Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Lush, a koszovói sövényszobrász

Bármerre járunk Mosonmagyaróváron, biztosan megakad a szemünk a közterek gömb vagy kocka alakú sövényein. A vár környékén pedig egy ,,zöld disznóval" is összefuthatunk.
A Malomszer utca és a Cserháti Sándor utca találkozásánál már három éve kurta farkú az egyik cserje. A bokor metszéséhez Skeli Lushnak csak egy vágógépre van szüksége. Elmondása szerint a hobbija a munkája is egyben. Közel 10 éve dolgozik a város közterületein és az ő keze munkáját dicsérik a település sövényszobrai, így a képen látható disznó is.

A késő tavasz és kora nyár kiválóan alkalmas a cserjék nyírására, mert a tavaszi növekedés után lehet igazán látványosan alakítani a növények formáját. A cserjék metszésével még vonzóbb a szemnek a növény. A sövényt többségében doboz vagy gömb alakúra metszi. Spirál alakú örökzöld és gömb alakú díszfa sem okoz neki gondot.
Egyszerűnek tűnik, de könnyen „lyukas" vagy csupasz lehet a sövényszobor, ha nincsen nagy gyakorlatunk a nyírásban. Figyelni kell a növény elágazó szerkezetét, hogyan jönnek ki az ágak, levelek és milyen irányba mutatnak vagy növekednek. Figyelembe kell venni a bokor vagy fa természetes alakját.
 
Skeli Lush keze munkáját dicsérik a város szépen nyírt sövényei.
Skeli Lush keze munkáját dicsérik a város szépen nyírt sövényei.

Növényfajtától függően 2–6 hetente kell nyírni a sövényt. Skeli Lush rögtön a vágógép után nyúl, amikor valamelyik cserje formája már „kócos".

– A disznó 193 kilós, Landrace fajta és hároméves – mondja kacagva Skeli Lush, aki évek óta nyírja a közterek sövényeit szebbnél szebb formákra. Lush egyébként Koszovóban született és nemrég megkapta a magyar állampolgárságot. Korábban sofőrként is dolgozott, most pedig a hobbija a munkája a Városüzemeltető és Fenntartó Kft.-nél.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiváló pedagógusokat díjaztak Mosonmagyaróváron - fotó

Kiváló pedagógusokat díjaztak Mosonmagyaróváron - fotó
Idén is díjazták a köznevelésben dolgozókat a Lajta-parti városban. Tovább olvasom