Kisalföld logö

2019. 07. 24. szerda - Kinga, Kincső 19°C | 32°C Még több cikk.

Meghalt dr. Barsi Ernő

Emléke, miként élete, legyen Istentől áldott!


„Árvák lettünk egy kicsit!" – mondta egy hozzá közel álló, amikor megtudta a hírt: csütörtük délután 93 éves korában csendesen elaludt dr. Barsi Ernő néprajztudós. Egy hitében, magyarságában, világnézetében, tudásában rendíthetetlen ember sétált át a „túlsó partra". Olyan szolgálattevő, aki édes
apjától tanulta a nép szeretetét, azt, hogy minden tudás csak akkor ér va
lamit, ha az az embereket szolgálja.

Ernő bácsi ezt tette hosszú életén át. Szolgált: könyveivel, előadásaival szerte a magyar világban, hegedűjével és palástban, prédikációival a gyülekezet előtt.

Barsi Ernő 1920. június 28-án született Sályban, nehéz időkben, az első világháború végén. A sárospataki református gimnáziumot 1938-ban végezte el, majd 1942-ig a teológiai akadémiára járt szintén Sárospatakon. Közben tanára, Szabó Ernő segítségével magánvizsgát tett a zeneakadémián. A hegedű tanszakon, majd később a hegedűtanár-képzőn végzett. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsésztudományi Karán 1970-ben doktorált szellemi néprajzból. Barsi Ernő élete végéig tanított, imádkozott, énekelt és publikált. Több száz néprajzi és népzenei tanulmánya, könyve jelent meg, ismeretterjesztő és tudományos írásai Magyarországon és külföldön is ismertek, népszerűek. Bármikor és bárhol a magyar világban közönség elé állt, Várvidéktől Erdélyen át Kanadáig, telt ház fogadta. Hitvalló ember volt, akinek tanítványok ezrei áldják a nevét. Élete, életműve példa.

Emléke, miként élete, legyen Istentől áldott!
 


Fazekas Zoltán, Darnózseli község polgármesterének közleménye

Meghalt Dr Barsi Ernő bácsi „A TANÍTÓ"

Dél körül cseng a telefonom Barsy Hajni eléggé fáradt és riadt hangon csak amnnyit mond  „Édesapát nem rég megműtötték, de … sok jóval nem biztattak már. Most már csak az a kérdés, a szervezete hogyan bírja"

Délután újra cseng a telefon, „Zoli, nem jó hírt tudok mondani Édesapa, Ernő bácsi meghalt délután. Csendese, ahogy élt, elaludt."
Mit lehet ilyenkor mondani. Van számtalan sablon szöveg, még ha komolyan is mondjuk, tudjuk, hogy a fölfoghatatlant nem lehet elbagatelizálni.

Majd óhatatlanul elővettem egy 2010-ben íródott kitüntetésre felterjesztést és olvasgatom. s közben számtalan kép villan be. Fesztiválok zsűritagjaként, vagy éppen egy egy előadáson nálunk.

Újra meg újra olvasom, s azon gondolkodom mi volt az a hatalmas erő amely ezt a munkabírást, s alkotási kedvet szinte az utolsó pillanatig megadta Ernő bácsinak. Mi is lehetne más, mint ami az egész életét áthatotta, A HIT ÉS A SZERETET.

Dr. Barsi Ernő, a néhai Kiss Erzsébet és néhai Barsi Lajos tanítók gyermekeként, a Borsod megyei Sályban született 1920. 06. 28-én. Az elemi iskolát Sályban, a középiskolát a Sárospatal Református Kollégiumban végezte, majd  a Sárospataki Református Teológiai Akadémia (református lelkész képesítést szerzett közben vele párhuzamosan Budapesti Zeneakadémián (hegedű-művész tanár).

Az ELTE-Bölcsészettudományi karán doktorált, 1970-ben,  néprajz – etnográfiából. Doktori disszertációjának címe:  „Zene egy sályi pásztor életében".

1946-ban a Sályi Elemi iskolában édesapja mellett - állása nem lévén - ingyen tanít, és a Sályi református gyülekezet kántoraként is tevékenykedik.
1947-től a Győr Zenei Konzervatórium művész tanára, majd a Győri Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola tanszékvezető tanára (jelenleg nyugdíjas óraadó)

Munkái:
Népdalgyűjtés, etnográfiai gyűjtések és feldolgozások
Sály, Szigetköz, Rábaköz, Győr és környéke, Őrvidék (Burgenland), Bükk alja, Erdély, Felvidék

Könyvei:
Sály falu zenei művelődése
Daloló: Rábaköz I-II
Daloló Szigetköz
Daloló Őrvidék I-II
Daloló Bükkalja
Győr városában
Megérett Écs hegyén a szőlő
Képes Krónika - Győr
Daloló Szigetköz (javított, bővített kiadás)
Pataki kollégium zenei krónikája
Hegedű játék 2003.
Szépen szól a kissümegi nagyharang
Kemény a föld a patonyi határban
Kisfaludi Sándor dalban és muzsikában
Rengeteg cikk, szakfolyóiratokban, stb.

Barsi Ernő tanár úr munkássága révén, községünk neve ott van magyar népdalgyűjteményekben, kiadványokban. Évtizedek óta rendszeres vendég községünkben, ahol előadásaival, beszélgetéseivel nyűgözi le valamennyi korosztálybeli halgatóságát, fiatalokat, időseket egyaránt. Mint a győri Tanítóképző Főiskola tanára nagyon sok darnózseli főiskolai hallgatónak (ma már nyugdíjas, vagy éppen gyakorló pedagógusnak) volt tanára, akik ma is nagy örömmel jönnek el előadásaira.  Énekkarunk repertoárján számtalan Barsi Ernő gyűjtötte népdal szerepel

Kitüntetések
Munkásságát egyre inkább elismerik, hiszen megyei, országos kitüntetései közül most csak néhányat említenék:
„Életfa Díj" 1988
„Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje" (1995)
„Sály község Díszpolgára" 1996.
„Pro Urbe" Díj – Győr 1998
Győr-Moson-Sopron megyéért Kékszalag 2000
„Mestertanár" cím 2000
„Magyar Néprajzi Társaság" tiszteletbeli tagja
„Pataki Diákok Szövetsége" tiszteletbeli tagja
„Népfősikolai Társaság" Tessedik Sámuel Díja
„Lévai József" Díj (Miskolc)
„Alkotói Dij", stb.

Dr. Barsi Ernő, a szó nemes értelmében vett TANÍTÓ. Tanítványa volt Kodály Zoltánnak, akit a mai napig példaképének tekint. Útmutatásait a ma már nyugdíjas tanítványai is követték, a fiatalok is követik, szerte az országban. Egész életútjára érvényes Kodály következő mondása: „Nem faj a magyarság, hanem kultúra…morális alapja mindezekért való áldozatkészség. Ez a magyar kultúra pislákoló mécses, a mécsből azonban világító fáklya lehet. Még sokan élnek, akik nem tudnak róla. Nem ismerik, tehát nem is szerethetik. Elég volna az itt élők, eddig közömbösek tevékeny érdeklődése, hogy a mécses fáklyává lobogjon föl. Ezzel a magyarságnak olyan védőbástyája épülne, amin nem fognak az anyagi erők fegyverei." Barsi Ernő egész életét, munkásságát annak szentelte, hogy ez a fáklya fellobbanjon. Akik tanítványai voltak, hallották többezer előadásának egyikét, olvasták számos néprajzi publikációjának valamelyikét, gazdag népdalgyűjtésének gyöngyszemeit éneklik országszerte, tovább viszik ezt a lángot.

Ez a láng – hál’ Istennek -, ma is ifjonti hévvel és korát meghazudtoló szellemi frissességgel ég. Még ma is fel akarja lobbantani a pislákoló mécsest! Országszerte sokan ismerik pedagógusi, előadói, kutatói és publikációs tevékenységét. Ref. teológiai, zeneakadémiai végzettségével és néprajzi doktorátusával a háta mögött máig megmaradt annak, aki mindig is volt: a magyar kultúra szerény, alázatos követének. Ahogy hitvallásában megfogalmazta: „A szeretet sugározzon mindenüvé, mert szeretet nélkül nem lehet sem muzsikálni, se tanítani, se írni. Szeresse mindenki az övéit, saját népét és értékeit, hogy a másokét is szeretni tudja."

Dr. Barsi Ernő tanár úr példamutató élete, önzetlen fáradhatatlan munkássága amelyből generációk meríthetnek útmutató példát, az a szeretet és kiváncsiság amely egy-egy darnózseli előadásán körülveszi a hallgatóság által, vezérelt bennünket arra, hogy Dr. Barsi Ernő tanár urat születésének 90-ik évfordulója alkalmából javasoljuk a: „Darnózseli Díszpolgára" címre.

Darnózseli, 2010. március 15.
javaslattevők:  Tálosi Istvánné Őszirózsa Nyugdíjasklub Énekkara,
Fazekasné Hegyi Ágnes, Szigetköz Táncegyüttes
Fazekas Márton, Bertóké Banda Népzenei Együtt

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellopták volna a rajkai hátárátkelő sorompóját - lebuktak

Két férfi a rajkai határátkelő használaton kívüli sorompójáról az öntöttvas ellensúlyokat akarta… Tovább olvasom