Kisalföld logö

2019. 04. 23. kedd - Béla Még több cikk.

Mégsem lopták el az erdőt

Bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást a rendőrség a határőrség feljelentése alapján indított albertkázmérpusztai „erdőlopási” ügyben.
Amint arról lapunkban korábban beszámoltunk a hegyeshalmi határrendészeti kirendeltség lakossági bejelentés alapján szerzett tudomást arról, hogy ismeretlenek a zöldhatáron Albertkázmérpusztánál, a határnyiladék akácfáit, hat méter széles és ötven méter hosszú sávban tarvágással kivágták és ellopták. A feljelentés szerint az érintett terület – határnyiladék – az állam tulajdonában van, ezért lopás bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt büntetőfeljelentést tett a határőrség ismeretlen tettesek ellen.

A feljelentés alapján a Mosonmagyaróvári Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya nyomozást rendelt el az ügyben. Ennek során a földhivatali megkeresést követően kiderült, hogy az érintett ingatlan a várbalogi önkormányzat közigazgatási területéhez tartozó belterületi beépítetlen területként szerepel a nyilvántartásban és magántulajdonba kerülésre a tulajdonjog bejegyzése folyamatban van.

A területet a várbalogi önkormányzat képviselő-testületi döntés alapján az elmúlt évben értékesítette. A rendőrök meghallgatták az ingatlan jelenlegi tulajdonosát, aki elmondta, hogy a fás, bokros területen tereprendezést és tisztítási munkálatokat végzett.
A rendőrség mintegy kétheti munkája – helyszínbejárás, tanúkihallgatások és megkeresések – során kiderült, hogy az érintett terület tulajdonosa saját ingatlanán teljesen jogszerűen végzett munkálatokat.

A rendőrség szerint a feljelentésben foglaltak az elmaradt, előzetes információ-ellenőrzés miatt nem feleltek meg a valóságnak, mindezek tekintetében bűncselekmény hiányában megszüntették a nyomozást.
Ódor Ernő, Várbalog polgármestere szerint az vezethetett a félreértéshez, hogy a határőrség úgy gondolta, a határnyiladék belterületen is az állam tulajdonát képezi. A kérdéses terület azonban korábban az önkormányzat tulajdonában volt, az elmúlt évben pedig értékesítették. Az ingatlanon a tulajdonos jogszerűen végzett tisztítást. A polgármester szerint a határőrségnek informálódnia kellett volna a feljelentés megtétele előtt, ezért az önkormányzat levélben kérte, helyesbítsék korábbi állításukat, amivel kényelmetlen helyzetbe hozták a terület tulajdonosát.
Ilauszkiné dr. Pokornyi Katalin főhadnagy, a Győri Határőr Igazgatóság szóvivője lapunknak elmondta: lakossági bejelentés nyomán tettek feljelentést az ügyben, aminek felderítése a rendőrség kompetenciája.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két egymást kioltó terv az ásványi zsilipre

A nemrégiben megalakult Dunavölgy Alapítvány az Interreg III pályázaton nyerne pénzt a dunai rehabilitációra, s ehhez a szigetközi és csallóközi polgármesterek segítségét kéri. Közben kiderült: az ásványrárói kikötőre állami pénzből két egymást kioltó terv készült, s az engedélyező hatóság dönthet az ügyben. Tovább olvasom