Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

LEADER: Lovas turizmusra, játszótérre pályáztak

Úszómedencére, sebességmérőre, ifjúsági táborhely kialakítása mellett játszóterek létrehozására, parkok felújítására több mint hetven pályázatot adtak le a hétfői határidőig a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület Munkaszervezetének tagjai.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2013-ig összesen 262 milliárd forint áll az érdeklődő önkormányzatok, egyházak, civil szervezetek és magánszemélyek, vállalkozók rendelkezésére a különböző vidékfejlesztési célokra. Mint arról már korábban is írtunk, a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület Munkaszervezete mintegy 1,2 milliárd forintból gazdálkodhat, ebből 580 millió forint osztható szét falumegújításra és -fejlesztésre. A hétfői határidőig 72 kérelmet nyújtottak be.

- A kérelmek benyújtása előtt nagyon intenzív érdeklődést tapasztaltunk, több mint 120 megkeresésünk volt. Előzetesen 30-35 kérelemre számítottunk, de ennek több mint duplája érkezett be. Most inkább a vállalkozók pályáztak nagyobb kedvvel: a társas és egyéni vállalkozók, magánszemélyek 35 pályázatot nyújtottak be, az önkormányzatok 21-et, míg a civil szervezetek és egyházak részéről 16 érkezett be - tájékoztatott Grundtner Gábor munkaszervezet-vezető. Elmondta: a Szigetköz-Mosoni-sík Leader Egyesület 34 településéből csupán 5 falu nem élt a pályázati lehetőséggel és ezek közül kettő jelezte, hogy májusban kíván pályázni. A legtöbben a hagyományosabb postai benyújtást választották, 28-an küldték be elektronikusan jelentkezésüket. Érdekesség, hogy a pályázók többsége az utolsó perceket használta ki a nevezésre.

A falumegújításra és a mikrovállalkozások támogatására adták be a legtöbb (21-21) pályázatot, turisztikára 17-et, vidéki örökségre 13-at. Főképpen a turisztikai témák, ezen belül is a lovas turizmushoz kapcsolódó fejlesztések a visszatérők, de megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos kérelem is érkezett. A vállalkozásoknál az eszközbeszerzés, épületbővítés volt a jellemző. A településeken pedig a játszótér kialakítása, faluközpontok fejlesztése a gyakori téma. Akadt, aki sebességmérőt vásárolna, ifjúsági táborhelyet, úszómedencét alakítana ki az elnyerhető forrásból.

- Jelen adataink alapján a rendelkezésre álló keret 92 százalékára nyújtottak be igényt. Az, hogy a közösség mekkora támogatási összeg odaítéléséről határoz, a döntőbizottság hatásköre - szögezte le a munkaszervezet-vezető, hozzáfűzve: a beérkezett kérelmek feldolgozása és pontozása megkezdődött, ezzel kapcsolatos információkat a későbbiekben a www.kimle.hu honlapon közölnek. A kérelembenyújtásra legközelebb egyébként májusban lesz ismét lehetőség.


Ötmillió a működésre

Az önkormányzatok, melyek a szervezet tagjai, februárig határozhatnak a munkaközösség működtetéséhez szükséges 5 millió forint lakosságarányos (99 forint személyenként) részének biztosításáról visszatérítendő támogatási kölcsön jogcímén. Már volt olyan település, mely átutalta a ráeső részt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korcsolya a városi tavon: van, aki inkább tör-zúz

Mosonmagyaróvár - Letépett, szétszaggatott szemeteszsákok, jégre dobott vastartók, ellopott… Tovább olvasom