Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Már elviselhetetlen a szúnyoginvázió a Szigetközben

Elviselhetetlen, katasztrófa, durva - többek közt ezekkel a szavakkal jellemezték a jelenlegi helyzetet a szigetközi polgármesterek, akiket szúnyogügyben kérdeztünk. Dunaremetén mi is a bőrünkön éreztük, hogy nemcsak a folyóparton, de belterületen a napon sem lehet meglenni a vérszívóktól.
Berobbantak

– Még múlt csütörtökön tartható volt a helyzet, aztán pénteken szinte robbanásszerűen megnőtt a szúnyogok száma. Ilyet nagyon rég tapasztaltam, már reggel 7 órakor nem lehet tőlük meglenni, de napközben is lehetetlen szabadtéri tevékenységet folytatni – panaszolja Marovics Géza dunaremetei polgármester. Úgy emlékszik, hogy tavaly az elárasztás hiányában kevés bajt okoztak e bosszantó rovarok, és a katasztrófavédelem is országosan gondoskodott az irtásukról.

A faluvezető megjegyezte: nehezményezi, hogy a Kisalföldből kellett értesülnie, hogy mikor lesz a mesterséges elárasztás – mely ellen Timár Gábor kisbodaki polgármesterrel együtt tiltakozott. Egyébként nem is az ár jelent gondot, hanem a vélhetően annak hatására kikelő szúnyogok jelentős száma. 

„A 2013-as árvíz óta nem tapasztaltunk ilyen inváziót, mint most" – veszi át a szót Cseh Benjamin dunaszigeti polgármester. Hogy az ártérben tömegével előfordulnak, az még nem is lenne annyira zavaró, de a töltésen átjönnek és a belterületen is megjelentek. 
Az egyik dunaremetei istállóban feketéllik a fal a vérszívóktól - mutatja Marovics Géza.
Az egyik dunaremetei istállóban feketéllik a fal a vérszívóktól – mutatja Marovics Géza.

Sok a panasz

– Tavaly vásároltunk Kisbodakkal, Dunaremetével, Lipóttal és Püskivel közösen egy szárazföldi, kémiai irtásra alkalmas berendezést. Múlt pénteken a dunaszigeti önkormányzat megkérte használatára az engedélyt, melynek birtokában akár már kedden nálunk elkezdődhet a gyérítés. Egy alkalom mintegy százezer forintba kerül, erre a célra az idegenforgalmi adónkból félmillió forint áll elkülönítve – hangsúlyozta a dunaszigetiek első embere. A fenti berendezés azonban csak „tűzoltásra" alkalmas, eseti jelleggel lehet vele csökkenteni a szúnyogok számát. Ezért Cseh Benjamin reméli, hogy a katasztrófavédelem a légi kémiai és földi kémiai permetezés mellett biológiai irtást is végez majd. 

– Ahol mi lakunk, a vízpart mellett, egyenesen katasztrofális a helyzet, de a falu további területeiről is érkeztek panaszok – mondja már Tatainé Popp Rita ásványrárói polgármester, aki szerint túrázni, szabadtéri programot szervezni most egyszerűen lehetetlen. „Ismerem az elárasztás előnyeit, de nemcsak a természetet, az emberek érdekeit is figyelembe kellene venni. Ez nem állapot, ez katasztrófa" – szögezte le a polgármester. 

Mindenki kéri

A Mosonmagyaróvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség tegnapig összeállította a járás területén a „szúnyogkörképet". Szilágyi János kirendeltségvezető tájékoztatása szerint valamennyi település visszajelzett, és kérné az országos irtást. A jelentést továbbítják az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Gazdasági Ellátó Központjainak, mely a permetezést elrendelheti (ott döntenek a mikorról és az irtás módjáról is). A témára visszatérünk. 
 

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosonszolnokon bukott le a hamis rendszámmal kocsikázó kapuvári férfi

Mosonszolnokon bukott le a hamis rendszámmal kocsikázó kapuvári férfi
Tovább olvasom