Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Lopják a bevásárlókocsikat

Ausztriában 600 ezer áruházi bevásárlókocsiból 250 ezer tűnik el évente, ami a 150 eurós beszerzési árát nézve több millió eurós veszteség.
Ausztriában 600 ezer áruházi bevásárlókocsiból 250 ezer tűnik el évente, ami az ottani kocsik darabonkénti 150 eurós beszerzési árát nézve több millió eurós veszteségeket okoz a hipermarketeknek.
A Die Presse című osztrák napilap megállapította, hogy az egyeurós érmével használható kocsik visszaszolgáltatása már szinte iparággá nőtte ki magát az országban.

A vásárlók többsége ugyanis úgy érzi, hogy az egyeurós bedobásával szinte a tulajdonába került a kocsi, és nem érzi lopásnak, ha azt nem viszi vissza. Különösen Bécsben vált gonddá a bevásárlókocsik eltűnése, mivel az egyeurós érméket kiváltó műanyag zsetonokat, valamint az ottani pártok által is osztogatott érmeutánzatokat is fel lehet használni a kocsikhoz. Így a vásárlóknak „nem éri meg" vagy lusták, hogy a nagyobb parkolók távolabbi részeiből is visszavigyék a helyükre azokat.

Kocsik a Dunában

Bécsben tavaly a köztisztasági hivatal 13.800 elhagyott bevásárlókocsit gyűjtött össze, idén viszont csak március és szeptember között már 16 ezret. Az ottani köztisztasági hivatal darabonként 3,2 eurót kér az üzletláncoktól a kocsik visszaszolgáltatásáért, de nem nagy a tolongás, mert az áruházak már bevásárlókocsi-begyűjtő magáncégekhez(!) fordultak. Az osztrák különleges rendőri alakulat nemrégiben dunai búvárgyakorlatai alatt vízbe rejtett bevásárlókocsik tucatjait fedezte fel. A nyári melegek idején állítólag már ezekkel tolják ládaszámra a sört a vízbe hűteni a fürdőzni vágyók. A Lidl áruházlánc most már minden ausztriai üzletében mágneszáras kerekeket szereltetett bevásárlókocsijaira. Így ha az áthalad a talajon kialakított mágneses vonalon, két kerekében működésbe lép a mágneses fék, így tolhatatlanná válik.

Vizsgálat indult

Magyarországon valamivel jobb a helyzet, igaz, bevásárlókocsi-eltűnésekre itt is akad példa. Nemrégiben elektronikus levélben járt körbe az a kép, melyben fiatalok a tábortűz fölé tolták a lopott kocsit, s annak rácsán húst sütöttek. A napokban Mosonmagyaróváron, a mosoni városrészben láttak olvasóink három asszonyt, akik minden üzlettől távol az egyik utcában tolták maguk előtt holmijaikat. Lukács Krisztina, a Lidl üzletlánc budapesti központjának illetékese a Kisalföld megkeresésére azt válaszolta: „A kocsilopással kapcsolatos információk hozzánk is eljutottak. Természetesen azonnali vizsgálatokba kezdtünk a magyarországi helyzetről, jelenleg tart az információk begyűjtése."

Egy sem hiányzott

A „versenytárs" mosonmagyaróvári Tesco áruház-igazgatóját, Szűr Lajost is megkerestük azzal a kérdéssel: náluk mennyire gyakori a bevásárlókocsi-lopás?

– Még engem is meglepett a nemrégiben elvégzett eszközleltár eredménye: egyetlen gurulós eszköz sem hiányzik üzletünkből. A bevásárlókosárral más a helyzet: ennek alján öntapadós matricát helyeztünk el, így ha azt valaki ki akarja vinni az áruházból, a kijáratnál „besípol", így a biztonságiak megakadályozzák annak elvitelét – mondta Szűr Lajos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy év számokban és tükörben

Mosonmagyaróváron a képviselő-testület utolsó ülésén éles vita alakult ki az elmúlt négyéves program… Tovább olvasom