Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Mégis díjmentes a várost elkerülő sztrádaszakasz

Stipkovits Pál – és ezzel Mosonmagyaróvár – győzött a néhány napja tartó „autópályaharcban”.
Végül Mosonmagyaróvár polgármesterének sikerült felülkerekednie a minisztériumi döntéshozókon, és ígéreteinek megfelelően valóban ingyenes maradt a várost elkerülő sztrádaszakasz. Amint arról lapunkban a minap beszámoltunk (Kisalföld, 2005. december 30.), a közlekedési minisztérium december végén megjelent autópálya-rendelete nem tartalmazta az M1-es autópálya hegyeshalmi határátkelő és mosonmagyaróvári csomópont közti szakaszának díjmentességét. Kóka János gazdasági miniszter még októberben az idei sztrádadíjemeléssel együtt jelentette be, hogy fizetőssé tennék ezt a szakaszt. Ezzel drasztikusan megnőtt volna Mosonmagyaróváron az átmenő teherforgalom, hiszen a Rajka felől az M15-ös főúton érkező kamionoknak nem érné meg kifizetni a sztrádadíjat erre a néhány kilométeres szakaszra.

Stipkovits Pál polgármester felvázolt egy esetleges megoldási javaslatot a minisztériumnak. E szerint csak a sztráda M15-ös becsatlakozása és mosonmagyaróvári leágazása közti mintegy 7,5 kilométeres szakasza maradna díjmentes. Így a tranzitforgalom továbbra is elkerülné a várost. Noha a polgármester állítása szerint legfelsőbb szinten is rábólintottak a változatra, az új autópálya-rendeletből mégis kimaradt ez a passzus. Az elmúlt év utolsó napjai a polgármester számára lázas telefonálgatással és egyeztetéssel teltek. A törekvések azonban nem voltak hiábavalók. A Magyar Közlöny következő számában megjelent a helyesbítés, amire a hivatalos álláspont szerint kézirathiba miatt volt szükség. Így tehát a város megmenekült attól, hogy naponta kamionok hosszú karavánjai dübörögjenek végig az utcákon.

Az új rendelet értelmében a mosonmagyaróvári csomópont és az M15-ös leágazás között maradt díjmentes az M1-es mindkét irányban. Akik azonban a határátkelő felé, vagy felől tartanak, azok feltétlenül vásároljanak matricát, hiszen ahogy nyugati szomszédainknál már évek óta bevett szokás, nálunk is fizetni kell közvetlenül a határtól.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják a faluházat

Püski mindent megtesz azért, hogy a körzeti általános iskolát továbbra is helyben tudja működtetni. Tovább olvasom