Kisalföld logö

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Méltó emlékhely Petőfinek

Hosszú viszontagságok után végre méltó helyére, a Medikus-kertbe kerülhet a pozsonyi Petőfi-szobor. A nacionalisták által többször megrongált emlékművön restaurátorok dolgoznak, hogy a márciusi ünnepen tisztelői méltóképpen koszorúzhassák meg új helyén.
Hányatott sorsú emlékmű: A szobrot tartották ládában, istállóban s egyéb méltatlan helyeken. A talapzatot többször feliratokkal csúfították el, letörték Petőfi kardját s karjait.
A magyar forradalmár-költő emlékére 1911-ben emelt szobor márciusra eredeti formájában a szlovák főváros belvárosába költözik.
Petőfi Sándor vándorlásokkal teli élete során többször eljutott Pozsonyba. Halála után először utcát neveztek el róla, majd 1911-ben szobrot állíttattak tiszteletére a helyi polgárok által összegyűjtött pénzből. Az első világháború után az új csehszlovák állam rombolni kezdte a történelmi Magyarországra emlékeztető emlékműveket. Rudnai Béla szobra azonban megúszta ezt a pusztítást. Nem sokkal később viszont a nacionalisták „leltárba" tették a szobrot, s csak 1951-ben kerülhetett újra a nagyközönség elé.

Bár a magyarellenes hangulat megmaradt, a szocializmus Petőfi-kultusza megvédte a szobrot a támadásoktól. Igaz, Petőfi a belvárosból a Duna másik oldalára, Ligetfaluba (Petrzalka) került.

Rendszerváltás után

A szocializmus évtizedeiben március 15-én nemcsak az ünnepelni vágyók, de a titkosrendőrök és a besúgók is siettek a Petőfi-szobor irányába. A rendszerváltás után az utóbbiak eltűntek. A kilencvenes évek elején még incidensek nélkül zajlottak a forradalomra emlékező ünnepségek, 1995-ben viszont e jeles nap előtt a megrongált szoborról tudósítottak a lapok. Két évvel később a pozsonyi megemlékezésen kikapcsolták az áramot. 1998-ban viszont, a magyar szabadságharc 150. évfordulóján, az ünneplők – hosszú idő után először – elénekelték itt a magyar himnuszt.

Harmincezer koronás kár

Somogyi Tibor (Új Szó, Pozsony) Szoborbontás: Márciusra megszépül a Petőfi-emlékmű.
A petrzalkai liget éjszakánként elhagyatott. A szobor talapzatát többször magyargyalázó feliratokkal csúfították el, letörték Petőfi kardját s karjait. A néhány éve megalakult Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság 2001-ben ismeretlen tettes ellen feljelentést is tett, s a rendőrség a kassai magyar iskola meggyalázása és a pozsonyi eset között összefüggést állapított meg. A szakvélemények szerint Petőfi alakjáról már nem lehetett lecsiszolni a gyalázkodó feliratokat, restaurálásra volt szükség. A szoborban körülbelül harmincezer koronás kár keletkezett. Mozgalom indult néhány éve a helyi magyarság körében azért is, hogy a „népfi" emlékműve új helyre kerüljön. A tervek szerint március 15-én az Esterházy-palota egykori kertjében állítják fel a megújult kőalakot. A helyreállítás és a költöztetés tetemes összegbe kerül, s nem mellékesen a szlovák állam is finanszírozza a munkálatokat. Miklósi Péter, a Petőfi-emlékműbizottság tagja, s Csáky Pál miniszterelnök-helyettes tanácsadója szerint mindenképp szükséges volt áthelyezni és restaurálni a ligetfalui Petőfit.

„Célegyenesben vagyunk"

– Az emlékmű sorsa igencsak hányattatott volt: tartották ládában, istállóban s egyéb méltatlan helyeken. 1951-ben került Pozsony-Ligetfaluba, de nem arra a helyre, ahol az utóbbi évtizedekben állt. Máig a főváros tulajdona a szobor, s velük együttműködve kezdtük el az áthelyezést és a restaurálást, hiszen az évtizedek során többször is előfordult, hogy megcsúfították, megrongálták azt. Állaga is erősen megromlott, így mindenképpen időszerű volt a helyreállítás – mondta el Miklósi Péter.

A szlovák kormány is segít

– A rongálások a rendszerváltást követően sűrűsödtek. Ennek kicsúcsosodásakor, tavalyelőtt rendőrségi feljelentést is kellett tennünk, ám a tetteseket máig sem fogták el. Pozsony, az Óváros és Ligetfalu polgármesterével is egyeztetnünk kellett az áthelyezés ügyében. Az új helyen más miliőbe kerül a szobor: körbe lehet majd sétálni. Ehhez díszburkolat kellett, sőt, esténként díszvilágítást is kap. A karbantartás is jelentős összegbe kerül. A felújítás és az állagmegóvás több millió koronát emészt fel. Ennek nagy részét Csáky Pál miniszterelnök-helyettes kezdeményezésére a szlovák kormány a költségvetésből biztosította. Megértésre találtunk a Határontúli Magyarok Hivatalában, és a Nemzeti Kulturális Örökség Hivatalától is kaptunk segítséget. Ezek mind azt jelzik, hogy Petőfi eredeti szellemiségével összhangban most is összefogva valósíthatjuk meg terveinket. Az emlékműbizottság tevékenységét pedig a későbbiekb en igyekszünk majd kiterjeszteni – tette hozzá Miklósi Péter.

A szobor helyreállítását és költöztetését a HVB Bank Slovakián keresztül lehet támogatni. A számlaszám: 51113005/8080.
„ Azért jött létre az emlékműbizottság, hogy a csonkításokat kijavíttassuk és a szobrot áthelyezzük egy biztonságosabb helyre. Ennek a törekvésnek vagyunk most a célegyenesében, mivel március 15-én az új helyén, Pozsony belvárosában a Medikus-kertben lehet majd megtekinteni és megkoszorúzni Petőfi szobrát."


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sportcsarnokbővítés 62 millió forintért

Lébényben idén elkezdődik a sportcsarnok felújítása, folytatódik a műemlék templom környékének… Tovább olvasom