújítása, így a rehabilitáció újra aktuálissá vált.

„A várkerítés és a várhíd helyreállítása saját pénzből már megkezdődött. Készítettünk egy átfogó koncepciót Mosonmagyaróvár első számú jelképének teljes rehabilitációjára, mely összhangban van a település fejlesztési stratégiájával. Szoros együttműködés alakult ki a város és karunk között, ennek megfelelően fejlesztéseinket közösen kívánjuk megvalósítani" – hangsúlyozta érdeklődésünkre dr. Vér András.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keresik Marovitz Istvánt

A rendőrség a lakosság segítségét kéri a 70 éves idős mosonmagyaróvári férfi eltűnése ügyében. Tovább olvasom