Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Mosonmagyaróvár: Cső(d)be húznak bennünket!

Mosonmagyaróvár - Ebben a hónapban döntenie kell a nagytérségi hulladékprojektben szereplő hetven településnek, vállalja-e az időközben 30 százalékosra emelt önrészt. Saját zsebből biztosan nem: a másfél milliárdos hitel terhe a lakosokra hárulna.

Napirend előtt tárgyaltak „kényes kérdéseket" a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás legutóbbi ülésén. Az első ilyen a nagytérségi hulladékprojekt, s annak az önkormányzatokra kényszerített harmincszázalékos önrésze (Kisalföld, 2008. november 25.).
Dr. Árvay István projektvezető röviden úgy vázolta a helyzetet: kezdetben a hetvenszázalékos uniós támogatás mellé húszszázalékos állami és tízszázalékos önkormányzati szerepvállalásról volt szó. A tervezésre elnyert összeg után "az állam kivonult a finanszírozásból", így a beruházási pályázat most már legalább 30 százalékos önerőt kíván.

„Ellenben nincs más lehetőség: szelektálás és komposztálás nélkül bezárják a lerakót, ráadásul enélkül időről időre környezetvédelmi bírságot kell fizetni, s az eddig elnyert összeget kamatostul visszaadni" (mintegy 150 millió forintot – a szerz.). A beruházás 5–5,5 milliárd forintba kerül, s Mosonmagyaróvár már bevállalta az önrészből ráeső 424 millió forintot: ez ott húszszázalékos szemétdíjemelést jelent. Ebből nyolc százalékot a projekthez szükséges önerőre fordítanak (ami így is csak évi 15 millió forint).

Árvay elmondta: ismeri az önkormányzatok szűkös anyagi helyzetét, s nem szeretné, ha emiatt csődhelyzetbe kerülnének. „Az önkormányzatoktól az önrészt lehetetlen beszedni, ám a hulladékgazdálkodási társulás 1,5 milliárdos hitelfelvétele megoldás lehet. A hitelkérelmet azonban addig nem írom alá, amíg nem látom mögötte az önkormányzatok szándéknyilatkozatát" – mondta. Decemberben dönteni kell, beadják-e ezen pályázatokat: addig pedig határozniuk, hogy a 70 tagtelepülés vállalja-e a kölcsön visszafizetését a lakossági díjak emeléséből. Juhász József (Hédervár) szerint: „csőbe húztak bennünket. Sem a lakosságra, sem az önkormányzatra nem lehet újabb terheket tenni, még ha tudom, hogy be is kell vállalni a pályázatot".

Széles Sándor (Máriakálnok) szerint egy évig halogatták a kérdést, s most döntéskényszerbe kerültek. „Az a javaslatom: a harminc százalék felének finanszírozását a kormányzat oldja meg. Fogadjuk el a kérést, de ezzel a kikötéssel." Böősy Imre (Ásványráró) úgy vélte: a kormánynak jogi felelőssége is lehet a megváltozott helyzet okán. Kovács Gábor (Lébény) azt kérdezte, hogy mi a garancia arra, hogy a Rekultív mederben tudja tartani az ügyet, holott az sem biztos, hogy a közbeszerzési pályázaton nyer. „A Rekultívot nem is említettem, de nehezen elképzelhető, hogy lerakó és égető nélküli távoli cég idekerüljön" – mondta Árvay. Hozzátette: ha sok község nem vállalja a díjtételek emelését és a hitelfelvételt, akkor a „fehér foltok" miatt a pályázaton sem nyerhetnek. A társulás végül úgy döntött: állásfoglalásban kéri, hogy az önrész 15 százalékát a kormány biztosítsa számukra.

Iskolabuszosok: A Várbalogról Jánossomorjára járó diákok után eddig 74 ezer forintnyi központi támogatás járt. A pénzügyminisztériumi javaslat 2009-től 54 ezer 400 forint, a módosító indítványé 64 eze
Iskolabuszosok: A Várbalogról Jánossomorjára járó diákok után eddig 74 ezer forintnyi központi támogatás járt. A pénzügyminisztériumi javaslat 54 ezer 400 forint, a módosító indítványé 64 ezer lenne.

Ezt követően Tóth Tiborné dr. országgyűlési képviselő kapott szót. Tájékoztatójában a kistérségi munkaszervezet megalakításának felgyorsítását kérte. „A máriakálnoki kerékpárút érdekében törvénymódosítást kezdeményeztem, nagy az esély a megvalósulásra" – mondta. A mentőállomás rekonstrukciójához még szükséges 18 millió forintról a napokban döntenek. Tóthné egy másik törvénymódosítási javaslata kisebb vitát indukált. „A jövő évi költségvetés az óvodák és az iskolák kistérségi működtetését jobban támogatja. Míg a nem társult intézmények esetén a gyermekenkénti normatíva 17 ezer 800 forinttal csökken, addig a társulásban lévők központi támogatása az alsó osztályban 54 ezer 400-ról 72 ezerre, míg az iskolabusszal járóké 64 ezerre nőhet. Szabó Miklós kistérségi elnök szerint azonban a finanszírozás egyáltalán nem azt mutatja, hogy a jövő a kistérségeké lenne. Az alsósok és az „iskolabuszosok" után ugyanis eddig 74 ezer forintot kaptak. „Vagyis a képviselő nem növekedésről, hanem kisebb mértékű csökkenésről beszélt." Tóth Tiborné dr. erre úgy reagált: „kérném elfogadni a tényt, hogy világgazdasági válság van".

Olvasóink írták

  • 2. matriné 2008. december 03. 08:30
    „Ez a maffia módszer egyik eleme! Köztudott, hogy a lakóssági hulladék az másodlagos nyersanyag. A normálisabb városokban az "Illetékesek" már rég rátették a kezüket a szelektív gyűjtetéssel összehozott értékekre! Sőt van olyan város ( a minap lehetett olvasni is), hogy már lopják is az így összegyűjtetett értékeket!
    Az önkormányzatok gyenge összetételei miatt hódolnak be a szemetes cégeknek és besegítenek lenyúlni a lakosságot " a "törvényerejű rendeleteikkel"! Természetesen úgy hogy a lakosság helyett és nevükben szerződnek a szolgáltatókkal. Ezért kell azoknak mis díjat fizetni akiktől egy deka szemetet sem visznek el. De itt van a szintén a lakosság fosztogatás témája akkor amikor a szennyvizet úgy szállítják el, hogy a lakossággal adatják a szivattyújukhoz az áramot! Így a kis kartell működik,ha meg elromlik a szivattyú akkor akár százezrekre is felkúszhat az áramszámla! No de ki is törődik ilyen apró-cseprő esetekkel egy banánköztársaságban?”
  • 1. Diákcsemege 2008. december 03. 07:10
    „A 20%-os hulladékelszállítási díj emelésével nem a lakosság viseli a terheket? Apropó az Önkormányzatunkkért más szolgáltatótól is árajánlatot mielőtt rábólintott volna az emelésre? Ugyanis 2 év alatt ez összesen 40%!! Nem sok ez egy kicsit...???”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ultimátum a kórházvezetésnek

Mosonmagyaróvár - Egyhangúlag határozott a képviselő-testület arról, hogy a kórház-átvilágítás… Tovább olvasom