Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 18°C Még több cikk.

Megmentik a Malom-csatornát

A szakemberek a rehabilitáción túl a folyó hasznosítására is programot dolgoznak ki.

Az egykor a malmok működését biztosító, mára azonban rendkívül elhanyagolttá vált mosonmagyaróvári Malom-ági Lajta „megmentésére" alakult bizottság a közelmúltban. A szakemberek a rehabilitáción túl a folyó hasznosítására is programot dolgoznak ki.

A rehabilitáció után többen és gyakrabban eveznének végig rajta.
A mosonmagyaróvári Malom-ági Lajta „megmentésére" alakult eseti bizottság nemrégiben. A vízügyi és   önkormányzati szakemberekből, valamint  környezetvédőkből álló munkacsoport megoldást keres a csatorna megfelelő kezelésére és kidolgozzák a fejlesztési programot. A Lajtából eredő és oda vissza is torkolló mintegy 3,7 kilométer hosszú Malom-csatornát eredetileg a malmok működtetéséhez szükséges vízigény kielégítésére létesítették. A város az évek során ráépült a mederhálózatra, a csörgedező patak városképi szempontból is meghatározó jelentőségű lett. Ebből biztosítható többek közt a Vár-tó vízellátása is. A meder azonban időközben a környező szennyvízcsatorna-hálózat befogadójává vált.

A folyó állapotának felülvizsgálata és fejlesztése több szempontból is sürgető feladat, hiszen a meder rendkívül hinaras, iszapos, a partszakasz kezelése végig kívánnivalót hagy maga után, több helyen szennyezés is előfordulhat, a Malomszeren lévő termálvízbefolyás hőszennyezése vélhetően kedvezőtlen hatással van a folyó élővilágára, illetve az illegális szennyvízbekötések is problémát jelentenek. Mindezek miatt a folyó, valamint a Vár-tó turisztikai és vízi sportok szempontjából kihasználatlan.
A mederproblémák mellett a Malom-ági csatorna műtárgyaival is gondok vannak. A Lajtán 1914-ben épített duzzasztóművön – ami a Malom-csatorna vízellátását szolgálja – utoljára a ’40-es évek második felében végezték el a háborús károk kijavítását, azóta néhányszor történtek kisebb javítások. A duzzasztómű mára teljes felújításra szorulna.

A bizottság első ülésén úgy döntött, hogy a célok megfogalmazásához először fel kell mérni a folyó állapotát, vízminőség-vizsgálatokat végezni, feltárni és megszüntetni az illegális szennyvízbekötéseket. A jelenlegi vízjogi üzemeltetési engedélyt felül kell vizsgálni és elkészíteni a szükséges dokumentációkat. A munkacsoport tagjainak egyöntetű véleménye, hogy az állapotfelmérés után, a jelenlegi helyzet ismeretében lehet a problémákat megfogalmazni, majd a programot kidolgozni. A bizottság munkájának célja, hogy vízminőségi, idegenforgalmi, városképi, környezetvédelmi és sportszempontból is megfelelő legyen a városnak ez az eddig kiaknázatlan lehetőségekkel bíró folyó.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Festés és/vagy modernizálás

Mintegy 180 millió forintot költ az intézményei felújítására, korszerűsítésére idén a mosonmagyaróvári önkormányzat. Szentkuti Károly alpolgármester a Kisalföldnek elmondta: a legnagyobb, 130 millió forintba kerülő beruházás a Bartók Béla Nevelési Központ felújítása. Ennek legfőbb célja, hogy a fogyatékkal élő tanulók is használni tudják az intézményt. Tovább olvasom