Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Megmérgezett védett madarak Bezenye határában

Négy védett madár tetemét találták meg vasárnap Bezenye határában, de várhatóan ennél jóval több állat pusztulhatott el. Vesztüket a csaliként kitett, feltehetően karbofurán-tartalmú növényvédő szerrel beszórt fácán okozhatta.

Sok védett ragadozó madár lesz áramütés áldozata. Sajnos azonban nem ritka az az eset sem, amikor karbofurán-tartalmú növényvédő szerek miatt pusztulnak el állatok. A növényvédő szerek ezen hatóanyagát néhány éve ugyan betiltották, használatát és birtoklását egyaránt büntetik, ennek ellenére vasárnap négy újabb áldozatot szedett a szer.

– Vasárnap délután Bezenye külterületén öt madártetemre hívták fel a figyelmünket. Ebből egyik egy fácáné. Ezt használhatták valószínűleg csaliként, ugyanis a madárban nagy mennyiségű, karbofurán-tartalmú talajvédő szert találtunk. A mérgezett fácánból fogyaszthatott a közelében talált három egerészölyv és a héja, ez okozta pusztulásukat. Várhatóan ennél jóval több elpusztult állatra fogunk a napokban rátalálni – magyarázta Váczi Miklós, a nemzeti park őrszolgálat-vezetője. Kifejtette: ezen a területen már korábban is találkoztak hasonló esettel. Tavaly is és három éve is hasonló módon pusztultak el védett madarak, de egy kutyát is megmérgezett a szer.

A madártetemeket az Országos Állategészségügyi Intézetbe küldik vizsgálatra. Ezt követően ismeretlen tettes ellen az ügyészségen tesznek feljelentést. Azért nem a rendőrségen, mert eddig ők nem bizonyultak hatékonynak a hasonló ügyek megoldásában – tette hozzá az őrszolgálat-vezető.

Egy héja és három egerészölyv esett a karbofurán áldozatául Bezenye határában.
Egy héja és három egerészölyv esett a karbofurán áldozatául Bezenye határában.

Az egerészölyv természetvédelmi értéke 10 ezer forint, a héjáé 50 ezer. Az utóbbi ragadozó madárból egyre kevesebb példányról tudnak a szakemberek. Az elmúlt két évben ugyanis egy, a szúnyogok által terjesztett, a lovakra és a kutyákra is veszélyes kór, a nyugat-nílusi láz tizedelte meg a populációt. A fogságban tartott héják 80 százaléka ettől a betegségtől pusztult el és valószínű, a szabadon élők körében is óriási kárt okozhatott.


Karbofurán-mérgezések korábban

A ragadozómadár-mérgezéseknél a pusztulás 90 százalékát a karbofurán nevű anyag okozta korábban is. Elsősorban barna rétihéjákat és egerészölyveket érintett, de pusztult el parlagi sas és kerecsensólyom is, sőt, néhány éve még emberi áldozatot is követelt. Mérgezésből felgyógyult ragadozó madarakat – egy öreg barna rétihéját és egy vörös kányát – engedtek szabadon Hegyeshalom határában 2008 áprilisában. Szervezetükbe a karbofurán csak kis mennyiségben került be, atropint használtak ellenanyagként, így néhány órán belül felépültek.


Olvasóink írták

 • 9. czindi 2010. április 01. 16:06
  „érdekes ehhez a témához mily kevés a hozzászólás, bezzeg a politikai blöffökhöz...persze ahhoz mindenki ért, mint a focihoz. pedig itt lehetne tenni konkrét lépéseket. vagy pont attól félünk?”
 • 8. invektus 2010. március 30. 18:24
  „:(”
 • 7. czindi 2010. március 30. 17:41
  „Öt év kényszermunka! (igaza van annak, aki azt mondja: önfenntartó börtönöket! )”
 • 6. pancser 2010. március 30. 15:48
  „Egyszer az ilyen mérgezőket kéne jól eltángálni. Aki mérget szór ki az állatoknak, legyen az bármilyen állat, az egy nagy bunkó! 10 évet neki, legyen ideje gondolkodni!”
 • 5. lebeke 2010. március 30. 12:26
  „Meg az internetnek is a jó édes....... :)”
 • 4. lebeke 2010. március 30. 12:11
  „A jó édes.............................. ! És még finom voltam és nőies !”
 • 3. arrabonem 2010. március 30. 09:41
  „Ezek szerint a karbofurán-tartalmú növényvédő szer használata pácként nem túl egészséges...”
 • 2. idegen 2010. március 30. 09:08
  „Én meg megetetném a mérgezett fácánhússal azt az állatot aki ilyet tesz.Mert az nem ember hanem egy állat.”
 • 1. sicc 2010. március 30. 08:58
  „Csak nem a fácántelep tulajdonosa tette ? Ha van még ott. Ha jól tudom a Lajta-hanságé volt a fácántelep.
  Kényes volt a rendőrségnek nyomozni ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legszínvonalasabb autópálya-pihenő Mosonmagyaróvárnál van

Komplex pihenőhely kategóriában az idén is a Mol és a Marché által üzemeltetett mosonmagyaróvári létesítményt ítélték a legszínvonalasabbnak. Tovább olvasom