Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Madárdal a múzeumban

A százhuszonöt éves Hansági Múzeumban kiállítások, tárgyak története elevenedett meg kedden a Cselley-házban megszervezett emléknapon.
A Hansági Múzeum idén ünnepli fennállása százhuszonötödik évét. Ez alkalomból június közepéig látható a Hansági Múzeum történetéről szóló időszaki kiállítás, az óvodásokat, diákokat különféle vetélkedőkkel csábítják a múzeumba. A hét végén gyermeknapi kézműves-foglalkozások várják a legkisebbeket, június végére múzeumi majálist terveznek. Októberben jelenik meg a Hansági Múzeum évkönyve, és ősszel identitásnapot szerveznének – tájékoztatott Szentkuti Károly, a múzeumi alapítvány elnöke.

A keddi emléknapon a szakemberekből álló előadók a múzeumok múltját, jelenét és jövőjét vázolták.
– Ma sem költünk kevesebbet a művészetekre, csak leszoktunk a múzeumokról – állítja dr. Kaján Imre, a Duna Múzeum főigazgatója, aki Új kihívások előtt a múzeumok című előadásában a megoldásokat is felsorakoztatta erre a problémára. Az egyik kulcsszó az interaktivitás, melynek segítségével a múzeumok vendégei sikeresen megszólíthatók. A sokat látogatott múzeum titka lehet, ha falai közé unaloműzésként humort lop be, eredeti ötletekkel rukkol elő – akár kreatív szakemberek segítségével – és kiállított tárgyaiba életet lehel, személyessé varázsolja.

Az interaktivitás nem hiányzik a Hansági Múzeum falai közül sem: ezt a célt szolgálja legutóbbi kiállításuk (például a mindenkori múzeumigazgató szobájában zene szól, belehallgathatunk a szigetközi dudás muzsikájába), a Szigetközt bemutató tárlat látogatói hamarosan népdalokat, madárhangokat hallgathatnak, s a tervek szerint a térség halfajtái is helyet kapnának egy akváriumban.

Laszkarátyné dr. Ács Anna néprajzos és Figler András régész – mindketten a Hansági Múzeum egykori munkatársai – a hetvenes-nyolcvanas évek múzeumáról, kollégákról emlékeztek meg.

 Közép-Európát is érdekelheti
A Kisalföld dr. Kaján Imrétől arról érdeklődött, hogy milyen jövőt jósol a mosonmagyaróvári tervezett laktanyamúzeumnak. – Nagyot kell merni álmodni és egy nagyon erős tervet letenni az asztalra – fogalmazott a szakember. Ő egy kulturális központ megtervezését javasolja, ahol nemcsak Mosonmagyaróvár 1956-ját kellene bemutatni, hanem a szocializmus korának másutt megtörtént tragédiáit is, amely nemcsak minket, magyarokat érdekelhetne, hanem a Közép-Európában élőket is. Ilyen célra pályázni is könnyebb lenne az uniós pénzekből. A Duna Múzeum főigazgatója véleményét a témával kapcsolatosan bővebben a Magyar Múzeumi Történész Társulat honlapjának vitafórumán fejti ki. (mamutt.hu) 

 

 

 

 


Mészely Réka

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kordában tartanák a terepmotorosokat

A természetben okozott károk már milliárdokban mérhetőek. Ha nem sikerül megállítani a tilosban járókat, később szinte reménytelen őket felelősségre vonni. Emiatt azt tervezik, hogy már a közeljövőben kötelező lenne a rendszám nemcsak a quadok, hanem a segéd-motorkerékpárok esetében is. Tovább olvasom