Kisalföld logö

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -7°C | -1°C Még több cikk.

Még a bérekre sem futja a fejkvótából

Mintegy 300 millió forinttal kevesebb állami normatívához jut a mosonmagyaróvári önkormányzat idén, mint az elmúlt évben.

Az elvonást a város kipótolja, így az intézmények a tavalyi szinten működhetnek továbbra is. A hiányzó pénzt pályázatok fedezhetik.

A változások és elvonások miatt a tavalyihoz képest csaknem 300 millió forinttal kevesebb állami normatívával számolhat idén a mosonmagyaróvári önkormányzat intézményei fenntartásához. Míg az elmúlt évben 3 milliárdos központi támogatásból gazdálkodhatott a város, addig 2010-ben már csak 2,7 milliárdot kapnak, ami még az intézmények bérköltségeit sem fedezi – mondta portálunknak dr. Nagy István alpolgármester.

Az elvonás duplán sújtja a várost, hiszen nem csupán az intézmények költségvetése lesz feszítettebb, hanem az önkormányzatnak kevesebb bevétel mellett kell a hiányzó pénzt pótolnia. Az alpolgármester szerint különösen fájó, hogy csökkent a bölcsődék normatív támogatása is. Ettől az évtől kevesebb fejkvótát kapnak, ugyanakkor minden eddiginél nagyobb az igény a kisgyermekek bölcsődei elhelyezésére. Ezen a területen a tavalyi 83 millióról 75 millióra csökken a támogatás, holott az intézmény költségvetése 160 millió körül alakul. Az állami támogatás még a béreket sem fedezi – ez 100 millió forint –, nem beszélve a járulékokról és a dologi kiadásokról.

Csaknem 20 millióval kevesebb állami normatívát kapnak idén a város óvodái.
Csaknem 20 millióval kevesebb állami normatívát kapnak idén a város óvodái.

Az óvodai ellátás normatív támogatása 237 millióról 219 millió-
ra csökken. Így a fejkvóta itt sem fedezi a mintegy 286 milliós bérköltségeket sem, pedig csaknem duplájára nőtt az óvodáskorú gyermekek létszáma. Az iskolák esetében mintegy 100 millióval kevesebb normatívával számolnak, így 1,3 milliárdra csökken a támogatás. Dr. Nagy István hozzátette: az általános 10 százalék körüli visszaesés mellett lényeges az elvonás a művészeti oktatásban. Itt a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy az önkormányzat magasabb térítési díjat szedjen a szülőktől. Megszűntek továbbá a pedagógus-továbbképzésekre adott és a diáksport-támogatások is. Drasztikusan – 14 ezerről 4 ezer forintra – csökkent a pedagógusok szakkönyvvásárlási támogatása. Emellett az érettségi, illetve szakmai vizsgák lebonyolítására elkülönített országos keret is csak a töredéke az eddiginek. Növekedés csupán a fogyatékossággal élő gyerekek képzésével kapcsolatos normatíváknál figyelhető meg.

Az alpolgármester elmondta: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az elvonások ellenére legalább a tavalyi szinten biztosítsák az intézmények működését. A kieső forrást pályázatokból próbálják pótolni. Némi könnyebbséget jelent, hogy a szociális ágazat fenntartása a várostól a kistérséghez került. Amennyiben ez az átalakítás nem történt volna meg, úgy ezen a területen is csaknem 60 milliós elvonással számolhatnának.

Olvasóink írták

 • 13. pancser 2010. január 12. 18:06
  „11! Már megint egy új párt? Ne tagadd akkor is az!”
 • 12. 621 2010. január 12. 06:44
  „Tán meg kellene vizsgálni pl.miért is kell 8 azaz nyolc ember egy kb 3 m-es betonzsaluzat leszedéséhez az Anna presszó előtt lévő vízfolyás fölötti kerítésnél. Parkolás előtt és utána is a nyolcból egy a vízfolyás felőli oldalon dolgozott, egy meg elvette tőle a deszkákat. A többi meg beszélgetett... Tartott ez kb egy órán keresztül... Munkáltató a "munkaruhák" alapján a VÜF!!!!!”
 • 11. CivilMozgalom 2010. január 11. 22:54
  „Tisztelt Kisalfőldiek!

  http://www.origo.hu/itthon/20100111-ingyen-nem-fognak-dolgozni-bajnai-a-miniszteriumi-cafeteriarol.html
  Ez a Bajnai csak a bajt hozza-ta!!!!A fejünkre!

  Kérek szépen Mindenkit!Nagyon véresen komolyan!Vegyék a fáradságot és nézzék meg az oldalát a CIVILMOZGALOM.hu-és regisztráljanak is!Nem kötelezi el magát senki sem!Ebben az esetben jobban megismerik a belső dolgokat:a program szervezést,mi civilek csináljuk!Mindent ami,t megtudunk oldani mi magunk tesszük meg!Én 53 éves vagyok
  A jövőm nekem is kilátástalan volt!Most magunk teremtjük meg a jövőnket a saját civilek módjára! Nem várunk senkire és okolunk -senkit(MINEK!ÚGYSEM VÁLTOZIK SEMMI!)De mi magunknak tesszük amit megteszünk! vagyunk sokan,de mégis kevesen!Aki még nem kötelezte el magát,kérem ,tegye meg!Ezt egy két gyermekes anyuka írta,kinek a két felnőt gyermeke,még a család alapításban sem mer komolyan gondolkodni 30 és 32 évesen!Akkor mikor?Olvasom és hallom,elfogy a MAGYARSÁG!Így elfog fogyni!És ebben is igazuk lesz!Ezt akarjuk?
  Mindenkinek bizakodásban,reményben,szeretettben,kívánok jó egészséget!Erzsi.”
 • 10. szocdem 2010. január 11. 21:46
  „9.-hez

  BENNE VAGYOK!!!!!!!”
 • 9. stunde2 2010. január 11. 17:50
  „Szegény miniszterelnökünknek - úgy tűnik - jól kifejlett csőlátása van: A nagy tömeget észre sem veszi......
  Gyűjtsünk Neki egy jó szemüvegre!”
 • 8. maradando 2010. január 11. 13:23
  „A betegségről és a kajálásról mindenki "Monnyon le" ! Űdv: Magyar Kormány. :_)”
 • 7. FREDDY/S 2010. január 11. 12:35
  „Majd, ha figyelembe veszik az "élni és élni hagyni" összefüggést, akkor ők is megelégednek a minimálbérrel, mint amit a dolgozók kapnak, nemde...”
 • 6. VargaP 2010. január 11. 12:32
  „http://www.origo.hu/itthon/20100111-ingyen-nem-fognak-dolgozni-bajnai-a-miniszteriumi-cafeteriarol.html
  Érdemes elolvasni. Lehet, hogy gyűjtést kellene részükre szervezni”
 • 5. janka 2010. január 11. 12:26
  „Én egy kis faluban élek. Nálunk a képviselők egy vasat sem kapnak mert lemondtak róla s az utólsó ingjüket is odaadnák a falujuknak. Az ügyintézők még a szabadidejükben is más ügyében kajtatnak.Rengeteg program van a gyerekeknek. Gyertek ide lakni. Igaz messze vannak a munkahelyek s a falusi élet kemény, de drogtiszta füsttiszta és erkölcsös ( bár ezért nem innák mérget) Még is a falunak nincs jönője!?Sterintetek a városban urambocsá a megyei közgyűlésbe lemondanának adíjazásról??????:)”
 • 4. szocdem 2010. január 11. 11:56
  „Péntek reggel nem találsz tisztviselőt, nem délben!
  Ráadásu heti 3 napot (bocs kettő és fél napot) hajlandóak ügyintézni, azt is úgy hogy állandóan per lesz belőlle.. Tragédia.
  Ez az ország úgy ahogy van tragédia.”
 • 3. Griffin 2010. január 11. 11:28
  „Ki tudja, hogy működik, a Hivatal "állam az államban", az ott dolgozók nem közalkalmazottak, hanem köztisztviselők, és a megszorítások őket nem érintik,semmiféle juttatástól nem estek el eddig sem, és ezután sem. Ha csökkentették is, más néven pótolva ugyanúgy megkapják ezeket. nem akarok viszályt szítani, de a Hivatalban egy egyszerű adminisztrátor a sokszorosát keresi annak,amit az iskolai, óvodai, egészségügyi diplomával rendelkezők kapnak kézhez a munkahelyükön, gyerekek, betegek, öregek között dolgozva..Persze, ők vannak a "terepen", nevelnek, oktatnak, gyógyítanak, szociális munkát végeznek, nem pedig aktákat tologatnak, és kávéznak, és nem is mennek haza már pénteken délben...”
 • 2. szocdem 2010. január 11. 10:54
  „Na ettől ne tessék aggódni kedves olvtársam, a képviselő testület talán még jobban is fog keresni mint tavaly:)))) A válság a kisembert súlytja, akit a kisember megválasztott bárminek az már védettséget élvez - mert egyenlőbb......Lásd cimbalomka és bandája..”
 • 1. Legate 2010. január 11. 10:16
  „Nyilván a polgármester úr és szorgalmas munkatársai is ugyanannyival kevesebb pénzhez jutnak mint a többi ember és intézmény akit - amit az állam finanszíroz. Vagy ez azért nem így működik?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűz és jégcsapok

A megye tűzoltóinak négy vonulásából kettő téves jelzés miatt volt. Tovább olvasom