Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Megpihenni nem szabad

Nyolcvanötödször tartottak valétálást a NYME mosonmagyaróvári karán.
„1920 óta nyolcvanötödször tartottak valétálást a hétvégén a Nyugat–Magyarországi Egyetem mosonmagyaróvári karán. A végzősök elbúcsúztak a várostól és iskolájuktól: fáklyás menetben pénteken, majd másnap hintón s végül gyalogszerrel, virággal a kezükben.
Agrármérnökök, gazdasági agrármérnökök, „élelmiszer-minőségbiztosítósok" énekelték el utoljára az egyetem udvarán a „Gaudeamus igiturt" a hétvégén.

A valétálás pénteken este kezdődött, amikor hagyományosan emlékfát ültettek a Cserháti-kollégium parkjában. Aznap este fáklyás felvonulásra indultak a városba: a városháza előtt ünnepélyes búcsúztatót tartott Stipkovits Pál polgármester. Kiemelte: legyenek büszkék a végzősök, hogy a mosonmagyaóvári kar hallgatói voltak, „vállalják fel múltjukat". Szombaton fogatos felvonulás kezdődött a városban a Vár udvarától a Lajta–Hanság Rt. központjáig, majd visszahajtottak. A délutáni ballagás az egyetem E épületéből indult. Dóka Ottó oktatási dékánhelyettes búcsúzójában elmondta: minden végzős életében fordulópontot jelent ez a néhány hónap.

Akárcsak jó néhány évtizeddel ezelőtt, az első valétáláskor, most is „intelligens emberek búcsúznak intelligens emberektől". A valétálók az itt megszerzett ismeretek alapján szilárd alapokból építkezhetnek a jövőben. Dóka Ottó kiemelte: a mai világban különösen fontos az „egy életen át tartó" tanulás. Nem lehet megpihenni, folyamatosan képezni kell magát az embernek. Több diplomát is érdemes szerezni: a felmérések alapján országos szinten a végzős hallgatók fele törekszik újabb diploma megszerzésére. Az egyetemisták nevében ezután Beke Károly negyedéves hallgató köszönt el a végzősöktől. A valétálás hagyományosan bállal zárult, ahol levették a valétaszalagot is az ötödévesekről.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halászi lecsúszhat a hídról?

A halászi hidat tizenhárom éve ideiglenesre tervezték, ennek ellenére azóta is üzemel. Ha a műszaki állapota addig megengedi, akkor csak az elkerülőszakasz jövő júniusra tervezett megépítése után kezdik el a régi műtárgyat felújítani. Ha tovább romlik az állapota – jelenleg az útpálya beszakadásának veszélye is fenyeget –, akkor korábban kezdődhet meg a rekonstrukció. Tovább olvasom