Kisalföld logö

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -5°C | 0°C Még több cikk.

Kritikus helyzetben a hazai sasállomány

Fertő–Hanság - Lapunkban több alkalommal is beszámoltunk arról, hogy a szakemberek a nyár folyamán egy parlagisas-család tetemeire találtak – halálukat mérgezés okozta. A Magyar Madártani Egyesület (MME) szerint korántsem egyedi esetről van szó.
A Fertő–Hanság Nemzeti Park területén költő egyetlen parlagisas-pár elpusztulása után augusztusban egy rétisastetemet is találtak. Így már harmincháromra emelkedett az elmúlt másfél évben megmérgezett, fokozottan védett sasok száma. Ez jóval több, mint az összes ismert korábbi eset 1998 óta. Ha a mérgezések folytatódnak, kritikus állapotba sodorhatják a világviszonylatban is rendkívül jelentős hazai parlagisas- és rétisasállományt.

Ha bebizonyosodik a szándékos bűncselekmény ténye, akkor az elkövetők akár három évig terjedő börtönbüntetésre és többmilliós pénzbírságra is számíthatnak. 1998 óta összesen 64 fokozottan védett és 608 védett madár esett bizonyítottan mérgezés áldozatául hazánkban, amelyek természetvédelmi értéke meghaladja a 69 millió forintot. Különösen kritikussá vált a helyzet az elmúlt másfél évben. Tavaly április óta 20 parlagi, 12 réti-, egy szirti sas, valamint egy vándor- és egy kerecsensólyom is mérgezés áldozata lett, ezen madarak természetvédelmi értéke 34 millió forint. Legkritikusabban a parlagi sast érintették a mérgezések, hiszen a megtalált 20 példány a tavalyi európai uniós szaporulat mintegy hatodát teszi ki.

A felderített mérgezéseket minden esetben bizonyítottan illegálisan használt növényvédő szerek okozták, amelyeket legtöbbször szándékosan raktak csaliként kihelyezett állattetemekbe a szőrmés és tollas ragadozók irtására. Az ügyben ismeretlen tettessel szemben, gondatlanságból elkövetett természetkárosítás vétségével folyik nyomozás.

Felhívás

Akik több ragadozómadár-tetemet találnának közel egymáshoz, a madártani egyesületet a mergezes@mme.hu e-mail címen vagy a 30/525-4071-es mobilszámon értesíthetik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két hétig maradtak lift nélkül

Mosonmagyaróvár - A lift vezérlőrendszere meghibásodott, így egy tízemeletes panelház lakói két… Tovább olvasom