Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Leromlott a művelődési ház állapota

A mosonmagyaróvári Flesch Károly Kulturális Központ teljes felújítása évről évre elmarad.
Mosonmagyaróvár képviselő-testülete legutóbbi ülésén foglalkozott a Flesch Károly Kulturális Központ tevékenységével. Böröndi Lajos igazgató tájékoztatójából kiderült: a huszonkét éve felavatott kulturális létesítmény állapota mára leromlott. Nagyobb felújítások 1995-től zajlottak, a múlt évben kicserélték a színházterem széksorait is. Az azt megelőző években csupán pályázati forrásokból tudták a színháztechnikai eszközöket korszerűsíteni és a hátsó színházi függönyöket kicserélni. A kisebb belső felújításokat az intézmény saját erőből próbálja megoldani. Az épület körüli járólapok, lépcsők töredezettek, porladnak. A külső burkolat felújítását követően ezekre kell sort keríteni.

Beázik a Fehér Ló

A Fehér Ló Közösségi Ház 1998-as felújítása óta sorban jönnek elő a rejtett hibák. A legnagyobb problémát a nedvesség okozza. A pince kiválóan alkalmas lehetne előadások megtartására, ám egy-egy nagyobb esőzést követően hetekig is eltart a kiszárítása. Az elmúlt évben nagyobb teljesítményű ventilátorokat szereltek be, ami némileg javított a helyzeten, ám a problémát a hátsó oldalon a tetőről lecsurgó víz okozza, ami visszaszivárog a pincébe. Egyetlen megoldás a csapadékvíz csatornába vezetése lenne. Ezt a munkálatot azonban megfelelő támogatás híján az intézmény saját erejéből nem tudja elvégezni.

Folyamatosan telt ház

Az elmúlt évek szakmai munkájának értékeléséből kitűnik, hogy az utóbbi három esztendőben jelentős mértékben nőtt a látogatók száma. Míg 2003-ban 150 ezren fordultak meg a két intézményben, addig egy évvel később 242 ezren, tavaly pedig 220 ezren. A színházi előadások folyamatosan telt házzal mennek, az egyéb rendezvények kihasználtsága is több mint hetvenszázalékos. Ez a körültekintő szervezésnek és kötelezettségvállalásnak tudható be. Csupán egyetlen lekötött koncert – az R-GO együttesé – maradt el teljes érdektelenség miatt.
A kulturális központ szakemberei minden évben megszervezik a felnőtt-, illetve gyermekszínházi bérletes és szabad előadásokat, a rendszeres kiállításokat, valamint komoly- és könnyűzenei koncerteket.

Azonos típusút: nem lehet korlátlanul előadni

Az elmúlt két évben a különféle nagyrendezvények számát igyekeztek növelni, ám a tapasztalatok szerint az azonos típusú fizetős programokat nem lehet korlátlanul előadni. Havi két-három ilyen esemény kimeríti a „vásárlók" pénztárcáját. Hiába próbáltak például idén márciusban helyet adni a nemzetközi hírű Djabe együttesnek, a jazzkoncertre mindössze negyvenen váltottak jegyet. Az előadások szervezésénél az igények felmérése és kielégítése között kell egyensúlyoznia az intézménynek, figyelve a gazdaságosságra is.

Nyári Fesztivál ’94 óta

A Flesch Károly Kulturális Központ 1994 óta szervez Nyári Fesztivált. Ezen programjai a kultúra számos területét felölelik, a rendezvénysorozaton az elmúlt tizenkét évben hazánk és a szomszédos országok jelentős képzőművészei megfordultak és több világsztár is fellépett. Az idei fesztivál programtervezete már összeállt. A kulturális központ parkolójába nem terveznek sörfesztivált, a szabadtéri programok színtere a Magyar utca lesz, ahol fellép többek közt a Cotton Club Singers és a Vujicsics együttes.

Az elmúlt évben 30,5 millió forint bevételt termelt a két intézmény, ami a kiadásai 22,7 százalékát teszi ki.
Ebből mintegy 13 milliót a rendezvények bevételei adtak, de jelentős nagyságú a terembérletekből befolyó összeg is.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ausztria szemete Hegyeshalom határában

A települések többségének gyakorlatilag megoldhatatlan és folyamatosan visszatérő problémát jelentenek az illegális szemétlerakók. E tekintetben a közelmúltban Hegyeshalomnak egy teljesen új jelenséggel kellett szembenéznie. A nyugati határ menti település melletti erdősávokban rendre jelennek meg az Ausztriából származó hulladékok. A polgármester szerint ezeket a szeméthalmokat az Ausztriába átjáró lomisok rakják le a település határába. Tovább olvasom