Kisalföld logö

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -6°C | 2°C Még több cikk.

Moson és Magyaróvár aranykora a tárlókban

A dualizmus korától a városegyesítésig nyújt ízelítőt Moson és Magyaróvár egykori, színes kulturális életéről a Huszár Gál Városi Könyvtárban nyílt tárlat. A Hansági Múzeum anyagából összeállított kiállítás a magyar kultúra napja alkalmából nyílt.
Élénk zenei élet jellemezte Mosont és Magyaróvárt a századfordulón. Mindkét településen sorra alakultak a különféle kulturális egyletek. Bálok, jótékonysági rendezvények, színielőadások és kabarék színesítették a mindennapokat és ünnepeket. Ebből nyújt ízelítőt a Hansági Múzeum anyaga a Huszár Gál Városi Könyvtárban, amely február 12-ig látogatható.

T. Városi Ágnes muzeológus állította össze a tárlatot.
T. Városi Ágnes muzeológus állította össze a tárlatot.


– A Hansági Múzeum – jelenleg felújítások miatt zárva tartó – állandó kiállításán egy teremben a város kulturális életéből nyújtunk történeti áttekintőt. Ebből az anyagból válogattunk a könyvtárban megnyílt „Moson és Magyaróvár kulturális élete egykor" című tárlathoz, mely azonban számos, eddig még be nem mutatott dokumentummal, fotográfiával is kiegészült a dualizmus korától a városegyesítésig – tudjuk meg T. Városi Ágnestől, a Hansági Múzeum muzeológusától.

A bemutatott kor kulturális életének részét képezték a helyi színjátszók előadásai, így a Tell Vilmos című is.
A bemutatott kor kulturális életének részét képezték a helyi színjátszók előadásai, így a Tell Vilmos című is.

Ebben az időszakban számos egyletet alapítottak. A kiállításon láthatók dokumentumok a Széchenyi Körről vagy a Hansági Múzeumot létrehozó Mosonmegyei Történeti és Régészeti Egyletről, melyek sok programmal járultak hozzá a színes kulturális élethez. Moson és Magyaróvár több világhírű előadót adott, mint Flesch Károly hegedűművészt, Joachim József karmestert vagy Mosonyi Mihály zeneszerzőt. Sorra alakultak a dalárdák, így a számos évtizedet is megért Mosoni Ének- és Zeneegylet (MÉZE).

– A meghívók, plakátok alapján megállapíthatjuk, hogy tulajdonképpen estély, bál nem létezett egy-egy zenés blokk – akár hangszeres, akár énekkarok által előadott művek – nélkül. A kiállítást egyébként egy Benczúr Gyula által festett legyezővel, egy cilinderrel is színesítettük, de láthatók díszes táncrendek is, és a kor hangulatát régi fotográfiák illusztrálják. Az iskolák, az akadémia, a gyárak – például a Kühnében működött a Hajnalpír Dalkör – is bekapcsolódtak a városok kulturális életébe – mutatott rá a muzeológus, aki szerint számos jótékonysági rendezvény is fémjelzi az időszakot.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pozsony vízibuszt (is) indít Rajkára

A nyolcvanöt fős vízi jármű első körben idén Somorjáig közlekedhet. Rajkán másfél ezer, Dunakilitin másfél száz szlovák állampolgár lakik. Tovább olvasom