Kisalföld logö

2019. 05. 21. kedd - Konstantin Még több cikk.

Mosonmagyaróvárra került Gyurkovics Tibor hagyatéka

A mosonmagyaróvári Cselley-házba kerül a néhai Gyurkovics Tibor költő, író, publicista képzőművészeti gyűjteménye.
A hagyatékot a 2008 novemberében elhunyt irodalmár akarata szerint vitték abba a városba, amely orvos nagybátyja képzőművészeti kollekcióját, a neves Gyurkovich-gyűjteményt őrzi.

A város és az örökösök között megkötött szerződés értelmében Mosonmagyaróvár 131 képzőművészeti alkotást, köztük Amerigo Tot, Melocco Miklós, Barcsai Jenő, Borsos Miklós, Madarassy István munkáit megvásárolja - mondta Szentkuti Károly, a Cselley-házat is felügyelő Hansági Múzeum igazgatója hétfőn az MTI-nek.

Az író tiszteletére, születésének 80. évfordulóján Mosonmagyaróvár 2011 decemberében emlékszobát nyit; ezt abban a műemléképületben alakítják ki, amely több évtizede ad otthont az orvos Gyurkovich Tibor képzőművészeti gyűjteményének. Ez a kollekció egyebek között Székely Bertalan, Munkácsy Mihály, Szinyei Merse Pál, Csók István és Rippl-Rónai József munkáit tartalmazza. A múzeumigazgató kiemelte: a nagybácsi és az unokaöcs szellemi hagyatéka a képzőművészet és az irodalom egymást erősítő hatásáról kínál majd szellemi élményt a Cselley-ház látogatóinak.

Gyurkovics Tibor és Mosonmagyaróvár kapcsolatáról szólva Szentkuti Károly felidézte: a nagybácsi gyűjteményét ismertető katalógushoz a Kossuth-díjas lírikus írta az előszót. Ennek kapcsán gyakorta megfordult a Lajta-parti városban, és a beszélgetések során felvetődött: szeretné, ha az általa összegyűjtött képzőművészeti anyag nagybátyja gyűjteménye mellé kerülne.

A remények szerint a kiállítás és az irodalmi emlékszoba kisugárzásában pezsgő szellemi élet bontakozik ki Mosonmagyaróváron. Ezt a célt szolgája a Cselley-házban tervezett Gyurkovics-szalon, ahol kamarakoncerteket, pódiumműsorokat, irodalmi összeállításokat és egyéb kulturális programokat tartanak majd a tervek szerint.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új buszvárók tárolóval és padokkal

Százharmincmillió forintot kapott húsz kistérségi település buszvárók és buszöblök kialakítására a… Tovább olvasom