Kisalföld logö

2019. 05. 25. szombat - Orbán Még több cikk.

Minden ötödik lébényi házban érzékelik a szén-monoxidot

Márciusban hirdettük meg a Somogyi Elektronic Kft.-vel közös Összefogás a mérgezések ellen kampányunkat, mely a megye legifjabb városában a legnépszerűbb.
Évente több száz szén-monoxid-mérgezés történik hazánkban. Az idei téli szezonban megyénkben több tucatszor érkeztek tűzoltók, mentők a gyilkos gáz szivárgása miatt. A Somogyi Elektronic Kft.-vel ezért Összefogás a mérgezések ellen címmel közös kampányt indítottunk a tragédiák megelőzése érdekében. A napokban Lébény önkormányzata is csatlakozott a kezdeményezéshez. Ez olyannyira népszerűvé vált, hogy ma már kimondhatjuk: a megye legifjabb városában tudhatják a leginkább biztonságban magukat az ott élők. Közel egy hét leforgása alatt már kétszáz szén-monoxid-érzékelőt osztottak ki.
Gál Lászlóné eddig kétszáz helybelinek adta át az életmentő készüléket. Fotó: Pusztai Dóra
Gál Lászlóné eddig kétszáz helybelinek adta át az életmentő készüléket. Fotó: Pusztai Dóra

– Múlt héten feltettük a közösségi oldalunkra, illetve a hirdetőtáblákra is, hogy a kampány keretében szén-monoxid-mérőket lehet igényelni a polgármesteri hivatalban. Nyitástól mintegy négy óra alatt elfogyott száz készülék, úgy, hogy még harminc embert el is kellett küldenünk. Ezen a héten újabb száz eszköz érkezett, melyek szintén gazdára találtak pillanatok alatt. Magunk sem gondoltuk, hogy ekkora sikere lesz az akciónak, amit ezúton is köszönünk a Somogyi Elektronic Kft.-nek, a Kisalföldnek és Szeghalmi Balázs újságírónak – hangsúlyozta Kovács Gábor polgármester. 

Úgy tudjuk, belátható időn belül a kisvárosban még nem okozott tragédiát a szén-monoxid-szivárgás. Hogy mégis ilyen népszerű lett a kampányunk, az annak is köszönhető a városvezető szerint, hogy minden fűtési szezon kezdetén visszatérünk a témára, illetve, hogy a mérgezéses esetekről is beszámolunk. „A szén-monoxid egy mumus, így nem is kellett senkinek magyarázni a biztonsági intézkedések fontosságát" – tette hozzá a városvezető.

– A rászorulókat fával, ruhával, pénzzel segítjük. Most viszont külön öröm, hogy a védelmükre, biztonságukra is oda tudunk figyelni – zárta gondolatait Kovács Gábor.

– Nem mindenki figyeli Lébény Facebook-oldalát vagy a hirdetőtáblákat, mégis nagyon gyorsan eljutott annak a híre, hogy szén-monoxid-érzékelőket lehet nálunk igényelni. Egymásnak adták az információt szájról szájra. Gyerekesek és nyugdíjasok, egyedülállók és családosok egyaránt jelentkeztek a készülékért. Egy férfi meglepődését fejezte ki, hogy ő még soha semmit nem kapott ingyen – meséli Gál Lászlóné igazgatási főmunkatárs, aki mára szintén egy új érzékelő tulajdonosa. 

Érdekesség, hogy mostanra az ezer lébényi háztartásból kétszázban jelezhet a mérő, ha baj van. Azaz minden ötödik házban biztonságban tudhatják magukat (persze ez a szám mindenképpen magasabb, hiszen a helyiek közül többen rendelkezhettek már hasonló eszközzel). 

– Nagyon köszönöm, hogy ilyen fontos készülékhez ingyen hozzájutottam. Sok család szintén örömmel fogadta, egymásnak küldték az üzeneteket. Remélem, mindenkinek jutott belőle. Nagy megnyugvást jelent egy ilyen mérőkészülék – osztotta meg véleményét Hegedüs Vilma.
További ingyenes készülékek igényelhetők
Az akcióhoz csatlakozott a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért, mely olyan gyermekes családok jelentkezését várja Mosonmagyaróvárról és környékéről (Jánossomorjától Rajkáig), amelyek nem engedhetik meg maguknak a szén-monoxid-érzékelő beszerzését. Az ingyenes készülékre való igényt a peldaegyesulet@gmail.com e-mail-címen vagy a Példa Egyesület a Szigetközi Gyermekekért Facebook-oldalán június 1-jéig lehet jelezni névvel, elérhetőséggel (cím, telefonszám).

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy háromgyermekes mosonszolnoki család vesztette el otthonát a tűzben

Egy háromgyermekes mosonszolnoki család vesztette el otthonát a tűzben
Pénteken hajnalban tűz keletkezett Mosonszolnokon egy Kossuth Lajos utcai családi házban. Az… Tovább olvasom