Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Megszüntetették a nyomozást

Az Ásványrárón lefülelt „halászok” ügyében a Rendőrkapitányság megszüntette a nyomozást.
Korábban már beszámoltunk arról, hogy két férfit ért tetten néhány hónapja a győri Marcal beavatkozócsoport Ásványrárónál „halászat" közben. A rendőrségi kamera rögzítette, amint százhúsz méter speciális halászhálót szednek ki a vízből, s összesen huszonnyolc kilogramm hal lett – egy ideig – a zsákmányuk. A fogást a győri Előre Halászati Szövetkezet telephelyére vitték, hogy felbecsüljék értékét. Időközben a marcalosok egy másik – a videón is jól kivehető – hálót találtak néhány száz méterrel arrébb a vízben.

Több tízezer forint értékű hal

A nyomozást a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság végezte: a szakértők megállapították, hogy a hálóba akadt halak értéke több mint tízezer forint, így az eset már bűncselekményi kategóriába tartozik. Süllő, márna, szilvaorrú keszeg és dévér szerepel a kifogottak listáján. Időközben a megyei földművelésügyi (FM) hivatal vadászati és halászati osztálya is vizsgálatot indított az ügyben. Információink szerint a tetten ért férfiak azzal védekeztek, hogy nem az övék, csak találták a hálót, s „nem akarták otthagyni a halakat".

„ Nem tiltott módon"

Az ügy most érdekes fordulatot vett. Babos László bűnügyi osztályvezető tegnapi érdeklődésünkre elmondta: nemrégiben megszüntették a nyomozást.

– Ez egy speciális eset volt – kezdte az osztályvezető. – A tetten ért férfiak közül az egyiknek volt területi halászati engedélye. Igaz, a nála talált hálóval nem dolgozhatott volna: ennek ellenére nem állt meg a lopás vétsége. Az engedélyétől eltérően, de nem tiltott módon halászott: itt jogszabályi hézag is van, így nem tehettünk mást, bűncselekmény hiányában megszüntettük a nyomozást. Az ügyben a megyei FM-hivatal folytatja a vizsgálatot – mondta Babos László.

A rendőrségi vizsgálat eredményére várnak

Pintér Csaba, az FM-hivatal vadászati és halászati osztályának vezetője elmondta: még folyik a vizsgálat. A rendőrséggel folyamatosan egyeztetnek, s már ők is meghallgatták az érintetteket. Arra a kérdésünkre, miszerint a rendőrségi vizsgálat eredménye befolyással lehet-e a hivatali vizsgálatra, Pintér Csaba nemmel válaszolt. „Csak szélesebb kitekintést ad" – tette hozzá. Az osztályvezető szerint néhány héten belül – amikorra a teljes iratanyag rendelkezésre áll – dönthetnek az ügyben.

A tetten ért férfiak közül az egyiknek volt területi halászati engedélye. Igaz, a nála talált hálóval nem dolgozhatott volna: ennek ellenére nem állt meg a lopás vétsége. Az engedélyétől eltérően, de nem tiltott módon halászott: így bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földgép vágta át az utolsó gátat

Közel hatmillió forintból rehabilitálják a Fertő–Hanság Nemzeti Park Keskeny-tó körüli… Tovább olvasom