Kisalföld logö

2019. 06. 19. szerda - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Márciusban boldoggá avatás magyar hívekkel

Batthyány–Strattmann Lászlót március közepén avatják boldoggá Rómában.
A „szegények orvosa", dr. BatthyányStrattmann László boldoggá avatási előkészületeiről már többször beszámoltunk. Tavaly júliusban a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja dekrétumában elismerte azt a csodát, amely szükséges volt a dunakiliti származású doktor életpályájának megkoronázásához.
A boldoggá avatáshoz rengeteg kritériumnak kellett megfelelni. Elsőként 1992-ben a pápa dekrétumot adott ki arról, hogy Batthyány-Strattmann László hősi fokban gyakorolta a teológiai, a sarkalatos és a velük kapcsolatos erényeket. Ezután Tamás János 1989-es csodás gyógyulását kellett igazolni. A rosszindulatú daganatból kigyógyult ember megmentéséért a műtét előtti napon felesége és rokonai „Isten tiszteletre méltó szolgájának, Batthyány-

Strattmann Lászlónak közbenjárásával" kérték az isteni segítséget. Nem sokkal később teljes és maradandó gyógyulást állapítottak meg nála. Az eset hitelesítése azonban hosszú procedúrával járt. A pécsi püspökség egyházmegyei vizsgálata után ennek hitelességét és jogi érvényét a Szenttéavatási Ügyek Kongregációja 1997-ben jóváhagyta. A dikasztérium orvosi kollégiuma 2001-ben a gyógyulást tudományosan megmagyarázhatatlannak nyilvánította. Ezután a Teológusok Különleges Tanácsa gyűlésén további vizsgálatokat kezdeményezett, s csak tavaly februárban fogadta el a csodás gyógyulást. Májusban a bíborosok és püspökök rendes gyűlésén a viterbói püspök előterjesztése után II. János Pál is elfogadta és jóváhagyta eme véleményt, s kiadatta a csodáról szóló dekrétumot. Eszerint márciusban másik négy személlyel együtt avatják boldoggá a szegények orvosát. P lesz a negyedik magyar – Apor Vilmos, Romzsa Tódor és a kassai vértanúk után –, aki ezen elismerésben részesül.
A zarándokutat szervező utazási irodánál máris tizenöt csoport, mintegy 1400 ember jelentkezett. A jelentkezési határidő január végén lejár. A szervezők kérik azokat, akik egyénileg oldják meg a kiutazásukat, hogy regisztráltassák magukat náluk, mivel így lehet összefogni a ceremónia magyar résztvevőit. Az 1500 forintos regisztrációs díjért cserébe magyar nyelvű liturgikus-információs kézikönyvet, a „boldog" képével és jelmondatával díszített papírzászlót, a zarándoklatról szóló emléklapot, valamint belépőt kapnak az érdeklődők. A március 23-án, vasárnap délelőtt tíz órakor kezdődő szertartás helyszíne még bizonytalan: vagy a Szent Péter téren, vagy a bazilikában avatják boldoggá a szegények orvosát.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beteg babák a mózeskosárban

Furcsa, s egyben szomorú esetek történtek egy Mosonmagyaróvár melletti településen: öt gyermek… Tovább olvasom