Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Kreatívan fejlesztenek az önkormányzatok

Hédervár, Bezenye - A szűkös költségvetésből alig futja fejlesztésekre, így „kreatív ötleteikre” támaszkodnak a mosonmagyaróvári régió önkormányzatai. Hédervár orvosi komplexumát anyagi ráfordítás nélkül újíttatta fel egy vállalkozóval, aki cserébe fölé házakat építhetett és értékesíthetett. Bezenye Euro Vegasra vetett ki telekadót, így évi hatvanmillió forint többletbevételhez juttatva a falut.
„Negyven éve épült az orvosi rendelő, én egy évvel korábban kezdtem el dolgozni Héderváron. Már ráfért az épületegyüttesre a felújítás" – magyarázza dr. Zsilavi Fábián, Hédervár háziorvosa. A települési létesítményben a fogorvos, a háziorvos és a védőnői szolgálat kapott helyet, mellette szépségszalon, könyvtár és teleház működik, míg felette három szolgálati lakás áll. Az „önhikis" önkormányzat költségvetésének jelentős részét vitte volna el ennek a felújítása: többek közt a tető-, a fűtésrendszer és a nyílászárók is elavultak voltak. Úgy döntöttek: egy megbízott vállalkozó lakásokat építhet az önkormányzati létesítmény fölé, melyeket értékesíthet, cserébe a cég felújítja az alsó szintet és a szolgálati lakásokat.

A megszépült orvosi rendelők új fűtési rendszert kaptak, új szigetelést, kicserélték az ajtókat és ablakokat, megoldódott a tetőcsere is. Felette hat lakás épült, a szolgálati otthonok tetején újabb három. A falu, az orvosok és a hivatal is elégedett az eredménnyel, az utolsó simításokat végzik a kivitelezők, s már a lakások közül is lekötöttek néhányat.
Bezenyét lassan egy évtizede Euro Vegas terve foglalkoztatja.

A rendelő előtt: Dr. Zsilavi Fábián háziorvos a negyven év után megújult létesítmény előtt. Az önkormányzatnak mindez nem került pénzébe.
A rendelő előtt: Dr. Zsilavi Fábián háziorvos a negyven év után megújult létesítmény előtt. Az önkormányzatnak mindez nem került pénzébe.


Mivel hosszú ideig nem történt előrelépés az ügyben – csupán annyi, hogy a beruházó megvásárolta a földterületet –, tavaly a helyi önkormányzat úgy döntött: telekadót vet ki a belterületbe vont beépítetlen – művelési ágból kivett – területre. Évi hatvanmillió forintos bevételt hozott ez a falunak. A másik, kaszinóvárosban érintett település, Hegyeshalom is lépett: ott nagyjából 23 millió forintot jelent a községnek ez az adónem. Ebből többek közt a nemrégiben megszépült helyi sportöltözőre is juthatott.

Kisebb volumenű, ám Máriakálnokon az önkormányzat kreativitását dicséri, hogy az évente kétszer tartott lomtalanításon a lakók már különválogatva viszik a hulladékot. A lomot – s a rendet – a helyi polgárőrök felügyelik: az összegyűlt vas- és papírhulladékból több tízezer forintot nyernek, melyet az iskolások kirándulásának támogatására fordítanak.

Olvasóink írták

  • 1. olvasoo 2008. augusztus 12. 09:34
    „Na ilyen hírekből szeretnék még többet!!!
    Grt. mindenkinek aki nem csak kitalálta ezeket hanem meg is valósította. Ha nincs pénz akkor csinálunk. És milyen jól tették! Grat mindenkinek!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vitorláshajó-modellek siklottak a Báger-tó vizén

Mosonmagyaróvár - Tizenkét kis hajó cikázott – esetenként akár 80–100 km/h-s sebességgel… Tovább olvasom