Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Magánkézbe került a fürdő

Idén a lipóti termálfürdőt többen keresték fel, mégis csökkent a faluban a szállást kérők száma. Ám a lipótiak a jövőre készülve szépítik a falu környezetét és magántőkéből szálloda is épül.
Külsőleg már impozáns, belülről most renoválják.
Lipót környezete az elmúlt időszakban megváltozott: élővé vált a Kengyátó-tó, a temető melletti bányató rehabilitációja befejeződött, a Renyhei karéj környezetének rendezése folyamatban van. A községet felkeresőket gondozott közterek, növekvő zöldfelületek várják. A parkokban több tucat rózsatövet és fát ültettek el idén és a felújított templom külsejéhez méltó lett környezete is. A parkok rendjéért két közmunkás felel, akik az önkormányzat és a lakosság megelégedésére hatékony és látványos munkát végeznek.

Látványos fejlesztés

A közterek mellett megszépült a temető is, ahol a ravatalozó felújítása is folyamatban van. Az utak állapotának javítására talán kevesebb jutott idén, éppen ezért a jövő év fő célkitűzése az, hogy ezen a területen is legalább olyan látványos előrelépés történjen, mint amilyen a zöldfelület-növelés terén történt. Ehhez minden pályázati lehetőséget igyekszik megragadni a község.
A következő év egyik nagy feladata már elkezdődött: a templom belsejének felújításán dolgoznak. A munkálatok összköltsége 18 millió forint. Az épület teljesen új berendezést kap, s remélhetőleg arra is nyílik lehetőség, hogy a hetvenes években lefestett freskók ismét teljes pompájukban díszíthessék műemlék mennyezetét. A falu vezetése arra törekszik, hogy a templom a turisztikai kínálatot bővítvén helyet adjon hangversenyeknek, kiállításoknak.
A szigetközi falu továbbra is az önhibáján kívül hátrányos helyzetű települések közé tartozik. Ám megőrizte működőképességét, intézményeit a megszokott színvonalon működteti és a kevés gyermek ellenére is fenntartja néhány éve épült modern kisiskoláját. A szlovákiai Baka mellett Lipót új testvérközséggel gazdagodott idén, a települési elöljárók az osztrák St. Peter Freienstein kisvárossal írtak alá megállapodási szerződést.

Szálloda magántőkéből

Lipót termálfürdője magánkézbe került és jelentős fejlesztésen esett át. Az új szezonban feszített víztükrű medencék, kulturált öltözők, nagyobb udvar és stílusos büfé várta a vendégeket. A termál látogatottsága nőtt, ám ezt a településen nem érzékelték. Az önkormányzati tulajdonban lévő kempingben kevesebb vendég kért szálláshelyet, mint korábban. Főként a külföldiek maradtak el, ezzel szemben több magyar turista kereste fel a csendes falut. A turizmusból származó bevételek kicsit csökkentek, ám ez nem kedvetleníti el a lipótiakat, hosszú távra terveznek. Ennek bizonyítéka a töretlenül épülő több mint harmincágyas szálloda.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könyvtépőrekord

Két perc alatt 50 kemény borítójú, egyenként 736 oldalas telefonkönyvet sikerült kettéhasítania… Tovább olvasom