Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Lakásépítési lázban a határ mente?

Kistérség - A használatba vett lakások száma 15 százalékkal, az új lakások építése 1 százalékkal csökkent országos szinten a tavalyi adatokhoz képest – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal elemzéséből.
Ezzel szemben a mosonmagyaróvári kistérségben várhatóan duplájára emelkedik az idén kiadott építési engedélyek száma a 2007-eshez viszonyítva. A lakásépítési láz erős mozgatórugója a nagyfokú szlovák érdeklődés.

Kisebb hullámvölgyek után 2008-ban ismét megnövekedett a lakásépítési kedv, legalábbis erre utalnak a Mosonmagyaróvári Polgármesteri Hivatal Építésügyi Irodájának adatai.

– Mosonmagyaróváron – és újabban Rajkán is – nagy számban építenek társasházakat. Rajkán elsősorban a szlovák igények kielégítésére – tájékoztatott Zalán Zsolt, az iroda osztályvezetője, aki elmondta: a statisztikai adatokból egyértelműen kitűnik, hogy Rajkán ugrásszerűen megnövekedett a lakásépítések száma. Itt 2008-ban több lakásra adtak ki fél év alatt építési engedélyt, mint az előző öt évben összesen. Egyébként Rajkán, Bezenyén, Dunakilitin, Dunaszigeten, Feketeerdőn jellemző a szlovák építtetők, illetve vásárlók megjelenése. Északi szomszédaink lakásigénye nemcsak újlakás-építésben mutatkozik meg, hanem nagy számban előfordul az öregebb házak felvásárlása és átépítése is.

Az év közepéig 311 építési engedélyt adtak ki Mosonmagyaróváron, de ez az év végig 528-ra is emelkedhet.
Az év közepéig 311 építési engedélyt adtak ki Mosonmagyaróváron, de ez az év végig 528-ra is emelkedhet.


Vidéken a családi házas, Mosonmagyaróváron (és Rajkán is) a társasház jellegű építési forma a jellemzőbb, de mindkét településen nagy számban építenek családi házakat is. A falusi ember úgy szocializálódott, hogy nehezebben tudja elfogadni a közös és társasházi tulajdoni formát, ezért inkább az önálló családi házas beépítést helyezi előtérbe. A vidéki társasházak (általában 2–4 lakással) a városok vonzáskörzetében, a városból kitelepülőknek jelentenek piaci kínálatot.

Az országos tendenciától ugyancsak eltér, hogy a nagyobb társasházakban jellemzően a 30–60 négyzetméter közötti lakások a slágerek jelenleg. Az osztályvezető szerint garázsépítésre szintén kisebb igény mutatkozik: lakásépítéskor a kisebb pénzű vásárlók örülnek, hogy a lakást ki tudják fizetni. Ilyenkor marad a telken belüli „csillaggarázs". Általában a garázsépítési igény később jelentkezik, amikor már a telek maximális beépítése miatt erre nincs lehetőség. Gyakran előfordul az is, hogy a garázsokat nem a lakástulajdonosok vásárolják meg. Ezeken a problémákon a helyi építési szabályzat szigorításával lehet javítani. Jelenleg Mosonmagyaróváron létezik olyan területi szabályozás, mely előírja a kötelező garázsépítést is a társasházban.

– A jövőben a nemrég elfogadott jogszabályváltozások is elősegítik majd a garázsépítések számának növekedését. Így például hatnál több lakás létesítése esetén a gépjárművek elhelyezését építményben kell majd megvalósítani. Ez az előírás csak 2013. január elsejétől lesz hatályos – tudatta Zalán Zsolt.

A rajkai, mosonmagyaróvári és hegyeshalmi ingatlanokra a legnagyobb a kereslet, az érdeklődők több mint fele szlovák – derült ki a megkérdezett ingatlanügynökségeknél. A fiatalok az új vagy az 5–10 éven belül épült ingatlanokat, elsősorban társasházakat keresik 12 millió forintig, a középkorosztályt elsősorban a sorházas építkezés vonzza, 20–30 millió forint között, kis kerttel. Az sem ritka, hogy a vásárlók 50 millió forint értékű, medencés családi házat keresnek. Az új ingatlanoknál a kulcsrakész lakásokra mutatkozik igény.

A számok nyelvén

Mosonmagyaróváron 2007-ben 241 építési és 237 használatbavételi engedélyt adtak ki. A 2008. évi becsült (arányosítással) építési engedély 528, használatbavételi engedély 312. A rajkai számok még látványosabbak: tavaly 16 lakásra kaptak építési engedélyt, míg ez év végére 127 újabb építményre adhatnak ki engedélyt.

 

 

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamerával rögzítik a piroson áthajtókat

Mosonmagyaróvár - Kamerával rögzítik a rendőrök a jelzőlámpás csomópontban tilos jelzésen… Tovább olvasom