Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Közösen: a társulásoké a jövő?

2010-től a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás fenntartásában működik a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény: a mosonmagyaróvári idősek klubján kívül a jánossomorjai, lébényi és mosonszentmiklósi működtetését is vállalják.

Dr. Kurunczi Károly, Jánossomorja polgármestere köszöntötte vendéglátóként az egybegyűlteket a kistérségi társulás soros ülésén. Első napirendi pontként elfogadták a Kistérségi Egyesített Szociális Intézmény alapító okiratát. 2010. január elsejétől ugyanis a Mosonmagyaróvári Többcélú Kistérségi Társulás átveszi az Egyesített Szociális Intézmény fenntartását a Lajta-parti várostól. Továbbá a jövő év elejétől a kistérségi társulás működteti – a mosonmagyaróvári klubokon kívül – a jánossomorjai, lébényi és mosonszentmiklósi idősek klubjait is. Erről is határozatot hoztak a tagok, akik egyetértettek Ásványráró csatlakozásával a gyermekjóléti és családsegítő szolgáltatáshoz.

A szociális és gyermekjóléti, s a családsegítő feladatok január elsejei átadásáról szóló megállapodás Mosonmagyaróvár és a kistérségi társulás között vitát keltett az ülésen. A város 2009-ben a hiány pótlására 150 milliót fordított. Ha a kistérségi fenntartás alá kerülnek ezek a feladatok, mintegy 47 millió forint többletforráshoz juthatna a társulás. Balsay Zsuzsa (Kimle) kifejtette: látszik, hogy a jövő útja az, hogy a települések együtt oldják meg a feladataikat, másként a kistelepülések nem tudnának szolgáltatásokat fenntartani. A polgármester mellett több településvezető is a finanszírozás mikéntjére volt kíváncsi: a még fennmaradó 100 millió forintos hiány pótlása kire milyen arányban fog hárulni. Szabó Miklós, Mosonmagyaróvár polgármestere közölte: cél, hogy a város valamennyit megtakarítson, s minden szolgáltatás ugyanott megmaradjon, de hosszú távon nem várható el Mosonmagyaróvártól, hogy mindent egyedül finanszírozzon. Botos Gábor munkaszervezet-vezető szerint elképzelhető, hogy bizonyos feladatok után lakosságarányosan, más szolgáltatásokért gondozottanként kell fizetniük a településeknek. Török Sándor (Mosonszolnok) szerint az a legrosszabb, ha most nem írják alá a szerződést. Egyébként erről a településeknek a képviselő-testületi ülésen kell dönteniük.

A találkozó második felében szó esett Mecsér kéréséről, melyben a szigetközi település támogatást igényel a rendezési tervéhez. Ezt az igényt elutasították. Szabó Miklós a társulás elnökeként felhívta a figyelmet a november 5-i gazdasági és fejlesztési fórumra. Végezetül pedig elfogadták Kovács Gábor polgármester meghívását, így a következő tanácskozásnak már Lébény ad otthont. Itt a 2010-es költségvetési koncepciót is megvitatják.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vona: A Jobbik megkerülhetetlen erővé válik

- Mi nem a második, harmadik helyre pályázunk, mi győzni szeretnénk – mondta Vona Gábor, a Jobbik elnöke, aki Takács Krisztiánt, a párt országgyűlési képviselő-jelöltjét kísérte el Lébénybe. Tovább olvasom