Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Mind a tizenegy gyermek ajándék Pappéknak

Ha a jó Isten adott báránykákat, legelőt is ad – vallják a Papp szülők. A mosonmagyaróvári családban alig egy hónapja született a legkisebb, tizenegyedik gyermek, miközben a legnagyobb már Budapesten tanul az orvosi egyetemen.

Tizenegy gyerek hoz örömet a Papp szülők mindennapjaiba. A képen György, az édesapa, mellette Ágoston, Dénes, Vince és Anna, a felső sorban Imola ölében Luca, Julianna és Zsuzsanna, az édesanya, Dorottya, Zsombor ölében Katinka (a felvételről Magdolna hiányzik, aki éppen táborozott).

A délutáni csendes pihenő idején érkezünk Pappék otthonos, süteményillatú mosonmagyaróvári családi fészkébe. Az édesanya, Élő Dorottya fogad, ölében a legapróbb családtaggal, az alig egy hónapja született Katinka Lillával. A kicsik még alszanak, a nagyobbak szobájukban játszanak, olvasnak, így béke és nyugalom honol. A házaspár tizenegy gyermeket nevel.

– Én egy mosonmagyaróvári katolikus közösségbe jártam, a férjem egy székesfehérváriba, amikor egy közös táborban megismerkedtünk. Barátságnak indult, aztán szerelem lett belőle – kezdi beszélgetésünket a mostanra már 11 gyermekes édesanya. „Középiskolásként még a három gyermekre is rácsodálkoztam. Holott mindig is vágytam a nagy-
családra, vonzott a megtartóereje" – magyarázza Dorottya, aki egy hat és fél évvel idősebb nővér mellett nőtt fel, és férjének, Györgynek is egy testvére van.

A legutóbbi nyaraláson Szántódról Tihany fele tart komppal a család egyik része, a hét Papp gyermeket édesapjuk kísérte el.
A legutóbbi nyaraláson Szántódról Tihany fele tart komppal a család egyik része, a hét Papp gyermeket édesapjuk kísérte el.


Ha mérlegre kellene tenni a nagycsalád pozitív és negatív oldalait, előbbiek lennének túlsúlyban – vélekednek a 20 éves Zsombor Mátyás, a 15 éves Imola Sára, a 13 és fél éves Magdolna Réka, a 11 és fél éves Ágoston Lőrinc, a 9 éves ikerlányok, Julianna Virág és Zsuzsanna Flóra, a 7 éves Vince Levente, az 5 éves Anna Rózsa, a 3 éves Dénes András, a másfél éves Luca Viola és az egy hónapos Katinka Lilla szülei.

– Ugyan mi egy-egy gyerekkel kevesebbet tudunk foglalkozni, mintha csak egy-kettő lenne, viszont a testvérek sok tudást adnak át egymásnak. Türelmet, önállóságot tanulnak, de alkalmazkodást és lemondást is. Ami nekünk egy életforma, az mások számára elképzelhetetlen – vélekedik az édesapa, aki otthonról dolgozik, amióta sokasodott a família.

És ha valaki azt hinné, ördöngösség ennyi gyermeket nevelni, a Papp szülők inkább a szép oldalait emelik ki. Itt mindig történik valami, minden hónapra jut egy születés- vagy névnap. Arra a kérdésre, hogy még születhetnek kistesók, mosolyognak. „40 éves koromra húztam meg a határt, most 42 leszek, közben megszületett Katinka. Nem anyagi kérdés számomra a gyermekvállalás, persze fontos egy viszonylagosan biztos anyagi háttér ehhez. Minden a gyermekeink rendelkezésére áll, semmiben nem szenvednek hiányt" – teszi hozzá az anyuka, aki szerint a nagycsaládosoknak kínált minden lehetőséget igyekeznek kihasználni. Így a családi adókedvezménytől, iskolakezdési támogatástól a különféle táboroztatásokig, ösztöndíjakig.


– Ez a gyermeklétszám olyan sok embert megindít, akad, aki akár meg is könnyezi. Ismerősök, ismeretlenek is sokat segítenek, akár ruhákkal, akár azzal, hogy tetőfedő anyagot vásárolnak. Az Életfa Nagycsaládos Egyesület önkéntesei az ikrek születése óta például a gyermekágyas időszakban meleg ételt hoznak naponta. Persze a nagyobbak is kiveszik a részüket: maguk vasalják ruháikat, takarítják ki szobájukat. Ma éppen a piskótasütést tanultuk. Zsombor diákmunkából keresi meg az ösztöndíja mellett a zsebpénzét, ezzel a kicsiknek is példát mutatva – fűzik hozzá a szülők, akik szerint szervezni is megtanulnak a gyermekek egy ekkora családban.

Búcsúzóul megkérdezzük az óvodás-kisiskolás Papp gyermekeket (akik időközben felébredtek, s már körülöttünk csivitelnek): nektek hány gyermeketek lesz? Legalább három, de mindegyikük legalább egy ikerpárt is szeretne.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem törik meg a darnózseli gyilkosság gyanúsítottja

Egy éve helyezték előzetes letartóztatásba N. Jánost, akit felesége meggyilkolásával gyanúsítanak. A… Tovább olvasom