Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Leader-pályázat: A móló elúszott, a harangot meghallották

Szigetköz - Szigetközi önkormányzatok, civil szervezetek, vállalkozások sora nyert az utófinanszírozású Leader-pályázaton. Kisbodakon a harangláb kész, a baráti kör hitelt vett fel, ám a támogatás csak késve érkezett. Dunaremete orra előtt eladták a kinézett olcsó mólót, s a Hallépcső Bt. is az adminisztrációs késedelem miatt mondta fel a szerződést.
Negyven nyertes szigetközi pályázó – tizenhárom településen – kilencvenmillió forintot nyert az Leader-programban: az országosan is első ünnepélyes szerződéseket tavaly júliusban írták alá Kimlén. Ebből a forrásból finanszírozták többek közt a kisbodaki harangláb építését, a dunaszigeti ökopark interaktív kiállítását is. Akadt azonban olyan eset is, amikor hiába nyertek, különböző okok miatt mégsem vállalták a feltételeket a támogatottak.

„Egy mólót szerettünk volna felállítani az egykori hajóállomás területén" – mondta Marovics Géza dunaremetei polgármester. „A Leader-pályázaton ehhez hárommillió forintnyi támogatást nyertünk, természetesen a megvalósulást követően utófinanszírozásban érkezett volna a pénz. Az Öreg-Dunán érkező kenusok, turisták számára egy könnyebb kikötési lehetőség lett volna itt, hisz így gyakran a bokrok miatt csak a Dunaremete táblát látják. A móló igazodott volna a vízmozgáshoz is. Komáromban kedvező áron, nagyjából 600 ezer forintért árulták ezeket a használt eszközöket. Így a partrendezéssel, kialakítással együtt úgy terveztük, beleférünk a hárommilliós keretbe. Az adminisztráció azonban viszonylag hosszú időt vett igénybe, s a raktáron lévő mólókat eladták. Más lehetőségeket kerestünk, ám Szlovákiában már 400 ezer koronába került egy ilyen szerkezet, így a projekt teljes költsége 5–6 millió forint lett volna. Ezt nem tudtuk vállalni, a megvalósítási határidő pedig május végén lejár. A képviselő-testülettel végül úgy döntöttünk: bár nyertünk a pályázaton, nem tudjuk vállalni a feltételeket" – mondta a polgármester.
A dunaszigeti ökoparkban felépült dunai szimulátor építési költségeinek egy részére pályázott és nyert a Hallépcső Bt. A rengeteg dokumentáció és a bonyolult feltételek miatt végül felmondták a támogatási szerződést, s nem vették fel az elnyert összeget. A modelltelep végül – más forrásból – megépült.

Akkor és most: Kisbodak dísze lett az új harangláb, s – ha nehezen is – végül a támogatás is megérkezett.
Akkor és most: Kisbodak dísze lett az új harangláb, s – ha nehezen is – végül a támogatás is megérkezett.

A hatvanas években lebontott kisbodaki harangláb mását hárommilliós Leader- és félmilliós önerőből állította a helyi baráti kör, melyet januárban avattak fel. A több mint tízméteres tartószerkezetbe nyolcvan kilogrammos harangot öntöttek. Az utófinanszírozás miatt a baráti kör hitelt vett fel: hárommillió forintot. „Közben rengeteg adminisztrációs feladat volt, folyamatosan hiánypótlást kértek tőlünk" – mondta Ekker Károly polgármester. „Akik megelőlegezik ezt az összeget, nem érnek rá jóval később megkapni: a vállalkozót nekünk ki kell fizetni. A jövőben az lenne a kérésünk: ha elkészült a projekt, jöjjenek ki, nézzék meg, s ha már elnyertük a támogatást, mielőbb finanszírozzák azt" – mondta a településvezető.

Hajóállomás: Ide tervezték a mólót a dunaremeteiek, ám végül nem fértek volna bele a támogatási összegbe.
Hajóállomás: Ide tervezték a mólót a dunaremeteiek, ám végül nem fértek volna bele a támogatási összegbe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tánc világnapja a Fehér Lóban

Mosonmagyaróvár - A tánc világnapi ünnepi műsorfolyam következő előadása a Fehér Ló Közösségi Házban… Tovább olvasom