Kisalföld logö

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 0°C | 17°C Még több cikk.

Megmentenék a múzeumot

Költségvetési okokra hivatkozva a Cselley-ház bezárását és a Hansági Múzeum kiállítóhellyé visszaminősítését tervezi a megyei múzeumok igazgatósága.
A tervezet ellen erőteljes civil tiltakozás kezdődött a városban. Az önkormányzat tárgyal a múzeum megmentése érdekében.

Állandó kiállítások. A Mosoni síkság története (őskortól 1956-ig), Gyurkovich-képtár (XIX–XX. századi festmények), Iparművészeti kiállítás (XVII–XIX. századi bútorok, enteriőrök), Római kori kőtár (síremlékek a III. századból ), Halászat és aranyászat a gyümölcsöt termő szigetek között.
Tizennégy civil szervezet közös nyílt levélben tiltakozik a mosonmagyaróvári múzeum tervezett megszüntetése ellen. A levél aláírói úgy tudják: a Győr-Moson-Sopron Megyei Múzeumok Igazgatósága költségvetési okokra hivatkozva olyan javaslatot kíván előterjeszteni a megyei közgyűlésnek, amely szerint a Cselley-házat bezárnák, ezzel a múzeumi tevékenység Mosonmagyaróváron megszűnne.

„A nyílt levelet aláíró civil szervezeteket aggodalommal tölti el ez a hír, számunkra ez elfogadhatatlan. A történelmi Moson vármegye által alapított múzeum a város és környéke muzeális emlékeinek őrzője. Megalapítása óta fontos szerepet töltött és tölt be ma is a város kulturális és tudományos életében. A múzeum jelenleg is kiállításokkal, programokkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal gazdagítja a térség szellemi életét. Fontos tudományos műhelye a helytörténeti, néprajzi, régészeti kutatásoknak" – áll a nyílt levélben. A tiltakozást az Art Flexum Művészeti Társaság, a Baráti Kör a Művészetért Alapítvány, a Mosoni Polgári Kör, a Mosonmagyaróvári Civil Szövetség, a Mosonmagyaróvári Éremgyűjtők Egyesülete, a Mosonmagyaróvári Fotóegyesület, a Moson Megyei Műhely, a Mosonmagyaróvári Múzeumbarátok, Óvári Gazdászok Szövetsége, a Reménység Alapítvány, a Széchenyi Polgári Kör, a Szövetség Mosonmagyaróvárért Egyesület, a Városvédő Egyesület is aláírta.

Időszaki és kamarakiállítások 2010-ben. Moson fényes századai – Az Árpád-házi királyok kora – időszaki kiállítás, „Szentűtt dárdák" a Hansági Múzeumban – kamarakiállítás, Széchenyi István és Moson vármegye – kamarakiállítás, Kai Wolf szobrászművész kiállítása, Art Flexum Nemzetközi Művésztelep kiállítása, Szále János-emlékkiállítás, „Variációk hat lábra" – Találkozás a rovarokkal – időszaki kiállítás.
A civil szervezetek szerint biztosítani kell a mosonmagyaróvári múzeum területi múzeumként való működtetését, mert egy nagy hagyományokban és történelmi eseményekben gazdag város kulturális élete és idegenforgalma nem képzelhető el múzeum nélkül. Megengedhetetlen, hogy az évszázadok során – a város polgárainak jóhiszemű adományai alapján – a múzeumba került gyűjteményi anyag szakszerű tárolása, feldolgozása, bemutatása megszűnjön. A civil szervezetek kezdeményezik a kompromisszumon alapuló megoldást, emellett aláírásgyűjtésbe is fogtak a múzeum fennmaradása érdekében.
A levélben felszólítják a döntéshozókat, hogy tartsák kötelességüknek a város példátlan gyűjteményeinek méltó fenntartását és kezelését. Ennek érdekében a megyei igazgató haladéktalanul egyeztessen a Hansági Múzeum vezetőjével a múzeumok közötti arányos keretcsökkentés érdekében, olyan megoldás kidolgozásában, amely még lehetővé teszi az intézmény szakmai munkájának hiánytalan ellátását. A város képviselő-testületének pedig javasolják, hogy tűzze napirendre a Hansági Múzeum területi múzeumként való működését.

Csornai kiállítóhely. Turi György polgármester érdeklődésünkre elmondta: nem hivatalosan többször is szóba került, hogy az önkormányzat vegye át a város muzeális kiállítóhelyét. „A városnak azonban erre anyagi forrása nincs, tehát szándékunkban sem áll az átvétel" – jegyezte meg a polgármester.
– Informálisan értesültünk a múzeum tervezett bezárásáról és ezt az értesülést eddig senki sem cáfolta – mondja Moldoványi Géza, a Széchenyi Polgári Kör elnöke. – Ezzel a döntéssel arcul csapnák és semmibe vennék Mosonmagyaróvárt. Tűrhetetlen, hogy a megszorításoknak kizárólag Mosonmagyaróvár lássa kárát. Éppen ezért indítottunk aláírásgyűjtést is. Az összegyűjtött szignókat pedig akár egy demonstráció keretében adjuk majd át a megyei igazgatónak – mondta Moldoványi Géza.

Az önkormányzat hivatalos tárgyalásokat kezdett a megyei múzeum igazgatójával és kérték, hogy küldje el a városnak a tervezetet az átszervezésről – tudtuk meg Nagy István polgármestertől. Elmondta: egyelőre hivatalos tájékoztatást nem kaptak, csupán hallomásokból értesültek a múzeum tervezett bezárásáról. Az önkormányzat hajlandó minden olyan megegyezésre, ami a múzeum további működését biztosítja. Remélik, hogy a takarékossági intézkedéscsomag a megye minden múzeumát arányos mértékben sújtja, az ebből eredő terheket a város el tudja fogadni. A polgármester hozzátette: az önkormányzat eddig is több millió forinttal támogatta évente a múzeum működését, tavaly több mint 10 millióért vásárolták meg a Gyurkovich-gyűjteményt és az idei költségvetésbe is betervezték az emlékszoba kialakításának költségeit.

A mosonmagyaróvári múzeum sorsáról szerettük volna megkérdezni Perger Gyulát, a megyei múzeum igazgatóját is, aki azonban nem kívánt nyilatkozni ebben az ügyben. Csupán annyit közölt: a közgyűlési döntésig nem tud konkrétumot mondani.

Hansági Múzeum számokban régészeti gyűjtemény: 75.767 lelet, helytörténeti gyűjtemény: 3170 tárgy, történeti dokumentációs gyűjtemény: 27.877 dokumentum, numizmatikai gyűjtemény: 3940 érme, pénz, néprajzi gyűjtemény: 2307 tárgy, képzőművészeti gyűjtemény: 1270 festmény, grafika, iparművészeti gyűjtemény: 989 tárgy, Gyurkovich-gyűjtemény: 471 festmény, grafika, fotótár: 14.587 archív fotó, adattár: 1677 dokumentum, múzeumi szakkönyvtár: 12.201 könyv és digitális anyag.

Olvasóink írták

 • 4. pancser 2011. január 31. 17:05
  „Szerintem is fontos lenne ha néhányan más megyéhez csatlakoznának. Mosonmagyaróvári lakósként büszke vagyok Győrre, a sajátomnak tekintem, sőt szeretem. Aki Győr egyetemét rövid élete miatt kritizálja az valószínűleg nincsen tisztában mi folyik ott, jövőbe mutató oktatás hatalmas fejlesztések. Kevés dologra neheztelek úgy mint aki a korral próbál érvelni. Nem a kor teszi a jövőt, ha igen úgy mint a biológia esetében a fiatalabbnak van jövője, vagy nagyobb jövője.
  A saját városomat sem hagyom leszólni, a hasonló nagyságúak között talán az első a fejlődés sőt az életminőség tekintetében, elsősorban az anyagiakra gondolok. Az agyakkal van baj ott hatalmas az elmaradás, bár biztató jeleket vélek felfedezni egyes területeken. A város adottságait szinkronba hozni a szükséges eszmeiséggel az új generáció feladata, az előttük járók meg élvezzék a békés öregséget.”
 • 3. dompici 2011. január 29. 17:44
  „1. Én Csornán élek, és sokszor jártam a bezárt, kriptaszerűvé alakított múzeumban a bezárás óta - persze akkor is, amikor az év múzeuma lett. A kiállítások lemarortizálódtak, alig van 1-2 kósza teremőr, semmi normális kiadvány (abnormális sincs, még egy frissebb képeslap sem), amit esetleg megvehetnék. Az új kiállítások olyan szinten vannak, mint egy igényes iskolai faliújság, vagy egy néprajzi kirakodóvásár. A móvári múzeum többet érdemel ennél. Jártam többször Sárváron is, ahol egy kis dög unalmas múzeumot futatott fel a város, bekapcsolva a termálra épülő turizmus vérkeringésébe. Móváron is párhuzamos fejlesztésekre lenne szükség. Amihez elképzelhetetlen első lépésként a meglévő jó dolgok eltűntetése. Egyébként mindenben egyetértünk. (különben az ilyen múzeumi túrákat mindenkinek csak ajánlani tudom: olcsó, igényes kikapcsolódás és nagyon tanulságos)”
 • 2. itaksc 2011. január 28. 17:29
  „A civilek aláírásgyűjtésbe kezdtek, aki tudja, írja alá! Mosonmagyaróvárnak kell a Hansági Múzeum is, és a Cselley-ház is!”
 • 1. juhi 2011. január 28. 14:39
  „Győr és a megye nekünk már annyi kárt okozott, hogy ha lehetne, szívesen kezdeményeznék egy megyeváltást. Azelőtt mi voltunk a bűnös város / 56 miatt/, most csípi a szemüket, hogy a néhány éves egyetemükkel szemben nekünk több száz éves van, hogy nagyobb a fog és gyógyvízi turizmus nálunk, mint náluk. Sopron megúszta a csesztetést azáltal, hogy megyei jogú várossá vált, meg igaz ami igaz, a vezetőik is sokkal különbek a mieinknél.
  Pedig mi is voltunk megyeszékhely és megyei jogú város is, de sajnos ez már csak a múlt, s szép lassan a nálunk harmadakkora Csorna szintjére süllyedünk.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A társulás megmentené a Hansági Múzeumot és a Cselley-házat

A megyei igazgatóság bezárni készül Cselley-házat és visszaminősítenék kiállítóhellyé a Hansági Múzeumot. A civilek után már a kistérségi társulás is keresi a megoldást az intézmények megtartására. Tovább olvasom