Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Moson megyei nők a férfiak egészségéért

A nagy hőség ellenére is több mint kétszázan jelentek meg szombaton a szűrővizsgálatokon, tanácsadásokon a hatodszor megszervezett férfiegészségnapon.
2006 óta szervezi meg a Moson Megyei Nők Egyesülete a férfi-
egészségnapot, melynek a hét végén az Iniciál Autóház adott otthont. A civil szervezet elnöke, Reményi-Szokoli Mónika arról tájékoztatta a Kisalföldet, hogy a különféle szűrővizsgálatokra, tanácsadásokra mintegy kétszázan regisztráltak.

– Hálásan köszönöm a szakemberek munkáját, közülük sokan az első alkalomtól kezdve segítik a programunkat. Ugyan az egészségnapot főként férfiak számára szerveztük, sok nő is részt vett, így elsősorban a bőrgyógyászati és reumatológiai tanácsadáson. Minden korosztály képviseltette magát: a gyermekeknek játszósarokkal készültünk, a már említett bőrgyógyászati vizsgálat több fiatalt vonzott, a 45 év fölöttiek közül pedig sokan jelentkeztek a kardiológiai és urológiai vizsgálatokra. Évről évre sok a visszatérő vendége a helyi önkormányzat egészségügyi alapja által is támogatott programnak – foglalta össze az egyesületi elnök. Reményi-Szokoli Mónikától tudjuk, hogy az urológiai szűrést követően minden ötödik pácienst további vizsgálatra küldtek tovább a Karolina Kórházba. A kardiológiai, bőrgyógyászati (itt egy nagyon súlyos esetet fedezett fel a szakember) és reumatológiai szűrések esetében a résztvevők tizede szorul további vizsgálatra.

Németh Lajost, Winkler Lászlót és Szalai Ferdinándot is érdekelte egészségi állapota.
Németh Lajost, Winkler Lászlót és Szalai Ferdinándot is érdekelte egészségi állapota.


– Sokan dolgoznak Ausztriában, így hétköznap nem tudnak megjelenni a különféle szűréseken, többen esetleg nem rendelkeznek tajkártyával. Az egészségnapon viszont ingyenesen egy előzetes szűrésben részesülhettek, melyből kiderült, hogy szükségük van-e további vizsgálatra – magyarázta a szervező egyesület vezetője, aki szerint jövő évtől a nagy melegre való tekintettel inkább tavaszra tennék a programot.

Németh Lajos és Winkler László a prosztatarákszűrés és a számítógépes állapotfelmérés miatt jött el a rendezvényre. Szalai Ferdinánd a Kisalföldben olvasott a programról, ő egy tavalyi szívműtétet követően elsősorban a kardiológiai tanácsadásra jelentkezett, de általános egészségügyi kérdésekkel is készült. Szerintük az egészségnap mellett szól – azon túl, hogy ingyenes –, hogy nem kell hónapokig várni egy-egy vizsgálatra. Thullner István – bár nem volt konkrét panasza – egy baráti tanácsra a számítógépes állapotfelmérő vizsgálatra kért sorszámot, de mint mondta, a többi szűrést is igénybe veszi. Nagy Mihály az urológiai tanácsadás mellett az alsó végtagi érszűkületszűrés eredményeire volt kíváncsi.

Dr. Salamon Attilánál tavaly 40 páciens kapott képet egészségéről a számítógépes állapotfelmérő vizsgálat által, míg idén is sokan voltak kíváncsiak arra, hogy mely szervüknél mutat eltérést a két évtizede kifejlesztett berendezés.
A 2005-ben alapított, mintegy húsz tagot számláló Moson Megyei Nők Egyesülete idén novemberben nőknek is tervez egészségnapot.

Olvasóink írták

  • 1. Contar 2012. július 12. 09:02
    „"többen esetleg nem rendelkeznek tajkártyával"
    Aki egy kicsit is foglakozik az egészségével, annak van, és érvényes is!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kenyér- és halfesztivál Lipóton

Másodszor szervezik meg a kenyér- és halfesztivált Lipóton július 13–15. között. Tovább olvasom