Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Marad pénz rehabilitációra?

Vajon a minisztériumok átszervezése és a reformcsomag után marad-e pénz a térségi rehabilitációra?
2001-ben 231 millió, 2002- ben 278 millió, 2003-ban 145 millió, 2004-ben 310 millió, tavaly 195 millió forint jutott a Szigetköz és a Mosoni-Duna rehabilitációjára. A korábbi ígéretek szerint erre az évre 65 millió forintra vállalhatna az állam kötelezettséget. Információink szerint azonban könnyen előfordulhat, hogy erre az évre egy fillér sem marad, s nem írnak ki pályázatot. A Kisalföld Pintye Ágnest, a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal illetékesét is szerette volna megkérdezni erről, ám nem sikerült utolérnünk. Annyi bizonyos, hogy az Országos Területfejlesztési Hivataltól a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztériumhoz kerül át a támogatási rendszer bonyolítása.

Minden évben átcsúsznak

A hivatal tavaly októberben Mosonmagyaróváron írta alá a támogatási szerződéseket a nyertes településekkel.
A helyzetet bonyolítja, hogy 2003-tól a finanszírozások minden évben átcsúsztak a következő esztendőre. Most is a tavaly megszavazott pénzből végeztetik a tervezési vagy kivitelezési munkálatokat az önkormányzatok.
Rajkán a Mosoni-Duna-holtág rehabilitációjának harmadik ütemét végzik több mint 43 millió forintból a libateleptől Bezenye felé eső részen. Ebben az évben 23 milliót költenek el: ebből a földmunkák mellett egy műtárgyat építenek. A tervek szerint egy alsó hallépcső építését jövőre valósítják meg.

Közös terveket is érinthet

Varga Kálmán polgármester elmondta: a tavaly elnyert összegről már aláírták a támogatási szerződést, így ha a munkák egy része a következő évre (2007-re) is csúszik át, nem tartanak a finanszírozás nehézsé-

geitől. A dunakiliti híd alatt egy elzárószerkezet elkészült, a beépítése azonban még hátravan. Rajka a Mosoni-Duna saját szakaszának rehabilitációját az eddig elnyert összegekből meg tudja valósítani. A polgármester hozzátette: ha nem írnak ki idén pályázatot, az a szlovákokkal közös belvíz-elvezetési gondjaikat érintheti. „A közös tervezés, az engedélyeztetés és az akarat is megvan" – mondta. Igaz, a szlovák oldalon a tulajdonviszonyokkal gond akadt, emiatt nem tudták eddig beadni a pályázatot.

Még idén is pályáznának

Lipóton a Szénafűi-csatorna kivitelezésének első ütemén dolgoznak: erre 21,6 millió forintot nyertek. A földmunkák nagy része elkészült, egy 70 méteres zárt csatornaszakasz elhelyezésén még dolgoznak. „A második ütemre idén szeretnénk pályázni, kérdés, lesz-e rá pénz" – mondta Sulyok Attila polgármester. „Ilyenkor már általában kiküldik a pályázati felhívást, melyet mindig

augusztusig kell beadnunk. Idén még semmi sem jött a postával" – folytatta. Lipóton a Szigetköz-rehabilitációs pénzeken a vízhozam nagysága múlik a csatornában: ha nem lesz finanszírozás, elmarad néhány munka, s kisebb lesz a vízhozam a tervezettnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lapátolás az erőmű mellett

Sült hal, halászlé, koncertek: ez csak a körítése volt az idei hatodik Vízi Fesztiválnak a… Tovább olvasom