Kisalföld logö

2019. 04. 26. péntek - Ervin Még több cikk.

Mártír erdészek emlékezete

A kisbodaki Ferenczi Lajosnak és felsőszölnöki Gyécsek Istvánnak, a mosonmagyaróvári sortűz áldozatainak, az erdőgazdaság egykori dolgozóinak alakítanak ki új emlékhelyet holnap.
Az 1956-os mosonmagyaróvári sortűzben két akkori erdőgazdasági dolgozó áldozta életét. Emlékükre kopjafát állítottak az akkori erdészet központjában a forradalom 50 éves évfordulóján. 

A kisbodaki Ferenczi Lajos főerdészként, az erdészet egykori, a Korona szállóbeli kirendeltségét vezette. Október 26. délelőttjén az erdészeti iroda ablakán bekopogó mezőgépgyári munkások azt kérték tőle, az erdészet is küldjön embereket a felvonulásra. Így többen, köztük Ferenczi Lajos is csatlakozott a tüntető tömeghez. A hatgyerekes főerdész gimnazista fia is a téren volt a sortűz idején, de ő szerencsésen, sérülés nélkül vészelte át a szörnyű perceket. A sortűz másik erdészeti dolgozó áldozata a felsőszölnöki Gyécsek István. 
Új helyszínen
 Az erdészeti központot nemrég eladták. Ezért most a 60. évfordulóra egy másik helyszínt keresett az erdőgazdaság. A kopjafát és az emléktáblát áthelyezték a Mosonmagyaróvár 22 A erdőrészletbe, ahol azokat október 25-én 10 órától avatják fel újra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utódját is kinevelné a következő választásra Odorné Bodor Klára

Utódját is kinevelné a következő választásra Odorné Bodor Klára
Várbalog és Albertkázmérpuszta értékes falvak, szorgalmas emberekkel. A településvezetést… Tovább olvasom