Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 1°C Még több cikk.

Megszorított szakértők, idén csak félmilliárd monitoringra

Szigetköz - A megszorítások a szigetközi „kárbizonygató" szakértőket is utolérték. Idén kevesebb pénzből monitoringozhatnak. Ennek elle- nére a költségvetési tételben így is nagyjából félmilliárd forint jut e célra.
Összeállításunk első részéből kiderült, hogy még mindig rendkívül „népszerű" kutatási terület a tudomány számára Szigetköz: évente több százmillió forint „folyik ki" a tárca büdzséjéből tanulmányokra, monitoringokra. Akkor az elmúlt évek támogatási összegeivel foglalkoztunk, most a 2009-re megszavazott költségvetési pénzeket vesszük sorra.

Az idei büdzsében „Szigetközi térség kárainak mérséklése, környezeti monitoring működtetése" elnevezés alatt 75 millióforint áll a támogatási oldalon (az első tervezetben még 90 millió forint volt). A lebontásban azonban a konkrét kármérséklési feladatok helyett azt találjuk: az előirányzat a Duna elterelésével kapcsolatos környezeti adatgyűjtő és információs rendszer működtetését, a hidrológiai, vízminőségi, hidrogeológiai megfigyelés költségeit tartalmazza. Ezen belül személyi juttatásokra 20 millió, járulékokra 6,4 millió, míg dologi kiadásokra 48,6 millió forintot költ az állam. Ezeket a pénzeket kapja meg a Magyar Tudományos Akadémia Szigetköz-munkacsoportja, mely továbbra is együttműködik a környezetvédelmi tárcával.


Tavaly százmillió forintot kaptak, idén tehát 25 millióval csökkentették ezt az összeget.

Viszont ötvenmillió forinttal csökkent 2008-hoz képest, így százmillió forint lett a szigetközi vízpótlással kapcsolatos működési kiadásokra fordítható összeg. Ebben konkrét vízügyes feladatokat találunk. A hullámtéri vízpótló rendszer nagy műtárgyainak (dunakiliti duzzasztó, fenékküszöb, szivárgócsatorna hat műtárgya) mellett a hullámtéri ágrendszer létesítményei (hullámtéri ágak, vízszintszabályzó műtárgyak, ágvéglezárások, partvédő művek, denkpáli megcsapoló műtárgy és hallépcső) üzemelési és karbantartási feladatai- nak elvégzése szerepel.

Szigetköz: Az Erdey György vezette szakértői csoport idén nagyjából 300 millió forintot kap stratégiai vizsgálatokra. Fotó: Kisalföld-archívum
Szigetköz: Az Erdey György vezette szakértői csoport idén nagyjából 300 millió forintot kap stratégiai vizsgálatokra. Fotó: Kisalföld-archívum

A közös magyar–szlovák stratégiai vizsgálatra is százmilliók jutnak. Tavaly több mint egy évig tartott s tízmillió forintba került ennek előkészítése. A magyar kormánybiztos a tavaly augusztusi bejelentéskor úgy fogalmazott: „A korábbi és a mostani kutatások között annyi a különbség, hogy míg éveken keresztül »önállóan« vizsgálódtunk, a mostani megállapodás szerint a szlovák féllel közösen kezdünk bele a felmérésbe." A kormányhatározat szerint eme célra – a nagymarosi vízlépcsővel kapcsolatos tárcaközi bizottság munkájára – kiemelt előirányzatként mintegy 294 millió forint áll rendelkezésükre. Ebből 30 millió forint jut személyi juttatásokra, 9,6 millió a járulékokra, s 254,4 millió forint dologi kiadásra (ebbe a kategóriába sok minden beleférhet, így többek közt az alvállalkozók költségei is). A munkát decemberig kell befejezni, s külföldi szakértők bevonása is szóba került. A magyar szakértői csoportot Erdey György dunai kormánybiztos vezeti.

Olvasóink írták

  • 3. Tmoha 2009. február 13. 16:39
    „Az még nem jutott eszébe az illetékeseknek, hogy az ügyben érdekelt önkormányzatokat támogassák a milliókból? Talán a helyiek jobban tudják mi a jó nekik!”
  • 2. matriné 2009. február 11. 18:38
    „Kelle a "szagértelem" mert másként nem tudnak "monitoringozni"! Nyugi bele a pénz lenyúlásához nem kell nagy értelem. Csak tudni kell helyezkedni.”
  • 1. Csepel-344 2009. február 11. 16:13
    „Ebben a "szagértésben" csak az a legjobb, hogy olyan un. fővárosi hölgyek és urak is vesznek fel nem is csekély tiszteletdíjat, akik még talán nem is jártak a Szigetközben, ill. csak képen látták, persze ha látták!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Legfiatalabb testvérből a legidősebb mosonmagyaróvári

Mosonmagyaróvár - A mosonmagyaróvári Sárdi Pálnét Szabó Miklós polgármester köszöntötte: a 101.… Tovább olvasom