Kisalföld logö

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 7°C | 13°C Még több cikk.

Majd húszmillió az Ostermayerért

A volt egyházi ingatlanok visszaszolgáltatása 1992 óta tart, s még akár nyolc évig folytatódhat. A kormány múlt héten 48 ingatlan átadásáról határozott, melyből 12 – többségében óvoda és iskola – található a megyében.
Dunaszeg, Győr, Hövej, Mezőörs, Nyúl, Répcevis, Sopronkövesd, Szil, Tét, Tét-Szentkút, Mórichida és Mosonmagyaróvár található azon a listán, melyet a múlt héten tettek közzé az egyházi ingatlanok kárpótlása kapcsán. Ebben az évben az állam hétmilliárd forintot költ egyházi ingatlanok visszaadására. Az 1997-ben módosított törvény óta az egyházak 67,5 milliárd forint értékben 1800 ingatlanról mondtak le. Mindezekért évente ennek az összegnek az öt százalékát (mintegy 3–4 milliárd forintot) kapnak az állami költségvetésből az évi
Az óvoda: Az egyház állami kárpótlás fejében lemondott róla.
„épületállományon" kívül. Egyes vélemények szerint a 2011-ig tartó folyamatot fel kellene gyorsítani, hisz az épületek állaga romlik, s az önkormányzatok nem költenek arra, amelyről tudják, hogy később az egyháznak kell átadniuk.
Mosonmagyaróváron, az Ostermayer Károly Óvoda lett idén a katolikus egyházé. Szentkuti Károly alpolgármester szerint a városban ez volt az utolsó olyan ingatlan, melyre az egyház számot tarthatott.

Az utolsó visszaadott épület

– Az 1991-es törvény értelmében a Piarista Általános Iskola és Gimnázium már korábban visszakapta jogos tulajdonát. A szalézi rendnek már átadott épületben most még az Éltes-iskola működik. A tulajdonjog a rendé, ám az önkormányzat a kötelező feladatát, az intézmény működtetését ellátja. A szaléziek akkor jutnak véglegesen hozzá az ingatlanhoz, ha az állam mintegy háromszázmillió forinttal kártalanítja az önkormányzatot. Az Ostermayer-óvoda esetében, a megállapodás értelmében az intézmény funkciója megmarad, s az egyházat húszmillió forinttal kárpótolják – mondta az alpolgármester.

„ Egy városban egy katolikus óvoda"

Butsy Lajos mosoni plébános szerint a megyés püspök véleménye döntött a hasznosítás ügyében.
– Állami kárpótlás fejében lemondtunk az Ostermayer Károly Óvodáról – tudtuk meg Butsy Lajostól. – Június harmincadikával 19,3 millió forintot utalnak az egyház számlájára: 14,3 millió az ingatlan értéke, s erre jön az ötmilliós kamat. Az árat egy bizottság állapította meg, melyben mind az állam, mind az egyház képviseltette magát. A püspök úr döntése szerint egy városban csak egy katolikus óvodának kell működnie. Véleményünk szerint sincs annyi hívő a városban, hogy két egyházi óvodát is érdemes lenne működtetni.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A helyiek kiállnak a nemzeti park mellett

A Szigetközi Nemzeti Park előkészítő bizottsága néhány új taggal bővülhet a közeljövőben. Hamarosan… Tovább olvasom