Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 0°C Még több cikk.

Motorosbalesetek sorozatban

Nem csupán a nyári időjárásból, hanem sajnos a baleseti statisztikából is jól kiolvasható, mikor van az igazi motorosszezon. Most jóval több a motoros az utakon, ezzel együtt pedig megsokasodtak a velük történt balesetek is.

– Az elmúlt hetekben számos motorosbaleset történt a mosonmagyaróvári és környéki utakon. Nem mindig a vasparipások hibájából következett be a karambol, ám a súlyosabb sérüléseket általában ők szenvedik el – mondja Makó László alezredes, a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője.

Sajnos tragédiához is vezetett már a motorozás az idei szezonban. Az 1-es főúton haladt egy férfi nagy teljesítményű motorjával Mosonmagyaróvár felé, amikor a város közelében – a vizsgálat eddigi adatai szerint – vélhetően nem jól választotta meg a sebességet, így nem tudta bevenni a jobbra ívelő kanyart. A motoros a szalagkorlátnak ütközött és olyan súlyosan megsérült, hogy a helyszínen életét vesztette. A mögötte érkező társa szintén balesetet szenvedett a kanyarban, ám ő könnyebb sérülésekkel megúszta.

Néhány nappal később Hegyeshalomban egy osztrák kétkerekűnek nem adott elsőbbséget a mellékútról kihajtó autó, így összeütköztek. Szerencsére a motoros csak könnyű sérüléseket szenvedett. Súlyosabban sérült viszont az a szlovák fiatalember, aki Bezenye és Mosonmagyaróvár között szenvedett balesetet. A motoros vélhetően túl gyorsan hajtott, ezért elvesztette uralmát a jármű felett, lehajtott a főútról és a bicikliútra csapódott.

 

Nem minden baleset a motorosok hibájából következett be, ám minden esetben ők szenvedték el a súlyosabb sérüléseket.
Nem minden baleset a motorosok hibájából következett be, ám minden esetben ők szenvedték el a súlyosabb sérüléseket.

A fiatalember egyébként aznap vásárolta a nagy teljesítményű motorját és elment kipróbálni, mit is tud a gép.

Motorosbaleset történt az elmúlt hetekben Feketeerdő és Dunakiliti között is. Itt egy személyautó tért át a szemközti sávba és ütközött a szabályosan közlekedő motorossal, aki súlyosan sérült. Szerencsére komolyabb baj nélkül végződött az a baleset, ami a minap történt Mosonmagyaróváron, a Kossuth Lajos utcában. Egy motoros nem tartott kellő követési távolságot az előtte haladó autótól. A kocsi fékezett, a motoros pedig hátulról belehajtott. A Nap utcában viszont egy autós nem adott elsőbbséget a védett úton haladó motorosnak, aki az ütközés következtében könnyebben sérült.

Makó László elmondta: a további hasonló balesetek meg- előzése érdekében kiterjedt, elsősorban a motorosokra célzott fokozott ellenőrzéseket tartanak a rendőrök a városban és környékén. A szezon végéig tartó kiemelt figyelem nem a motorosok ellen, hanem értük és a közlekedés biztonsága érdekében indokolt. A razziákon a mosonmagyaróvári rendőrökön kívül részt vesznek a Győri Rendőrkapitányság és a megyei főkapitányság motoros járőrei is. Emellett az ellenőrzésekbe időnként bekapcsolódnak majd a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei is, akik a járművek zajszintjét mérik.

A szabályok segítenek
A motorosbalesetek elkerülésére, megelőzésére minden közlekedőnek törekednie kell. A motorosok is sokat tehetnek azért, hogy ne váljanak baleset részesévé, illetve áldozatává. A láthatóság-észlelhetőség biztosítása, a kiszámíthatóság, a KRESZ-előírások betartása mind nagyon fontos láncszeme biztonságuknak.
A sebességhatárok betartásával sok baleset elkerülhető lehetne. Ha a veszély észlelése pillanatában lassabban közlekedünk, akkor lehetőség van a helyzet felmérésére, akár a másik járműnek van ideje kihaladni előlünk. Ha pedig mégis baleset következik be, a lassúbb ütközési sebesség általában enyhébb sérüléssel jár.
Az egyéni biztonság egyik legalapvetőbb módja, hogy a motorkerékpár vezetője és utasa mindig viseljen bukósisakot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzik az állami földek eladását

A Jobbik vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi az állami termőföldek eladásának ötletével… Tovább olvasom