Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Miként vesz levegőt a szúnyoglárva vagy a víziskorpió?


Egy szlovák-magyar pályázat keretében a dunaszigeti Pisztráng Kör felszerelése nemrégiben egy hordozható laborral és egy mobil vízparti tanteremmel bővült. A gyerekek a Csíbor Labor segítségével tanulmányozhatják a vízi élőlényeket és a vizeink minőségéről is levonhatnak következtetéseket.
A dunaszigeti Pisztráng Kör csapata egy szlovák–magyar, határon átívelő projekt keretében többekkel közösen pályázott a Szigetköz–Csallóköz Natúrpark megalapozására, valamint környezeti neveléssel kapcsolatos képzésekre, fejlesztésekre.

Fűzfa Zoltán, a Pisztráng Kör elnöke elmondta: a Csíbor Labor egy olyan mobil tanterem, amivel ki tudnak települni a vízpartokra, segítségével a vízi élővilágot tudják megfigyelni a diákokkal, illetve a víz minőségét is vizsgálhatják. Kétféle laboruk is van, az egyik befér bármilyen típusú mikrobuszba, a másik pedig a Csíbor-bringa, ami lényegében egy teherbicikli.
Papp Zoltán gépészmérnök az általa tervezett és elkészített Csíbor Laborral.
– Gyárilag eleve egy nagy teherbírású bicikliről van szó, ami további megerősítést kapott, illetve elektromos rásegítés is tartozik hozzá. A tetején napelemek helyezkednek el, melyek menet közben és álló helyzetben is biztosítják az akkumulátor töltését, ugyanis a gyerekek egy monitor segítségével tanulmányozhatják a vízi élőlények felnagyított mását élő közvetítésben. A kivetítőn nagy felbontásban megfigyelhetik, hogyan táplálkozik például a szitakötőlárva, miként vesz levegőt a szúnyoglárva vagy a víziskorpió. A vizsgálat végeztével szabadon engedjük az állatokat, amelyeket előtte különböző hálókkal gyűjtögettek össze a gyerkőcök a vízparton – tudtuk meg Fűzfa Zoltántól. A foglalkozás része a vízminőség megállapítása, s a gyerekek határozó segítségével láthatják, milyen élőlényeket találtak, majd megnézhetik, az a bizonyos élőlény milyen érzékeny a vízminőségre.

– A héten Dunaszigeten rendezzük meg a környezeti laborok európai találkozóját, ahova Németországból,

Svájcból és Hollandiából is érkeznek majd résztvevők. A háromnapos szakmai találkozón többek között tapasztalatainkat, fejlesztési ötleteinket osztjuk meg egymással. E program keretében pénteken délután két órától Mosonmagyaróváron a Mosoni-Duna vagy a Lajta partján bemutatjuk a Csíbor Labort, a Dunavirág Vízibuszt és még egy német gurulólabor-buszt is, ide várjuk diákcsoportok – különösen németül tanulók – jelentkezését, akik szeretnék jobban megismerni vízi környezetünk élővilágát – részletezte az egyesületi elnök. Az érdeklődő csoportok Fűzfa Zoltánnál, a Pisztráng Kör elnökénél jelezhetik részvételi szándékukat. Április közepétől pedig a csiborlabor.hu oldalon jelentkezhetnek a programra az osztályok.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Lajtába ölték a nyulakat Mosonmagyaróváron

Mielőtt megvásárolnánk a kisállatot, jól gondoljuk meg. Tovább olvasom