Kisalföld logö

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -5°C | 1°C Még több cikk.

Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron?

Mosonmagyaróvár - A város zenei életét színesnek tartom, Mosonmagyaróvár sok színvonalas együttessel büszkélkedhet – véli Hernádi Sándor, a Kühne Fúvószenekar karmestere, a zeneiskola korábbi igazgatója, akit Mit szeret és mit nem Mosonmagyaróváron? rovatunkban kérdeztünk.

Óvári születésű vagyok, de a munkahelyem elsősorban Mosonhoz kötött, így az egész város a szívemhez nőtt. A szülővárosomtól a zenei pályámon minden támogatást megkaptam – mondta elöljáróban Hernádi Sándor, akit a település kulturális életében kifejtett munkásságáért 2008-ban Pro Urbe díjjal, korábban ˝Mosonmagyaróvár város kiváló tanára˝ kitüntetéssel jutalmaztak.

Gyerekkora kedvelt helyszíneivel kezdi a felsorolást: – Szeretem a Károlyligetet, mely a belvároshoz hasonlóan pozitív változáson ment át. Szívemhez nőtt a Kötélgyártó utca, a Magyar utca, a Fő utca és a Kiserdő, ahol gyerekként sokat játszhattam. Az utóbbinál örülök, hogy utat alakítottak ki és a kerékpárosok és a gyalogosok is biztonságosan közlekedhetnek. Szerintem a város ezen zöldterületén sétálóutakat kellene létrehozni a kellemes szabadtéri kikapcsolódáshoz. A városközpontot a halászi lakóteleppel összekötő híd is megérett a felújításra, ott kétsávos átjárót követelne meg a forgalom.

Hernádi Sándor viszonylag rövid ideig vált meg a várostól: a zeneművészeti főiskolát Győrben végezte el, majd a győri filharmónia zenekarában muzsikált, 1973-ban jött vissza szülővárosába, rézfúvós-zenetanári állást szerezve.
 
Szeretem a zeneiskolát és a kulturális központot, az egyik a zenei nevelés, oktatás, a másik a bizonyítás helyszíne, mindkettő életem meghatározó színtere – mondja Hernádi Sándor.
Szeretem a zeneiskolát és a kulturális központot, az egyik a zenei nevelés, oktatás, a másik a bizonyítás helyszíne, mindkettő életem meghatározó színtere – mondja Hernádi Sándor.

– Szeretem a zeneiskolát és a kulturális központot, az egyik a zenei nevelés, oktatás, a másik a bizonyítás helyszíne, mindkettő életem meghatározó színtere. A művelődési ház olyan befogadó intézmény, mely az amatőr zenekaroknak helyet, sőt, némi támogatást is nyújt. A város zenei életét színesnek találom, sok színvonalas együttessel büszkélkedhetünk. Viszont nem tetszik, hogy viszonylag kevés a fellépési lehetőség. A rendezvényszervezők inkább hívnak százezrekért máshonnan zenekarokat, mint hogy a helyi együtteseknek nagyobb teret adnának. Persze tudom, hogy sztárokra is szükség van – magyarázza az egykori zeneiskola-igazgató, aki szerint a mosoni piac térzenére kiválóan alkalmas, de hiányol onnan egy megfelelő zenepavilont. Ami korábban itt készült, szerinte nem tölti be a funkcióját, tervezésénél a helyi zenészek véleményét kellett volna kikérni. Hiányzik egy vegyes rendeltetésű csarnok is, mely nemcsak sportrendezvényeknek adhatna otthont, hanem bálok, koncertek szervezésére is remek helyszín lehetne.

Hernádi Sándor szerint a zenei egyesületeket gyengén támogatja a város: – Pedig Mosonmagyaróvárt külföldön sokszor mi reprezentáljuk, és a település rendezvényeit is mi színesítjük. Tagja vagyok 15 éve a Lions klubnak, és a jótékonysági zenei rendezvények szervezője, a szervezet sokat tett a városért. Hiányolom továbbá a zenés szórakozóhelyeket, a vendéglátósok spórolnak és maximum egy zenészt alkalmaznak, pedig ez igazi vendégcsalogató lehetne. A város lakossága biztosan örülne egy szép, tágas főtérnek, ahol városi nagyrendezvényeket is tarthatnánk.

– Harmincnégy évig éltem panelban. Nagy örömmel látom, hogy színesednek, korszerűsödnek az épületek a városközpontban. Jó látni, hogy a város szépen fejlődik, új lakótelepek jönnek létre, ahol a lakók szép környezetet alakítanak ki maguk körül – tette hozzá a még aktív zenész.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nehezen bírják a kálnokiak a forgalmat

A szigetközi forgalom java lassan fél éve Máriakálnok felé terelődött: a helyiek ezt egyre… Tovább olvasom