Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

LMP: A kormány Duna-stratégiájában miként szerepel a szigetközi vízpótlás?

Nyomatékosan kéri a kormányt az LMP, hogy biztosítsa vízpótlás fenntartásának anyagi forrásait.

Miközben a kormány a magyar EU-elnökség egyik sikerterületeként tekint a Duna-stratégiára (a Duna folyó régiójának, 14 országnak fejlesztési stratégiája), az annak megalkotásában elért eredményekre, a megkülönböztetések nélküli pénzügyi megszorítások következményeként mára veszélybe került a Duna szigetközi mellékágainak vízpótlása. Köztudott, hogy 1992 óta a korábbi vízhozam töredéke jut a Duna szigetközi szakaszába, s hogy a mellékágakba egyáltalán víz kerüljön, azt csak az 1995-ben kialakított vízpótló rendszer működtetésével lehet biztosítani. Ez évi szinten 130 millió forintba kerül, amire azonban ebben az évben jóval kevesebb jut, miután a kormányzat februárban zárolta a vízügyi szervek költségvetési pénzeinek jelentős részét.

Emlékeztetünk arra, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium februári végi, vízügyi szervek mellett a zöldhatóságokat is negatívan érintő döntésével egy időben, az LMP országos és helyi szinten is tiltakozott a 40 %-ot elérő költségvetési elvonás miatt (ld. a megyére vonatkozóan: Kisalföld 2011. március 4.) Felhívtuk a figyelmet a forráskivonás negatív hatásaira, a zöldhatóságok ellehetetlenítéséből következő, hosszútávon is jelentkező veszélyeire. Sajnos a pénztelenség, illetve a nagyarányú elvonások már a második negyedévben kritikus helyzetet eredményeztek a vízügy területén. A Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet már április 28-án az ár-, bel- és vízminőségi védekezési munkák leállásáról adott hírt, míg a napokban vált nyilvánvalóvá, hogy a szigetközi vízpótlásra jutó pénz is elfogyott.

Aggodalommal tölt el minket a Duna szigetközi szakasza kapcsán kialakult helyzet, a mellékágak vízpótlásának veszélybe kerülése. Ráadásul a vízpótlás fenntartásához szükséges anyagi forrásokat illetően a legutóbbi napokban sem érkeztek megnyugtató hírek. A bizonytalanságot növeli, hogy a vízügyi igazgatóság igazgatójának, Janák Emilnek május 25-ére beharangozott tájékoztatójának a megtartását - a Kisalföld napilap tájékoztatása szerint - az illetékes minisztérium nem engedélyezte, így a közvélemény továbbra sem jutott érdemi információhoz.

Elgondolkodtató, hogy miközben a Környezet és Energia Operatív Program részeként a Mosoni-Duna és Lajta folyó térségi vízgazdálkodási rehabilitációjára készülnek a térségben, a Szigetközben ilyen helyzet állhat elő. Visszautalva a Duna-stratégiára, az EU annak kapcsán makroregionális keretben folytatott együttműködésre szólít fel, valamint a szakmai, szakpolitikai szervek, szervezetek és az érintettek közti kapcsolatokat hangsúlyozza - véleményünk szerint a szigetközi vízpótlással kapcsolatosan ugyanez lenne a feladatunk.

Az LMP megyei szervezete újfent kéri a kormányt, hogy vizsgálja felül a zöldhatóságoknál érvényesített drasztikus forráselvonást, hiszen azok a kormány által is sokat hangoztatott nemzeti örökségeinket kezelik, egyben környezeti biztonságunkat védik. Nyomatékosan kérjük a kormányt, hogy biztosítsa vízpótlás fenntartásának anyagi forrásait, valamint informálja a szigetközi települések és az érintett megye lakosságát az őket közelről érintő, közérdekű témában!

LMP Győr-Moson-Sopron megyei szervezete

Olvasóink írták

  • 1. Geri89 2011. május 28. 12:41
    „Az ügy itt folytatódik: http://www.kisalfold.hu/mosonmagyarovari_hirek/szigetkoz_kedvezo_hir_tanulsagokkal/2221830/

    Érdemes elolvasni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Testületi ülés Mosonmagyaróváron - kövese online

Mégsem döntenek a térfigyelő kamerarendszerről a városi képviselő-testület csütörtöki ülésén. Tovább olvasom