Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Még nincs osztrák roham a trafikokban

Hegyeshalom - Az osztrák trafikosok megélhetésüket féltik, amiért január elseje óta már nem csupán egy doboz, hanem egy egész karton cigarettát vihet mindenki magával Magyarországról Ausztriába. A dohányáru nálunk ugyanis jóval olcsóbb. A határ menti magyar trafikosok egyelőre nem tapasztaltak drasztikus forgalomnövekedést.
Ellehetetlenülésüktől félnek a burgenlandi trafikosok, miután január elsejétől Ausztriában megszűnt az a korlátozás, miszerint egy ember összesen 25 darab cigarettát vihet át Magyarországról. Az új szabályozás szerint 200 szálat, azaz körülbelül egy kartont lehet bevinni az országba.

Az osztrák trafikosok félelmei a két ország cigarettaárai közötti különbségből adódnak. Az osztrákok több ezer forintot is megspórolhatnak egy-egy kartonon, ha nálunk vásárolják.

Két éve egyszer már felmerült a korlátozás enyhítése, akkor Ausztria-szerte mintegy 8 ezer osztrák dohányárus akart egy napra bezárni azért, hogy így tiltakozzanak az enyhítés ellen. Akkor elmaradt a sztrájk, most azonban ismét előkerült a probléma és a burgenlandi – főként a határ menti – trafikosok attól félnek, hogy végleg lehúzhatják a rolót, mert nem tudják felvenni a versenyt a jóval olcsóbb magyar cigarettával. Az osztrák gazdasági kamara és a dohányipar már egy úgynevezett „szolidáris alapot" is létrehozott, amiből a határ menti trafikosok kárait próbálják majd csökkenteni.

A Kisalföld által megkérdezett határ menti magyar trafikosok többsége egyelőre kismértékben bár, de érzékelte a változást. Egy neve elhallgatását kérő hegyeshalmi dohányárus lapunknak arról számolt be, hogy visszatérő vásárlói közül eddig is sokan jöttek a határ túloldaláról, ám az év eleje óta közel ötven százalékkal megnőtt a számuk. A hetente-kéthetente visszajáró osztrákok többsége már kartonszámra veszi a cigarettát. Nagyon megéri számukra itt vásárolni – főként a mostani magas euróárfolyam mellett –, hiszen míg Ausztriában közel négy euróért tudják megvenni a cigarettát, addig itt 600 forintba kerül egy dobozzal.

Határszéli trafikok: Sándor Jánosné szerint sokan még nem tudnak a változásról Ausztriában.
Határszéli trafikok: Sándor Jánosné szerint sokan még nem tudnak a változásról Ausztriában.

A hegyeshalmi határátkelő szomszédságában lévő bevásárlóközpontban húsz éve működtet trafikot Halmosi Ferencné. Amint azt a Kisalföldnek elmondta: állandó visszajáró vásárlói szinte mindannyian Ausztriából érkeznek. Korábban sok cigarettát vittek, ám a 2000-ben bevezetett korlátozás drasztikusan – közel ötven százalékkal – visszavetette az üzlet forgalmát. Azóta is jöttek az osztrákok, ám lényegesen kevesebbet vásároltak. Míg korábban tizenöt trafik működött az üzletközpontban, addig jelenleg mindössze kettő. Az év eleje óta enyhített korlátozás egyelőre kisebb mértékben érezteti a hatását ebben az üzletben. Halmosi Ferencné szerint osztrák vásárlói közül sokan továbbra sem mernek az előírtnál több cigarettát vásárolni, sőt, vannak, akik még nem is tudtak az új szabályozásról.

Az egydobozos korlátozás feloldásának hatását még nem igazán érzi a határátkelőn működő üzletben dolgozó Sándor Jánosné sem. Vannak ugyan osztrák vásárlóik, de egyelőre nem vették észre, hogy lényegesen nőtt volna a számuk, vagy hogy nagyobb mennyiségű cigarettát vásárolnak. Az eladó szerint Ausztriában sokan még nem is hallottak az új szabályozásról, talán ezért nem élnek még ezzel a lehetőséggel. Egy másik határközeli trafik alkalmazottja sem érez nagyobb változást. A neve elhallgatását kérő eladó szerint a schengeni csatlakozást követően nőtt érezhetően az osztrák vásárlók száma. Noha akkor még nem vihettek egy doboznál többet, ám a határellenőrzés megszűnésén felbátorodva sokan „bepróbálkoztak".

A cigit most is ellenőrzik

Hazánk schengeni csatlakozásával a határellenőrzés ugyan megszűnt, ám az osztrák hatóságok gyakorta tartanak mélységi ellenőrzéseket Ausztria útjain. Sokszor ellenőrzik a Magyarországról érkezőket. Amennyiben valakinél a megengedett mennyiségnél több cigarettát találnak, egyrészt elkobozzák tőle a dohányterméket, másrészt pedig magas pénzbüntetésre számíthat.


Olvasóink írták

 • 4. jucus159 2009. február 02. 16:29
  „Szombatonkéntmenjenek a TESCÓba kik vesznek cigarettát hát az osztrákok és mindig is igy volt most nem tudom miért vannak megijedve ezekután is innen viszik a bagójukat!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 3. AUW 2009. január 25. 02:20
  „Magyar roham azert van Ausztriaban !”
 • 2. Japo 2009. január 24. 16:45
  „Eddig is innen hordták a cigit is nem tudom mit vannak berezelve,ez olyan mint amikor előre féltek a határnyitás utáni bűnözőturizmustól. Aki ide jár termálba,henteshez az a cigarettáját is itt vette meg.Ha nem dohányzik akkor vitt a szomszédjának.Csak ez a kúrmány nehogy azt szűrje le belőle,hogy felemeljük az árát akkor majd nem viszik.Először a fizetésünket kell felemelni az övékére aztán jöhet a cigi.”
 • 1. rivotril2mg 2009. január 24. 16:44
  „hülyék... aki dohányzik azt nem igen fékezte meg egy képzeletbeli vonal amit határnak neveztek. Olyan mintha a szomszéd faluból hozták volna a cigit. Semmivel sem lesz nagyobb forgalom, akinek van pénze az megveszi otthon, aki csöves az meg eddig is innen hozta.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kultúra érték, példamutatás

Jánossomorja - A kultúra érték, remény, hit és példamutatás – emelte ki Gyopáros Alpár, Csorna… Tovább olvasom